Az őszi lombhullás után szembetűnővé válnak a különböző színű zuzmótelepek

Mit mutat a zuzmó?

Kucsma Vivien
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az őszi lombhullás után szembetűnővé válnak a különböző színű zuzmótelepek, amelyek addig rejtve maradtak a nyári lombkorona mélyén. Ilyenkor sokaknak szemet szúr a látvány és igyekeznek mihamarabb megszabadulni a telepektől. Emellett sokan tapasztalják a zuzmók megjelenésével egyidejű megbetegedéseket és kártékonynak titulálják.

Az őszi lombhullás után szembetűnővé válnak a különböző színű zuzmótelepek.
Olyan mesterséges környezetekben, mint a díszkertek, faiskolák, gyümölcsösök van-e helye a zuzmóknak? Mivel sokan nem rendelkeznek alapos ismeretekkel a zuzmókról, képesek kártékonynak feltüntetni azokat. Ám mielőtt elkezdenénk irtani, gondoljunk csak bele, hogy milyen szolgálatot tehetnek az élővilág.

Lapozz tovább, ha téged is érdekel a zuzmókról szóló cikkünk!

Az őszi lombhullás után szembetűnővé válnak a különböző színű zuzmótelepek.
Régebben növénynek tartották őket, ma már a gombák egy különleges csoportjaként tekintenek rájuk. A zuzmótelepekben egysejtű vagy fonalas zöldalgák, ritkábban cianobaktériumok élnek szimbiózisban a gombafonalak tömegei között. Az algák fotoszintézis során szerves vegyületeket állítanak elő, amelyekkel a gombák táplálkoznak. Az algák pedig úgy részesülnek a szimbiózisból, hogy a gombák által felvett vizet és ásványi anyagokat hasznosítják fény segítségével. A zuzmók táplálékukat önállóan készítik, amit nem a fákból nyernek, így semmiképpen sem okozói a fák öregedésének vagy megbetegedésének. Sőt éppen olyanok, mint egy figyelmeztető tábla, felhívja az ember figyelmét a megbetegedésre.
Az őszi lombhullás után szembetűnővé válnak a különböző színű zuzmótelepek.
Hazánkban több száz zuzmófaj él. Formájukat és színűket tekintve rendkívül változatosak tudnak lenni. A kéregtelepű zuzmók a szilárd, főleg a köveket kedvelik, arra szorosan rátapadnak, eltávolításukhoz erő és kitartás szükséges. A lombos (leveles) zuzmók lazán kötődnek az aljzathoz, ezek gyakoriak a fás növényeken. A bokros zuzmók laza szerkezetűek, lelógóak, alig rögzülnek az aljzathoz.
Az őszi lombhullás után szembetűnővé válnak a különböző színű zuzmótelepek.
A zuzmók alapvető folyamatokban vesznek részt az élővilágban, például a talajképződésben. Jelenlétükkel és mennyiségükkel jelzik a környezet minőségét, ezért indikátor szervezeteknek hívjuk őket. Ha az ökológiai rendszer összetétele megváltozik akár egyetlen egy változóval is, a zuzmók jelentős mértékben elpusztulhatnak, akár teljesen el is tűnhetnek az adott mikrokörnyezetből. Ez az első jele annak, hogy károsító tényező borította fel a kényes környezeti egyensúlyt. Olaszországban például összefüggést találtak egyes zuzmófajok jelenléte és a tüdőrák elterjedése között.Indikátor képességük mellett közel 1000 olyan, szerves vegyületet termelnek, ami semmilyen más élőlényben nem fordul elő. Soknak még nem ismerik a hatását, de vannak közöttük pl. ritka antibiotikumok, táplálékkiegészítők, rovarirtó, gyomirtó anyagok.
Az őszi lombhullás után szembetűnővé válnak a különböző színű zuzmótelepek.
Káros hatásuk egyedül talán abban mutatkozik, hogy telepeik között a kisebb kártevők, kórokozók jobban meg tudnak bújni, eredményesebben vészelik át a telet, ezért van az hogy nem nagyon kedvelik a zuzmót az emberek.
Az őszi lombhullás után szembetűnővé válnak a különböző színű zuzmótelepek.
Sokkal több érv szól mellette, mint ellene, de ha ezek ellenére is meg szeretnénk szabadulni a zuzmóktól, akkor íme néhány megoldás.
 
A zuzmók olyan területen szoktak felszaporodni, ahol párás, nedves a fa környezete, ahol a lomb beárnyékolja a fatörzset, tartósan magas a páratartalom a lombkoronában és a fa környékén. A gombaölő szeres kezelés után nem sokkal javasolt a fa lombkoronájának ritkítása, hogy több napfény érje a fakorona belsejét is, valamint szellős legyen a lomb. A helytelen öntözési gyakorlat fokozhatja a zuzmók elszaporodását.
Az őszi lombhullás után szembetűnővé válnak a különböző színű zuzmótelepek.
A zuzmók vegyszeres irtásakor a gombaalkotórészt kell elpusztítani.  A fák nyugalmi állapotában ajánlott az alábbi kezelések bármelyikét alkalmazni.
 
  • A gombaölő vegyszer hatékony alkalmazásához nem elegendő a fagypont körüli hőmérséklet, kezeléskor        legalább +8 – 10 °C-ot el kell érnie a levegő hőmérsékletének.
  • Mosószappanos lével végzett kéregkeféléssel a zuzmók eltávolítása eredményes. A lúgos kémhatású szappanlé és a dörzsölés megfelelő hatást biztosít. A kéreg dörzsölése kerülendő kemény sörtéjű kefével, mivel az a kéreg megsebzését okozhatja.
  • A gyümölcsfák téli lemosó permetezésénél bevált kalcium-poliszulfid hatóanyagú Tiosol szintén eredményes pusztítja a zuzmók gombaalkotó elemét.
  • Hasonlóan jó gombaölő hatást fejtenek ki a réz hatóanyagú gombaölő szerek, főleg a rézszulfát hatóanyagúak, ezeknek a gombaölő képessége sokkal hatékonyabb, mint a rézoxi-klorid illetve a rézhidroxid hatóanyagúaké.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

öncsonkítás (autotómia)

az állat, menekülése érdekében, a számára veszélyt jelentő külső inger hatásara... Tovább

aminosavak (amino-karbonsavak)

a ->karbonsavakhoz levezethető vegyületek, a szénhidrogéncsoport egy v. több hidrogénatomját... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek