Mit kell tudni a zsálya neveléséről?

hirdetes

Mit kell tudni a zsálya neveléséről?

Puskás Rékka, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A zsálya egyben egy gyógy- és fűszernövény, melyet számos módon fel lehet használni. Jellegzetes aromája és csinos levelei vannak, az egyik legkedveltebb konyhában is felhasználható gyógynövény. Ha szeretnéd, hogy mindig rendelkezésedre álljon néhány zamatos levélke, a legjobb, amit tehetsz, hogy megtermeszted a saját a növényedet – megmutatom, hogyan fogj neki!

Hogyan fogj neki a zsálya termesztésének?

A zsálya ültetése

A biztos siker érdekében érdemes nem magról, hanem palántáról nevelned a zsályát. Az ültetése alapvetően egyszerű, de a területet, ahova ültetni szeretnéd, készítsd elő a növény számára! A zsálya a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt kedveli. Mivel gyökerei meglehetősen szerteágazóak, érdemes nagy helyet hagyni neki. Sziklakertbe vagy cserépbe is elhelyezheted, a lényeg, hogy déli fekvésű helyre kerüljön, ahol folyamatosan éri napfény. Ha megvan a megfelelő hely, az előnevelt palántákat porhanyós talajba kell helyezni, 1-2 liter földdel betakarni és alaposan meglocsolni. Amikor már nagyobb, a növény jól tűri a szárazságot, azonban zsenge korában rendszeres vízellátást igényel. A zsálya ültetésének legjobb ideje nyár elején van.

Nevelése cserépben

hirdetes

A zsályát nem csak kertben, hanem cserépben is lehet nevelni, ehhez pedig csak néhány dolgot kell észben tartani. Ugyanazokat a körülményeket igényli, amiket a kertbe ültetett zsálya, tehát nagy a fény- és melegigénye, így egy déli fekvésű ablakpárkányon, vagy akár a teraszon, erkélyen is el lehet helyezni. Közepesen vízigényes, minél kisebb, annál több nedvesség kell neki, azonban a pangó vizet nem szereti. A szárazságot idősebb korában már jól viseli, de ezzel párhuzamosan a fagyérzékenysége is nő, így figyelj rá, hogy a hideg hónapok során olyan helyen legyen, ahol nem éri ilyen hatás!

hirdetes

Metszése

A zsálya egy fásodó szárú évelő növény, ez pedig azt jelenti, hogy időről-időre meg kell metszeni ahhoz, hogy újabb virágokat hajtásokat hozzon. Ha nem tudod, hogyan kell megmetszeni a növényt, kérdezz meg egy szakembert, esetleg keress a metszéshez videót az interneten – rengeteg ilyen van, melyek helyesen mutatják be a metszés folyamatát.

Gondozása

 

A zsálya gondozása nem bonyolult feladat. Ha cserépben tartod, akkor figyelj, hogy ne gyomosodjon el. A gyomtalanítás különösen a kezdeti szakaszban nagyon fontos, ugyanis a lassan növekvő állományt a gyomnövények nagyon könnyen elfolytják. A gyomok eltávolítását lehet kézzel végezni. Kinti növény esetében a fagyok elmúltával az elfagyott hajtásokat vágd vissza, hogy további növekedésre ösztönözd a növényt. Könnyű ápolni, a gyomok eltávolításán és az öntözésen kívül igazából nincs is más teendőd, mint élvezni a zsálya zamatát! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-12-05

A kínai hibiszkusz teleltetése: ezekkel a tippekkel túléli a telet!

A kínai hibiszkusz fagyérzékeny növény, ezért fontos, hogy időben megkezdjük a teleltetését, mégpedig ezekkel a tippekkel, így biztosan sikerül a teleltetés!!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Liprima (WRG 184)

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Levelein a karéjok száma közepesnél több,... Tovább

pajta (szín)

olyan egyszerű építmény, amely tartóoszlopokon nyugvó tetőszerkezetből áll. Ált. minden... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés