Mit kell tudni a zsálya neveléséről?

hirdetes

Mit kell tudni a zsálya neveléséről?

Puskás Rékka, SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A zsálya egyben egy gyógy- és fűszernövény, melyet számos módon fel lehet használni. Jellegzetes aromája és csinos levelei vannak, az egyik legkedveltebb konyhában is felhasználható gyógynövény. Ha szeretnéd, hogy mindig rendelkezésedre álljon néhány zamatos levélke, a legjobb, amit tehetsz, hogy megtermeszted a saját a növényedet – megmutatom, hogyan fogj neki!

Hogyan fogj neki a zsálya termesztésének?

A zsálya ültetése

A biztos siker érdekében érdemes nem magról, hanem palántáról nevelned a zsályát. Az ültetése alapvetően egyszerű, de a területet, ahova ültetni szeretnéd, készítsd elő a növény számára! A zsálya a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt kedveli. Mivel gyökerei meglehetősen szerteágazóak, érdemes nagy helyet hagyni neki. Sziklakertbe vagy cserépbe is elhelyezheted, a lényeg, hogy déli fekvésű helyre kerüljön, ahol folyamatosan éri napfény. Ha megvan a megfelelő hely, az előnevelt palántákat porhanyós talajba kell helyezni, 1-2 liter földdel betakarni és alaposan meglocsolni. Amikor már nagyobb, a növény jól tűri a szárazságot, azonban zsenge korában rendszeres vízellátást igényel. A zsálya ültetésének legjobb ideje nyár elején van.

Nevelése cserépben

hirdetes

A zsályát nem csak kertben, hanem cserépben is lehet nevelni, ehhez pedig csak néhány dolgot kell észben tartani. Ugyanazokat a körülményeket igényli, amiket a kertbe ültetett zsálya, tehát nagy a fény- és melegigénye, így egy déli fekvésű ablakpárkányon, vagy akár a teraszon, erkélyen is el lehet helyezni. Közepesen vízigényes, minél kisebb, annál több nedvesség kell neki, azonban a pangó vizet nem szereti. A szárazságot idősebb korában már jól viseli, de ezzel párhuzamosan a fagyérzékenysége is nő, így figyelj rá, hogy a hideg hónapok során olyan helyen legyen, ahol nem éri ilyen hatás!

hirdetes

Metszése

A zsálya egy fásodó szárú évelő növény, ez pedig azt jelenti, hogy időről-időre meg kell metszeni ahhoz, hogy újabb virágokat hajtásokat hozzon. Ha nem tudod, hogyan kell megmetszeni a növényt, kérdezz meg egy szakembert, esetleg keress a metszéshez videót az interneten – rengeteg ilyen van, melyek helyesen mutatják be a metszés folyamatát.

Gondozása

 

A zsálya gondozása nem bonyolult feladat. Ha cserépben tartod, akkor figyelj, hogy ne gyomosodjon el. A gyomtalanítás különösen a kezdeti szakaszban nagyon fontos, ugyanis a lassan növekvő állományt a gyomnövények nagyon könnyen elfolytják. A gyomok eltávolítását lehet kézzel végezni. Kinti növény esetében a fagyok elmúltával az elfagyott hajtásokat vágd vissza, hogy további növekedésre ösztönözd a növényt. Könnyű ápolni, a gyomok eltávolításán és az öntözésen kívül igazából nincs is más teendőd, mint élvezni a zsálya zamatát! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

Trombitafolyondár termesztése és gondozása

A trombitafolyondár (Campsis radicans) egy őshonos észak-amerikai növény, vörös, narancssárga virágai a nyári hónapokat teszik varázslatossá a házi kertben.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

heterociklikus vegyület hatóanyagú gyomirtó szerek

heterociklusos vegyületet tartalmazó gyomirtó szerek. Ebbe a csoportba tartoznak a triazin... Tovább

lép

1. (anat.) A hasüregben a gyomor nagy görbületén, a bal bordaív síkjában helyeződő... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés