Kutya és gazdája közötti viselkedésbeli hasonlóságok

Mit árul el gazdájáról a kutya?

K. V., AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az utcán közlekedve gyakran látni visszahúzódó embereket félénk ebekkel, és magabiztos egyéneket erőt sugárzó kutyákkal. A kutya tényleg hasonlít a gazdájára, ezzel igazolták a közismert vélekedést a magyar etológusok.

Kutya és gazdája

Egyre inkább alátámasztják a tudományos eredmények az „Amilyen a kutya, olyan a gazda” mondást. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékén az elmúlt években több vizsgálatot is végeztek, amelyek azt igazolják, hogy a gazdi viselkedése nagy mértékben függhet a gazdája személyiségétől, ezáltal a kutya hasonlít a gazdájára. 

Kutya és gazdája közötti hasonlóság - Kutatások

A magyar etológusok kutatásának az volt a célja, hogy a kutya-gazda párosok viselkedését megfigyeljék konkrét hétköznapi példákon keresztül. Olyan helyzetekben vizsgálták a kutyusokat és gazdijaikat, amikor gazda leültette a kutyát, utasítást adott, hogy maradjon ott, valamint egy idegen labdát mutattak a kutyának és eldugták előle. A kutatók megállapították, hogy a gazdák személyisége összefügg a kutya-gazda páros viselkedésével.
 
A feszültebb idegállapotban lévő gazdák több utasítást és kézjelet használtak a kutya leültetéséhez, viszont az állatok mégis lassabban hajtották végre a kért feladatot. A nyitottabb, nyugodtabb emberek gyakrabban megdicsérték a kutyáikat. A kutatásban résztvevő gazdik sokszínűen oldották meg a feladatokat: volt, aki 1-2 másodperc alatt leültette kutyáját, viszont volt, akinek fél vagy egy perce is ráment, hogy végrehajtassa a kutyával a kívánt feladatot. Az is tisztán megfigyelhető volt, ahány gazdi, annyi féle vezényszót használtak, volt, aki kevesebbet, és volt, aki többet.
 
A gazdák személyiségét olyan kérdőívekkel mérték fel, amelyet a pszichológiában használnak. A gazda személyisége nemcsak a saját viselkedését határozza meg, hanem a kutyához való viszonyulást is. Ezt mutatja az is, hogy a gazdi milyen módszert használ a kutya idomításához, tanításához, és hogy milyen gyakran viszi házi kedvencét más kutyák közé. 
A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hasonlóságok találhatók a kutya és a gazdája személyisége közt. Kérdőívekkel mérték fel a gazdik személyiségét, akik egy másik kérdőívben a kutyájukat értékelték. A gazda szubjektivitását úgy próbálták kiküszöbölni, hogy megkérdeztek másokat is, akik jól ismerik a gazdát és a kutyáját is.

Kutya és gazdája közötti hasonlóság - A kutyák tényleg hasonlítanak a gazdájukra

A vizsgálat eredménye egyértelmű volt: a kutya hasonlít gazdájára. A kérdőívekkel öt személyiségvonást féle személyiségvonást különböztettek meg: 
  • neuroticitás (hogyan viseli a nehezebb helyzeteket)
  • extroverzió (mennyi energiája van)
  • együttműködés
  • nyitottság
  • lelkiismeretesség/kitartás
 
A gazdák mind az ötféle vonás esetében magukhoz hasonlónak ítélték meg a kutyájukat, bár voltak eltérések a neuroticitás és a nyitottság esetében.
A kutatók szerint a hasonlóságnak több oka is van. Az egyik ok a hosszú együttélés; minél több időt tölt együtt a kutya és a gazdája, annál hasonlóbbá válik kettejük viselkedése, bár ezt az eredmények nem támasztották alá, ugyanis a hosszabb kapcsolat nem feltétlenül jár együtt az erősebb hasonlósággal. A másik lehetőség az, hogy még a kutya kölyökkorában történt egy gyors összecsiszolódás, ami magában foglalja azt is, hogy a kutya kénytelen volt alkalmazkodni a gazdi személyiségéhez és életmódjához. 
 

Kutya és gazdája közötti hasonlóság - További kutatások

A kutatók azt feltételezik, hogy egy emberről sokat elárul az, hogy milyen fajta kutyát választ magának. A személyiség nagymértékben befolyásolja a fajtaválasztást, és felmérések támasztják alá, hogy az agresszívabb fajtájú kutyák gazdái kevésbé szociálisak.
A magyar etológusok a jövőben olyan felméréseket fognak végezni, amelynek célja kideríteni, hogy az emberek mi alapján választanak kutyát, és a választott fajta mit árul el a gazdájáról.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hályog

a szemlencsének (szemgolyó) egy részére v. egészére kiterjedő, szürke v. szürkésfehér... Tovább

takarmánykeverő, -kiosztó kocsi

rendszerint egytengelyes, rugózatlan felépítményű, ->traktor vontatású pótkocsi, amelyben... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok