notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az utcán közlekedve gyakran látni visszahúzódó embereket félénk ebekkel, és magabiztos egyéneket erőt sugárzó kutyákkal.

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Mit árul el gazdájáról a kutya?

K. V.

Az utcán közlekedve gyakran látni visszahúzódó embereket félénk ebekkel, és magabiztos egyéneket erőt sugárzó kutyákkal. A kutya tényleg hasonlít a gazdájára, ezzel igazolták a közismert vélekedést a magyar etológusok.

Az utcán közlekedve gyakran látni visszahúzódó embereket félénk ebekkel, és magabiztos egyéneket erőt sugárzó kutyákkal.

Egyre inkább alátámasztják a tudományos eredmények az „Amilyen a kutya, olyan a gazda” mondást. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékén az elmúlt években több vizsgálatot is végeztek, amelyek azt igazolják, hogy a gazdi viselkedése nagy mértékben függhet a gazdája személyiségétől, ezáltal a kutya hasonlít a gazdájára. 

Az utcán közlekedve gyakran látni visszahúzódó embereket félénk ebekkel, és <a class="autolinkeles" title="mag" href="https://www.agraroldal.hu/mag-kifejezes.html">mag</a>abiztos egyéneket erőt sugárzó kutyákkal.

Kutya és gazdája közötti hasonlóság - Kutatások

A magyar etológusok kutatásának az volt a célja, hogy a kutya-gazda párosok viselkedését megfigyeljék konkrét hétköznapi példákon keresztül. Olyan helyzetekben vizsgálták a kutyusokat és gazdijaikat, amikor gazda leültette a kutyát, utasítást adott, hogy maradjon ott, valamint egy idegen labdát mutattak a kutyának és eldugták előle. A kutatók megállapították, hogy a gazdák személyisége összefügg a kutya-gazda páros viselkedésével.
 
A feszültebb idegállapotban lévő gazdák több utasítást és kézjelet használtak a kutya leültetéséhez, viszont az állatok mégis lassabban hajtották végre a kért feladatot. A nyitottabb, nyugodtabb emberek gyakrabban megdicsérték a kutyáikat. A kutatásban résztvevő gazdik sokszínűen oldották meg a feladatokat: volt, aki 1-2 másodperc alatt leültette kutyáját, viszont volt, akinek fél vagy egy perce is ráment, hogy végrehajtassa a kutyával a kívánt feladatot. Az is tisztán megfigyelhető volt, ahány gazdi, annyi féle vezényszót használtak, volt, aki kevesebbet, és volt, aki többet.
hirdetes
 
A gazdák személyiségét olyan kérdőívekkel mérték fel, amelyet a pszichológiában használnak. A gazda személyisége nemcsak a saját viselkedését határozza meg, hanem a kutyához való viszonyulást is. Ezt mutatja az is, hogy a gazdi milyen módszert használ a kutya idomításához, tanításához, és hogy milyen gyakran viszi házi kedvencét más kutyák közé. 
A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hasonlóságok találhatók a kutya és a gazdája személyisége közt. Kérdőívekkel mérték fel a gazdik személyiségét, akik egy másik kérdőívben a kutyájukat értékelték. A gazda szubjektivitását úgy próbálták kiküszöbölni, hogy megkérdeztek másokat is, akik jól ismerik a gazdát és a kutyáját is.
Az utcán közlekedve gyakran látni visszahúzódó embereket félénk ebekkel, és <a class="autolinkeles" title="mag" href="https://www.agraroldal.hu/mag-kifejezes.html">mag</a>abiztos egyéneket erőt sugárzó kutyákkal.

Kutya és gazdája közötti hasonlóság - A kutyák tényleg hasonlítanak a gazdájukra

A vizsgálat eredménye egyértelmű volt: a kutya hasonlít gazdájára. A kérdőívekkel öt személyiségvonást féle személyiségvonást különböztettek meg: 
  • neuroticitás (hogyan viseli a nehezebb helyzeteket)
  • extroverzió (mennyi energiája van)
  • együttműködés
  • nyitottság
  • lelkiismeretesség/kitartás
  • hirdetes
 
A gazdák mind az ötféle vonás esetében magukhoz hasonlónak ítélték meg a kutyájukat, bár voltak eltérések a neuroticitás és a nyitottság esetében.
A kutatók szerint a hasonlóságnak több oka is van. Az egyik ok a hosszú együttélés; minél több időt tölt együtt a kutya és a gazdája, annál hasonlóbbá válik kettejük viselkedése, bár ezt az eredmények nem támasztották alá, ugyanis a hosszabb kapcsolat nem feltétlenül jár együtt az erősebb hasonlósággal. A másik lehetőség az, hogy még a kutya kölyökkorában történt egy gyors összecsiszolódás, ami magában foglalja azt is, hogy a kutya kénytelen volt alkalmazkodni a gazdi személyiségéhez és életmódjához. 
 

Kutya és gazdája közötti hasonlóság - További kutatások

A kutatók azt feltételezik, hogy egy emberről sokat elárul az, hogy milyen fajta kutyát választ magának. A személyiség nagymértékben befolyásolja a fajtaválasztást, és felmérések támasztják alá, hogy az agresszívabb fajtájú kutyák gazdái kevésbé szociálisak.
A magyar etológusok a jövőben olyan felméréseket fognak végezni, amelynek célja kideríteni, hogy az emberek mi alapján választanak kutyát, és a választott fajta mit árul el a gazdájáról.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
174 752
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 492 211

változékonyság (variabilitás)

az élőlényeknek az a tulajdonsága, hogy külső v. belső hatásokra átalakulhatnak,... Tovább

ízületi egerek

főként gyulladással kapcsolatosan keletkező és az ízület üregében helyeződő szabad... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok