A farok mozgásából szinte mindig megtudhatjuk kutyánk aktuális lelkiállapotát.

Miről beszél kutyánk farka?

Kucsma Vivien, AN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A farok mozgásából szinte mindig megtudhatjuk kutyánk aktuális lelkiállapotát. Ezért szokták mondani a gazdák: “Ha bele akarsz látni a kutyádba, nézz a farkára!”

A farok mozgásából szinte mindig megtudhatjuk kutyánk aktuális lelkiállapotát.

Ösztönös viselkedés

A kutya a farkastól örökölte a csóválást, mint számos más viselkedését is.
A vízszintes irányú csóválásnak alighanem létfontosságú volt a farkas számára. A szukák például a nemi szervükből nagy mennyiségben áradó testszagot farokcsapkodással terjesztik szét a levegőben, hogy más farkasok és főleg a kanok be tudják azonosítani. A farkcsóválás nem csak a kutya sajátossága. A róka, a vaddisznó és a macska is használja a farkát kommunikációra, érzelmek kifejezésére. Sőt izgalmi állapotban például a kecske és a juh nőstény egyedei is csóválják a farkukat és így terjesztik nemiségük szagát.

 

Ha jobbra-balra, akkor jó

Ha egy kutya úgy jön felénk, hogy vízszintesen csóválja a farkát, akkor jóindulattal van irántunk. A farkcsóválás intenzitása és kilengésének nagysága azt árulja el, hogy a kutya éppen mennyire örül a gazdi jelenlétének. Megfigyelhető általában, hogy a fiatalabb kutyák hívásunkra, annyira hevesen csóválják farkukat, hogy maga a kutya csípője is belendül a csóválás irányába. Az ilyen heves érzelem megnyilvánulás gyakori a fiatal állatoknál, ami sokszor vizelésbe is átcsaphat.
 
 

A legapróbb mozdulatra is

Ha kutyánk fekszik a szoba másik végén és csak egy halk kedveskedő szót elejtünk, vagy csak a fejünkkel biccentünk neki, esetleg egy pillantásunkat elkapja, a farka máris mozgásba lendül. Elégedettségét fejezi ki akkor is, ha a padlón fekszik, farka pedig hallhatóan kopog a csóválástól. Már sokszor annyi is elég, hogy megérezze a szabadban kiakasztott ruhánk szagát és máris élénk farkcsóválással tudatja észlelését.
 

Izgalom

A vízszintes farkcsóváláson kívül függőleges síkú mozgást is megfigyelhetünk kutyánknál. Amikor az utcán kölcsönösen üdvözlik egymást, meredeken fejük felé emelik a farkukat. Ilyenkor hozzák egymás tudtára, hogy jó kedélyállapotban vannak és örömmel veszik a másik kutya közeledését.
Sokszor a szabadban egyedül kóborló öreg kutya is meredeken felhúzva tartja a farkát, mert minden útjába kerülő tárgyon érzi a fajtársai „üzenetét” és ezen felismerésen keresztül nemi izgalmi állapotba jut. Azonnal a “nullpontig” engedi le farkát, ha erősebb, parancsoló hangon hívjuk magunkhoz kedvencünket.
Az érzelmi skála így jelenik meg az állaton, amikor a kutyát a derült hangulatában valamilyen mértékű megrázkódtatás ér. A kutya körző farokmozgását pedig olyankor figyelhetjük meg, amikor az örülű és az alárendeltséget jelentő érzések keverednek.
 
 

Mit jelez még a kutya a farkával

A nagyon erős ráparancsolás vagy a fizikai fenyítés hatására a kutya farka van, hogy nullpont alá süllyed vagy, ahogy mondani szokták: behúzza a farkát. A gyenge jellemű, gyáva egyedek már halk felszólításra, vagy fenyegetésre is a hasuk alá húzzák a farkukat. Erősen a farkasoktól örökölt tulajdonság ez, amikor kanok agresszív fellépése ellen a szukák behúzott farokkal védik farkukat, végbelüket, nemi szervüket.
 
Az önfeledten dolgozó pásztorkutya leengedi a farkát, amely a testével együttműködve élénken részt vesz a mozgásban. Vannak olyan esetek, amikor a gyorsan futó kutya farok nélkül súlyosan megsérülne. Ilyen például, ha hirtelen meg kell állnia, farkát egy rántással ívbe fölcsapja, vagy hirtelen kanyarodásnál ide-oda köröz farkával, hogy egyensúlyát megtartsa kanyarodás közben és ne sodródjon neki valaminek. A nyomkövető kutyánál a farok tartása és csóválása jelzi, hogy talált-e valamit vagy nyomon van. Beteg kutyáknál bármilyen életkorú kutya szinte mindig lógatja a farkát.
 

Más jelzések

A kutya azonban nemcsak farkcsóválással tudja kifejezni rokonszenvét. Például folyton keresi a közelségünket, minden lépésünkre reagál és követ. A szuka nyalogatja a kölykeit, azok pedig viszont nyalogatják anyjuk pofáját ez a szeretet jele.
A gazdi iránti szeretet legmagasabb foka, ha a kutya nyalogatja az ember kezét, arcát, ruháját. Valahányszor pedig az egyed nem éri el a szeretett gazdit, utána nyal a levegőben, olykor még akkor is megtörténik, ha ráfújunk a kutya orrára. Ezt a viselkedést például levegőnyelésnek nevezik.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-03

A Balatonnál wellnessezni az egyik legjobb dolog a világon - Mutatom miért

Ne hiányozzon semmi a balatoni nyárból! Ebben a cikkben összegyűjtüttem, hogy mi az, ami semmiképp ne maradjon ki, ha szeretnél a Balatonnál wellnessezni.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-25

Ez a legjobb vakondriasztó növény kertész nagyapám szerint

Fedezd fel a kertész nagypapám szerint legjobb vakondriasztó növényt, a kutyatejet. Ismerd meg, hogyan ültetheted és gondozhatod ezt a hasznos növényt!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kavicshiány-betegség

a magevő madarak emésztéséhez nélkülözhetetlen, hogy zúzógyomrukban megfelelő mennyiségű... Tovább

centrifugális szeparátor

az eltéró sűrűségű v. egy bizonyos anyag különböző sűrűségű összetevőinek... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek