A farok mozgásából szinte mindig megtudhatjuk kutyánk aktuális lelkiállapotát.

hirdetes

Miről beszél kutyánk farka?

Kucsma Vivien, AN

A farok mozgásából szinte mindig megtudhatjuk kutyánk aktuális lelkiállapotát. Ezért szokták mondani a gazdák: “Ha bele akarsz látni a kutyádba, nézz a farkára!”

A farok mozgásából szinte mindig megtudhatjuk kutyánk aktuális lelkiállapotát.

Ösztönös viselkedés

A kutya a farkastól örökölte a csóválást, mint számos más viselkedését is.
A vízszintes irányú csóválásnak alighanem létfontosságú volt a farkas számára. A szukák például a nemi szervükből nagy mennyiségben áradó testszagot farokcsapkodással terjesztik szét a levegőben, hogy más farkasok és főleg a kanok be tudják azonosítani. A farkcsóválás nem csak a kutya sajátossága. A róka, a vaddisznó és a macska is használja a farkát kommunikációra, érzelmek kifejezésére. Sőt izgalmi állapotban például a kecske és a juh nőstény egyedei is csóválják a farkukat és így terjesztik nemiségük szagát.

 

Ha jobbra-balra, akkor jó

Ha egy kutya úgy jön felénk, hogy vízszintesen csóválja a farkát, akkor jóindulattal van irántunk. A farkcsóválás intenzitása és kilengésének nagysága azt árulja el, hogy a kutya éppen mennyire örül a gazdi jelenlétének. Megfigyelhető általában, hogy a fiatalabb kutyák hívásunkra, annyira hevesen csóválják farkukat, hogy maga a kutya csípője is belendül a csóválás irányába. Az ilyen heves érzelem megnyilvánulás gyakori a fiatal állatoknál, ami sokszor vizelésbe is átcsaphat.
 
 

A legapróbb mozdulatra is

Ha kutyánk fekszik a szoba másik végén és csak egy halk kedveskedő szót elejtünk, vagy csak a fejünkkel biccentünk neki, esetleg egy pillantásunkat elkapja, a farka máris mozgásba lendül. Elégedettségét fejezi ki akkor is, ha a padlón fekszik, farka pedig hallhatóan kopog a csóválástól. Már sokszor annyi is elég, hogy megérezze a szabadban kiakasztott ruhánk szagát és máris élénk farkcsóválással tudatja észlelését.
hirdetes
 

Izgalom

A vízszintes farkcsóváláson kívül függőleges síkú mozgást is megfigyelhetünk kutyánknál. Amikor az utcán kölcsönösen üdvözlik egymást, meredeken fejük felé emelik a farkukat. Ilyenkor hozzák egymás tudtára, hogy jó kedélyállapotban vannak és örömmel veszik a másik kutya közeledését.
hirdetes
Sokszor a szabadban egyedül kóborló öreg kutya is meredeken felhúzva tartja a farkát, mert minden útjába kerülő tárgyon érzi a fajtársai „üzenetét” és ezen felismerésen keresztül nemi izgalmi állapotba jut. Azonnal a “nullpontig” engedi le farkát, ha erősebb, parancsoló hangon hívjuk magunkhoz kedvencünket.
Az érzelmi skála így jelenik meg az állaton, amikor a kutyát a derült hangulatában valamilyen mértékű megrázkódtatás ér. A kutya körző farokmozgását pedig olyankor figyelhetjük meg, amikor az örülű és az alárendeltséget jelentő érzések keverednek.
 
 

Mit jelez még a kutya a farkával

A nagyon erős ráparancsolás vagy a fizikai fenyítés hatására a kutya farka van, hogy nullpont alá süllyed vagy, ahogy mondani szokták: behúzza a farkát. A gyenge jellemű, gyáva egyedek már halk felszólításra, vagy fenyegetésre is a hasuk alá húzzák a farkukat. Erősen a farkasoktól örökölt tulajdonság ez, amikor kanok agresszív fellépése ellen a szukák behúzott farokkal védik farkukat, végbelüket, nemi szervüket.
 
Az önfeledten dolgozó pásztorkutya leengedi a farkát, amely a testével együttműködve élénken részt vesz a mozgásban. Vannak olyan esetek, amikor a gyorsan futó kutya farok nélkül súlyosan megsérülne. Ilyen például, ha hirtelen meg kell állnia, farkát egy rántással ívbe fölcsapja, vagy hirtelen kanyarodásnál ide-oda köröz farkával, hogy egyensúlyát megtartsa kanyarodás közben és ne sodródjon neki valaminek. A nyomkövető kutyánál a farok tartása és csóválása jelzi, hogy talált-e valamit vagy nyomon van. Beteg kutyáknál bármilyen életkorú kutya szinte mindig lógatja a farkát.
 

Más jelzések

A kutya azonban nemcsak farkcsóválással tudja kifejezni rokonszenvét. Például folyton keresi a közelségünket, minden lépésünkre reagál és követ. A szuka nyalogatja a kölykeit, azok pedig viszont nyalogatják anyjuk pofáját ez a szeretet jele.
A gazdi iránti szeretet legmagasabb foka, ha a kutya nyalogatja az ember kezét, arcát, ruháját. Valahányszor pedig az egyed nem éri el a szeretett gazdit, utána nyal a levegőben, olykor még akkor is megtörténik, ha ráfújunk a kutya orrára. Ezt a viselkedést például levegőnyelésnek nevezik.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

2022-08-08

Éld át a kora-újkori Eger hangulatát! Vár a XXVI. Végvári Vigasságok!

Eger legkülönlegesebb korabeli programját idén is megrendezik, immár huszonhatodik alkalommal vehetünk részt a Végvári Vigasságokon az Egri Vár vendégségében!

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

2022-07-31

Állatos (fa)viccek, amik garantáltan lefárasztják az agyad

Az állatokat mindenki szereti. A vicceket nem biztos, de mindenkinek van oylan, amin elmosolyodik - ha más nem, akkor fájdalmában. Íme, a legjobb állatos viccek!

2022-07-31

8 megdöbbentő érdekesség a malacokról

A malacok tisztátalan és buta állatok lennének? A sztereotípia ezt közvetíti, de jobban hasonlítanak ránk, emberekre, mint gondolnánk. Lássuk, hogy miben!

További cikkek ebben a témában


borjúpázsit (szagos b., Anthoxanthum odoratum L.)

a pázsitfüvek családjához tartozó aljfű (fűfélék). Sovány, mészhiányos talajokon is... Tovább

hibrid búza

a heterózishatás kiaknázására búzával is kísérleteznek a nemesítek. A búza azonban a pl.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek