Már mini szarvasmarhát, vagy mini thenet is tarthatsz háziállatként

hirdetes

Mini tehenek, mini szarvasmarhák - bizony, ők is léteznek!

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Napjainkban az olyan klasszikusnak mondható házikedvencek mellett, mint a kutya vagy a macska, egyre inkább népszerű az olyan állatok tartása is, mint például a mini malacok, vagy a törpe lovak. Így nem kell meglepődnünk azon sem, hogy vannak, akik törpe szarvasmarhát tartanak háziállatként.

Mini szarvasmarhák

Talán Te is hallottál már a Loveable Little Ones-ról, akik mini tehenek tenyésztésével foglalkoznak. A kolorádói tenyészet így szól ezekről az állatokról: „A tehenek kivételes háziállatok lehetnek, hiszen rendkívül ragaszkodóak, szociábilisak és könnyen gondozhatók.”


A tehenek titkos élete


Nagy általánosságban sokan úgy vélekednek a tehenekről, mint olyan állatokról, akik rendkívül együgyűek és egész nap mást sem csinálnak mint legelnek és bőgnek, tartani őket pedig csak húsuk és a tejtermékek miatt érdemes. Rosamund Young, a farmer, aki könyvet is írt A tehenek titkos élete címmel, azonban másképp vélekedik róluk. Úgy gondolja, hogy nincs két egyforma tehén, ahogyan két egyforma ember sem. Szerinte a tehenek változatosak és mind különböző személyiséggel rendelkeznek.


A szerző így nyilatkozott korábban a BBC-nek: „Úgy gondolom, hogy tiszteletben kell tartani Őket, mert hatalmas különbségek vannak köztük, akárcsak az emberek közt.” Erre jó példa, hogy, van, amelyiküket könnyebb, és van, amelyiküket nehezebb tanítani. Lehetnek akár félénkek, kedvesek, vagy akár makacsok, önkényesek is.

hirdetes


Macska vagy kutya helyett?


Bár a miniatűr tehenek igazán aranyosak, talán mégsem a legmegfelelőbb alternatívák macska- vagy kutyatartás helyett. Bár kisebbek, mint a szokásos tehenek vagy szarvasmarhák, méretük mégsem igazán apró, csupán fele vagy harmada a „klasszikusnak”. Ez pedig, valljuk be, nagyjából olyan, mintha a német dogokat ölebként akarnánk tartani.


hirdetes
Mini tehenek egy kisebb gazdaságban


Egy kisebb gazdaságban azonban tökéletes helye lehet a mini szarvasmarháknak. Akárcsak nagyobb társaik, ők is tarthatók mind a húsukért, mindpedig a friss tejtermékekért. Példának okáért egy kisebb, önellátásra törekcsalád tagjainak nagy valószínűséggel nincs szüksége napról napra olyan mennyiségű tejre, amelyet egy normál méretű tehéntől kaphatnak, azonban egy mini tehén is tud napi 3 liter tejet adni.
Vannak olyan gazdálkodók, akik az apró teheneket vágómarhaként tartják. Egy négytagú család számára egy kisebb tehén húsa is hónapokra elegendő élelmet biztosít.
Méretükből adódólag a mini szarvasmarhák kevesebb élelmet is fogyasztanak, így kisebb terület is elég a legeltetésükre. Természetesen ebből fakadóan kevesebb trágyát is termelnek.
 

Olvass tovább és tudj meg mégtöbbet a miniatűr szarvasmarhákról!

Forrás: twice.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-02-06

Tavaszi vadvirágok, melyeket nyugodtan megehetsz

Itt a tavasz lassan, de biztosan és vele együtt nyílnak a szebbnél-szebb virágok is. Tudtad, hogy sok vadvirág ehető? Mutatjuk melyek azok az ehető virágok!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2022-12-29

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

A mákot valóban érdemes hidegben elvetni, hisz jól bírja a fagyokat: de mennyire igaz, hogy szilveszterkor ültessük el?

2022-08-30

Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

A különféle tökök rengeteg ínycsiklandozó ételalternatívát kínálnak. De, hogy melyik tökfajtát mikor érdemes szüretelni? Mostani cikkünkből ez is kiderül!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vér

Az erekben (->érrendszer) keringő, folyékony sejtközötti állományú ->kötőszövet, amelynek... Tovább

allergia (túlérzékenység)

akkor alakul ki, ha a szervezetbe ismételten bejutott —>antigén és az ->ellenanyagok... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek Mezőgazdaság