Már mini szarvasmarhát, vagy mini tehenet is tarthatsz háziállatként

Mini tehenek, mini szarvasmarhák - bizony, ők is léteznek!

SFV
Frissítve: 2024.07.12
Frissítette: SzT
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Napjainkban az olyan klasszikusnak mondható házikedvencek mellett, mint a kutya vagy a macska, egyre inkább népszerű az olyan állatok tartása is, mint például a mini malacok, vagy a törpe lovak. Így nem kell meglepődnünk azon sem, hogy vannak, akik törpe szarvasmarhát tartanak háziállatként.

Mini szarvasmarhák

Talán Te is hallottál már a Loveable Little Ones-ról, akik mini tehenek tenyésztésével foglalkoznak. A kolorádói tenyészet így szól ezekről az állatokról: „A tehenek kivételes háziállatok lehetnek, hiszen rendkívül ragaszkodóak, szociábilisak és könnyen gondozhatók.”


A tehenek titkos élete


Nagy általánosságban sokan úgy vélekednek a tehenekről, mint olyan állatokról, akik rendkívül együgyűek és egész nap mást sem csinálnak mint legelnek és bőgnek, tartani őket pedig csak húsuk és a tejtermékek miatt érdemes. Rosamund Young, a farmer, aki könyvet is írt A tehenek titkos élete címmel, azonban másképp vélekedik róluk. Úgy gondolja, hogy nincs két egyforma tehén, ahogyan két egyforma ember sem. Szerinte a tehenek változatosak és mind különböző személyiséggel rendelkeznek.


A szerző így nyilatkozott korábban a BBC-nek: „Úgy gondolom, hogy tiszteletben kell tartani Őket, mert hatalmas különbségek vannak köztük, akárcsak az emberek közt.” Erre jó példa, hogy, van, amelyiküket könnyebb, és van, amelyiküket nehezebb tanítani. Lehetnek akár félénkek, kedvesek, vagy akár makacsok, önkényesek is.


Macska vagy kutya helyett?


Bár a miniatűr tehenek igazán aranyosak, talán mégsem a legmegfelelőbb alternatívák macska- vagy kutyatartás helyett. Bár kisebbek, mint a szokásos tehenek vagy szarvasmarhák, méretük mégsem igazán apró, csupán fele vagy harmada a „klasszikusnak”. Ez pedig, valljuk be, nagyjából olyan, mintha a német dogokat ölebként akarnánk tartani.


Mini tehenek egy kisebb gazdaságban


Egy kisebb gazdaságban azonban tökéletes helye lehet a mini szarvasmarháknak. Akárcsak nagyobb társaik, ők is tarthatók mind a húsukért, mindpedig a friss tejtermékekért. Példának okáért egy kisebb, önellátásra törekvő család tagjainak nagy valószínűséggel nincs szüksége napról napra olyan mennyiségű tejre, amelyet egy normál méretű tehéntől kaphatnak, azonban egy mini tehén is tud napi 3 liter tejet adni.
Vannak olyan gazdálkodók, akik az apró teheneket vágómarhaként tartják. Egy négytagú család számára egy kisebb tehén húsa is hónapokra elegendő élelmet biztosít.
Méretükből adódólag a mini szarvasmarhák kevesebb élelmet is fogyasztanak, így kisebb terület is elég a legeltetésükre. Természetesen ebből fakadóan kevesebb trágyát is termelnek.
 

Olvass tovább és tudj meg mégtöbbet a miniatűr szarvasmarhákról!

Forrás: twice.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Egy nyaralás Balatonfüreden és az agrármunkák összehangolása

Egy nyaralás Balatonfüreden az agráriumban dolgozók számára is különleges élmény. A város lehetővé teszi programjaival és környezetével, hogy fantasztikus napokat töltsenek el itt.

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-03

A Balatonnál wellnessezni az egyik legjobb dolog a világon - Mutatom miért

Ne hiányozzon semmi a balatoni nyárból! Ebben a cikkben összegyűjtüttem, hogy mi az, ami semmiképp ne maradjon ki, ha szeretnél a Balatonnál wellnessezni.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-12

Egyre forróbb nyarak és a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra

A klímaváltozás Magyarországon egyre érezhetőbb hatásokkal jár. Az elmúlt években az extrém hőség és hőhullámok kihívás elé állítják a mezőgazdaságot is.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

látószervek

a fényingerek érzékelésére szolgáló szervek. A l.-hez tartozik a —>szemgolyó, a... Tovább

szakadás

a ->vongálás súlyos alakja, amikor a lágy szövetek folytonossága megszakad (pl. ínszakadás,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek Mezőgazdaság