Már mini szarvasmarhát, vagy mini thenet is tarthatsz háziállatként

hirdetes

Mini tehenek, mini szarvasmarhák - bizony, ők is léteznek!

SFV

Napjainkban az olyan klasszikusnak mondható házikedvencek mellett, mint a kutya vagy a macska, egyre inkább népszerű az olyan állatok tartása is, mint például a mini malacok, vagy a törpe lovak. Így nem kell meglepődnünk azon sem, hogy vannak, akik törpe szarvasmarhát tartanak háziállatként.

Mini szarvasmarhák

Talán Te is hallottál már a Loveable Little Ones-ról, akik mini tehenek tenyésztésével foglalkoznak. A kolorádói tenyészet így szól ezekről az állatokról: „A tehenek kivételes háziállatok lehetnek, hiszen rendkívül ragaszkodóak, szociábilisak és könnyen gondozhatók.”


A tehenek titkos élete


Nagy általánosságban sokan úgy vélekednek a tehenekről, mint olyan állatokról, akik rendkívül együgyűek és egész nap mást sem csinálnak mint legelnek és bőgnek, tartani őket pedig csak húsuk és a tejtermékek miatt érdemes. Rosamund Young, a farmer, aki könyvet is írt A tehenek titkos élete címmel, azonban másképp vélekedik róluk. Úgy gondolja, hogy nincs két egyforma tehén, ahogyan két egyforma ember sem. Szerinte a tehenek változatosak és mind különböző személyiséggel rendelkeznek.


A szerző így nyilatkozott korábban a BBC-nek: „Úgy gondolom, hogy tiszteletben kell tartani Őket, mert hatalmas különbségek vannak köztük, akárcsak az emberek közt.” Erre jó példa, hogy, van, amelyiküket könnyebb, és van, amelyiküket nehezebb tanítani. Lehetnek akár félénkek, kedvesek, vagy akár makacsok, önkényesek is.

hirdetes


Macska vagy kutya helyett?


Bár a miniatűr tehenek igazán aranyosak, talán mégsem a legmegfelelőbb alternatívák macska- vagy kutyatartás helyett. Bár kisebbek, mint a szokásos tehenek vagy szarvasmarhák, méretük mégsem igazán apró, csupán fele vagy harmada a „klasszikusnak”. Ez pedig, valljuk be, nagyjából olyan, mintha a német dogokat ölebként akarnánk tartani.


hirdetes
Mini tehenek egy kisebb gazdaságban


Egy kisebb gazdaságban azonban tökéletes helye lehet a mini szarvasmarháknak. Akárcsak nagyobb társaik, ők is tarthatók mind a húsukért, mindpedig a friss tejtermékekért. Példának okáért egy kisebb, önellátásra törekcsalád tagjainak nagy valószínűséggel nincs szüksége napról napra olyan mennyiségű tejre, amelyet egy normál méretű tehéntől kaphatnak, azonban egy mini tehén is tud napi 3 liter tejet adni.
Vannak olyan gazdálkodók, akik az apró teheneket vágómarhaként tartják. Egy négytagú család számára egy kisebb tehén húsa is napokra elegendő élelmet biztosít.
Méretükből adódólag a mini szarvasmarhák kevesebb élelmet is fogyasztanak, így kisebb terület is elég a legeltetésükre. Természetesen ebből fakadóan kevesebb trágyát is termelnek.
 

Olvass tovább és tudj meg mégtöbbet a miniatűr szarvasmarhákról!

Forrás: twice.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-04-26

Ezeknek a növényeknek lesz borsos az ára idén! – Növények, amiket drága lesz ültetni

Sajnos az egyre emelkedő infláció hatására már a növénykereskedéseket és a faiskolákat is utolérte az áremelkedés. Ezek a növények lesznek sokkal drágábbak!

2022-05-09

Minden, amit a rizsföldekről tudni akartál

Hogyan termelik ki a rizset? Hogyan műkődik a rizsföld? Itt megtalálod a választ! Hol terem a rizs? Ezekre a kérdésekre adok választ! Ezt kell tudni a rizsföldekről!

További cikkek ebben a témában


derítés

oldatoknak különböző szennyező anyagoktól való megtisztítása. Végezhető fiz.... Tovább

lucernaliszt-készítés gépei

a jó minőségű, a fehérje- és a karotinbeltartalmát jórészt megőrzött lucernából... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek Mezőgazdaság