Már mini szarvasmarhát, vagy mini thenet is tarthatsz háziállatként

hirdetes

Mini tehenek, mini szarvasmarhák - bizony, ők is léteznek!

SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Napjainkban az olyan klasszikusnak mondható házikedvencek mellett, mint a kutya vagy a macska, egyre inkább népszerű az olyan állatok tartása is, mint például a mini malacok, vagy a törpe lovak. Így nem kell meglepődnünk azon sem, hogy vannak, akik törpe szarvasmarhát tartanak háziállatként.

Mini szarvasmarhák

Talán Te is hallottál már a Loveable Little Ones-ról, akik mini tehenek tenyésztésével foglalkoznak. A kolorádói tenyészet így szól ezekről az állatokról: „A tehenek kivételes háziállatok lehetnek, hiszen rendkívül ragaszkodóak, szociábilisak és könnyen gondozhatók.”


A tehenek titkos élete


Nagy általánosságban sokan úgy vélekednek a tehenekről, mint olyan állatokról, akik rendkívül együgyűek és egész nap mást sem csinálnak mint legelnek és bőgnek, tartani őket pedig csak húsuk és a tejtermékek miatt érdemes. Rosamund Young, a farmer, aki könyvet is írt A tehenek titkos élete címmel, azonban másképp vélekedik róluk. Úgy gondolja, hogy nincs két egyforma tehén, ahogyan két egyforma ember sem. Szerinte a tehenek változatosak és mind különböző személyiséggel rendelkeznek.


A szerző így nyilatkozott korábban a BBC-nek: „Úgy gondolom, hogy tiszteletben kell tartani Őket, mert hatalmas különbségek vannak köztük, akárcsak az emberek közt.” Erre jó példa, hogy, van, amelyiküket könnyebb, és van, amelyiküket nehezebb tanítani. Lehetnek akár félénkek, kedvesek, vagy akár makacsok, önkényesek is.

hirdetes


Macska vagy kutya helyett?


Bár a miniatűr tehenek igazán aranyosak, talán mégsem a legmegfelelőbb alternatívák macska- vagy kutyatartás helyett. Bár kisebbek, mint a szokásos tehenek vagy szarvasmarhák, méretük mégsem igazán apró, csupán fele vagy harmada a „klasszikusnak”. Ez pedig, valljuk be, nagyjából olyan, mintha a német dogokat ölebként akarnánk tartani.


hirdetes
Mini tehenek egy kisebb gazdaságban


Egy kisebb gazdaságban azonban tökéletes helye lehet a mini szarvasmarháknak. Akárcsak nagyobb társaik, ők is tarthatók mind a húsukért, mindpedig a friss tejtermékekért. Példának okáért egy kisebb, önellátásra törekcsalád tagjainak nagy valószínűséggel nincs szüksége napról napra olyan mennyiségű tejre, amelyet egy normál méretű tehéntől kaphatnak, azonban egy mini tehén is tud napi 3 liter tejet adni.
Vannak olyan gazdálkodók, akik az apró teheneket vágómarhaként tartják. Egy négytagú család számára egy kisebb tehén húsa is hónapokra elegendő élelmet biztosít.
Méretükből adódólag a mini szarvasmarhák kevesebb élelmet is fogyasztanak, így kisebb terület is elég a legeltetésükre. Természetesen ebből fakadóan kevesebb trágyát is termelnek.
 

Olvass tovább és tudj meg mégtöbbet a miniatűr szarvasmarhákról!

Forrás: twice.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-02-21

Mit tegyek, ha zsonganak a méhek a kertemben? – a méhész válaszol

A méhek megjelentek a kertedben? Ez azt jelenti tavaszodik, cseppet se félj, Boros Tibor méhész szakértőnk elhozta a legfontosabb tippeket, tudd meg te is ezeket!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-02-20

Elképesztően egészséges: ezért érdemes neked is virágport fogyasztanod

Virágpor fogyasztása: ezért érdemes neked is elkezdened a virágport fogyasztását, mutatjuk a legjobb tippeket, hogyan érdemes fogyasztani és miért pontosan!

2024-02-20

Így metszd meg a szőlődet február végén egy kertész szerint

Szőlő metszése: mikor és hogyan kell elvégeznünk? Kertészünk cikkében felvilágosít minket ezekről a kérdésekről és elmagyarázza, hogyan érdemes elvégezni!

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-03

Ez a mezőgazdaság új jövője: a drónos permetezés 7 nagyszerű előnye

Haladni kell a korral, a mezőgazdaságban pedig még inkább, szakértőnk elhozta nektek a drónos permetezés 7 nagyszerű előnyét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Bill

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

idomítás

az állatok viselkedésében bizonyos ->feltételes reflexeket kialakító emberi tevékenység.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek Mezőgazdaság