Így termessz mini napraforgót- minden tudnivaló a mininapraforgó ültetésével, gondozásával kapcsolatban

Így termessz mini napraforgót

VN, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A napraforgók hallatán mindenkinek magas, terebélyes virágzatú növények jutnak eszébe. Léteznek azonban miniatűr változatai is, amelyek hasonlóan látványos megjelenést kölcsönözhetnek egy kertnek, vagy akár egy erkélynek is. A mini napraforgók különféle kultúrfajtái a szezon időszakaiban virágzanak, azonban bármelyiket is választod ezek közül, meglehetősen egyszerű dolgod lesz velük. Íme minden, amit tudnod kell a mini napraforgókról!

mini napraforgó ültetése

A napraforgók jellemzői

A napraforgók mérettől függetlenül évelő növények, amelyek a nyár melegében érzik magukat a legjobban. Ha a melegben ültetik el őket, akkor egészen őszig virágzanak majd.

Amikor még fiatalok, és mielőtt méretes fejeik kifejlődnének, a napraforgók – nevükhöz hűen – reggeltől estig követik a Napot az égen kelettől nyugatra. Éjszaka aztán ismét lekonyulnak.

A napraforgókat kifejlett méretük alapján különböző kategóriáka soroljuk. A mini napraforgók törpe változatoknak számítanak, és 15-90 cm magasra nőnek meg. A féltörpe változatok 1,2-2,4 cm magasra nőnek, míg a magas változatok akár 3 méteresek is lehetnek.

A napraforgók egy nagy vagy több, valamivel kisebb méretű virágfeje lehet. A virágok színe változó, de általában különféle sárga árnyalatokat vesznek fel (arany, narancs, citrom stb.) Léteznek továbbá fehér napraforgók is.
A miniatűr napraforgók közül érdemes például kipróbálni a ’Music Box', a ’Firecracker’, a ’Teddy Bear’ vagy a ’Sunspot’ kultúrfajtákat.

A miniatűr napraforgók ültetése

Mind a miniatűr, mind pedig a magasabb napraforgók igényei azonosak.

A kinti hőmérsékleteknek nap közben 21-27°C között, éjszaka pedig 10-15°C között kell mozogniuk. A mini napraforgókat növénytartóba vagy közvetlenül a kerti talajba is ültetheted. Érdemes azonban előre gondolkodni, mert a mini napraforgók érzékeny gyökerei nem tűrik jól az átültetéseket.

Ha a növénytartókat választod, akkor keress napraforgóidnak olyan cserepeket vagy ládákat, amelyek alján vízelvezető nyílások is vannak, majd töltsd fel őket virágfölddel. A magokat a csomagolás utasításai szerint ültesd el, ha azonban ezt nem találod, akkor 1,5-3,5 cm mélyre kerüljenek.

Ha a kertbe ülteted ki őket, akkor napraforgóid mindenképpen egy napos helyre kerüljenek, ahol a talaj jól elvezeti alóluk az extra vizet. A magokat 20-30 cm-re ültesd egymástól, vagy ahogy a magok csomagolása előírja. Ha túl közel ülteted őket egymáshoz, akkor leárnyékolják majd egymást, és magasabbra nőnek, ahogy megpróbálnak több fényhez jutni. Az ültetés után azonnal öntözd meg a magokat.

Miután a kinti hőmérsékletek elérték a 21-24°C-t, a magok 1-2 héten belül kicsíráznak majd. Ha a magokat a kelleténél közelebb ültetted egymáshoz, akkor várd meg, hogy néhány valódi levél is megjelenjen rajtuk, majd ritkítsd meg őket. Csak a legszebbeket hagyd meg.

A miniatűr napraforgók gondozása

Habár a kifejlett napraforgók meglehetősen jól tűrik a szárazságot, a legjobb eredmények érdekében rendszeres vízutánpótlást igényelnek, amíg gyökérzetük ki nem alakul teljesen. Ezt követően csupán nyirkosan kell tartani a talajt alattuk (de nem átáztatni), és mini napraforgó palántáid vígan eléldegélnek majd kertedben.

Ha egy növénytartóba ültetted őket, akkor gyakrabban igénylik majd az öntözést – amikor a talaj felső 2,5 centije már száraznak érződik. Ilyenkor addig öntözd őket, amíg alul el nem kezd kifolyni a víz az elvezető lyukakon.

Egy néhány hüvelyk vastag organikus komposztréteg segít a talaj vízmegtartásában, illetve megakadályozza a gyomok elterjedését is. Ahogy aztán a virágfejek egyre nagyobbra nőnek, a madarak is felfigyelnek majd rájuk. Ezeket hálókkal tarthatod távol napraforgóidtól.

Ha csokrokba szánod mini napraforgóidat, akkor rögtön az után vágd le őket, hogy elkezdtek kinyílni (ehhez mindig tiszta szerszámokat használj).

Ha ki szeretnéd szárítani a napraforgóvirágokat, akkor kösd fel őket fejjel lefelé egy száraz helyen.

Ha a magokat szeretnéd összegyűjteni, akkor vágd le a fejeket 30-60 cm szárral együtt, majd helyezd őket egy papírzacskóba és lógasd fel őket fejjel lefelé egy meleg, jól szellőző helyen. A magok néhány héten belül belehullanak majd a zacskóba.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aktinobacillózisok (actinobacillosisok)

1. Kérődzők aktinobacillózisa (ún. sugárgomba-betegség), legnagyobb jelentősége a szm.-ban... Tovább

sárkereplucerna (sarlós lucerna, svédlucerna, Medi-cago falcata L.)

a ->pillangósok családjának tagja. Évelő, elágazó gyökerű; szára 60—70 cm-re nő... Tovább

Tovább a lexikonra
virág