Te ismered kutyád mancsát! Így ápold, hogy egy életen át jól szolgálhassa kedvencedet

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Minden, amit a kutya mancsról tudni kell II.

vd
Hogyan ápold kutyád mancsát

A karmok ápolása


Sok kutya nem tudja elkoptatni saját körmét, mivel nem minden gazdi él olyan körülmények között, hogy kutyája természetes úton tudja koptatni karmait, így ezek rendszeresen vágni kell. Azonban fontos figyelembe venni, hogy a kutyák karmaiban hajszál vékony vér erek futnak, amelyekbe ha belevágunk akár kárt is okozhatunk kedvencünk karmaiban. Fontos, hogy ne hagyjuk sokáig nőni a karmokat, mivel minél hosszabbak, annál hosszabbra nőnek az erek is bennük.

Ha nem vagyunk biztos a dolgunkban, inkább kérjük az állatorvos, vagy kutyakozmetikus segítségét.

A mancsok és a talaj


Mivel a kutyák mancsa mindenféle időjárási elemnek ki van téve, így nagyon fontos megfelelő és rendszeres ápolásuk is. 
A téli időszakban a hosszabb szőrű kutyák mancsaira kifejezetten kell figyelni. Ha havas terepen közlekednek a kutyák, ujjaik és a talppárnák közötti résekbe beszoruló hó, komoly sérüléseket okozhat kedvencünk mancsaiban. A mancsukba ragadt hó, folyamatos préshatásnak van kitéve, miközben olvad, és újra megfagy nagyon rövid idő alatt. Ebből a folyamatos mozgás közben egy kemény, fagyott kicsi, de akár egészen nagy méretű jéggolyó alakul, mert szétdörzsölheti kutyánk talppárnáit. Nagyon oda kell figyelni erre, ha ilyen terepen sétálunk érdemes többször átvizsgálni kedvencünk mancsait és kiszedegetni belőle a bele ragadt havat.

hirdetes


A nyári forróság is kikezdheti kedvencünk cuki kis talpacskáit. Mint korábban említettük, a kutyák hőháztartásának szabályozásában is hatalmas szerepük van mancsaiknak, ezért kifejezetten óvni kell őket a szélsőséges időjárásoktól hosszú távon. A nyári forróságban az aszfalt utak hőmérséklete a rá tűző naptól sokkal jobban megemelkedik, mint a levegő hőmérséklete. Amikor egy átlagos nyári napon 38 Celsius fokot mér a hőmérőnk, akkor jusson eszünkbe, hogy a házunk előtt lévő aszfalt, melyen kutyáink sétálnak minimum 60 Celsius fokos is lehet.

hirdetes

Ez borzasztó forró, mely akár égési sérüléseket is okozhat kutyánk talpán. A nyári sétáknál próbáljuk elkerülni a napközbeni, kifejezetten meleg napszakokat és az aszfalt utakat kutyánk mancsának érdekében.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-03-16

FONTOS FELHÍVÁS ÁLLATTARTÓKNAK - Így készülj fel a koronavírusra!

Mostani cikkemben nagyon fontos információkat gyűjtöttünk össze a koronavírussal kapcsolatban állattartóknak. Most minden állattartó fel tud készülni a koronavírusra!

2020-02-27

Elképesztő adat – 10 milliónál is több állattal kísérleteznek évente az EU-ban

Több mint 10 millió állatkísérletet végeznek el minden egyes évben az Európai Unió tagországaiban. A kérdés az, hogy szükség van-e ezekre az állatkísérletekre?

2020-02-18

Kód a tojásokon - Melyik mit jelent? Erre kell odafigyelni!

Kódok a tojásokon - a most következő cikkből minden kiderül, melyik kód milyen jelentéssel bír, mire érdemes odafigyelni tojás vásárlásnál, ajánlom mindenkinek.

2020-02-12

Állatkínzás vagy sem? Ezért van lyuk a tehenek oldalán

Lyuk kerül a tehenek oldalára, ez pedig rengeteg vitának képezi a tárgyát. Nézzük, miért van lyuk a tehenek oldalán, és mennyire előnyös ez. Valóban állatkínzás lenne?

2020-05-12

Nagy a baj, fogynak a verebek is – Így segíts rajtuk!

A verebek is hatalmas bajban vannak, éppen ezért fontos, hogy megvédjük a verebeket. Cikkünkben elmondjuk, mit tehettek ti is a verebek védelméért!

2020-07-24

7 növény, ami segít ingyen kacsatáphoz jutni!

Mostani cikkemben bemutatok nektek hét növény, aminek a segítségével ingyen kacsatáphoz juthatunk. Nézzük, melyik az a hét növény, ami kiváló kacsatáp!

2020-09-05

Hasznosak vagy nem a kertben található pókok?

Pókok jelenléte a kertben, nézzük, hogy hasznosak vagy károsak a kertben található pókok. Most mindent elmondunk a kertben található pókokról!

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, illetve ránk, emberekre? Mostani cikkünkben mindent elmondunk a hólyaghúzófélékről, és az ellenük való védekezési lehetőségekről!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


dohány vegyszeres gyomirtása

a dohány érzékeny a gyomirtó szerekre, ezért a gyomirtást a palánták kiültetése előtt... Tovább

aktív transzport

a sejtek anyagforgalmában jelentős, biol. forrásból eredő energia felhasználásával... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos