Mikrozöld termesztés otthon: itt az új trend

hirdetes

Mikrozöldek termesztése otthon, akár a lakásban is

SzSz, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hogyan termeszthetünk otthon mikrozöldeket akár a lakásban is? Egyáltalán mi számít mikrozöldnek? Cikkünkben összefoglaltunk minden fontos tudnivalót!

Mikrozöldek

Az utóbbi időben egyre elterjedtebb az egészséges táplálkozás és az otthoni konyhakert kialakítása, ahol saját termesztésű zöldségeket nevelhetünk. Az egyik legújabb trend a mikrozöldek termesztése, amely jelentősen hozzájárulhat az egészséges étkezés kialakításához, hiszen igen számottevő vitamintartalmuk.

Termesztésünk nem túl bonyolult, és akár otthon, a konyhában is lehetőségünk van többféle csíra, mikrozöld nevelésére. A termesztés mellett fogyasztásuk rendkívül egészséges, akár salátákba, díszítésre, vagy szinte bármilyen ételben felhasználhatók ízlés szerint, ha növelnénk ételeink vitamintartalmát. 

Mik azok a mikrozöldek? 

A mikrozöldek 14 napnál fiatalabb hajtások, amelyeken a csíráztatás folyamatának lezajlása után megjelentek a zöld levelek. Általában méretük ekkor még 3-10 centiméteresek. Lényegében a mikrozöldek a nem teljesen kifejlett növények, azonban így is fogyaszthatók. 

hirdetes

 

Milyen növények lehetnek mikrozöldek? 

búza, lucerna, napraforgó, zsázsa, vöröshagyma, retek, bazsalikom, kelkáposzta, brokkoli, mustár, cukorrépa, vöröskáposzta, petrezselyem, borsó, piros pak choi, karalábé, Svájci mángold, bársonyvirág

hirdetes

Igazából szinte bármilyen növényből “készíthető” mikrozöld, hiszen a lényege annyi, hogy nem neveljük fel őket kifejlett állapotukba. 

Mi kell az otthoni mikrozöld termesztéshez? 

A mikrozöldek otthoni neveléséhez nincs szükség túl sok mindenre, sőt semmi speciális eszközt nem igényelnek. A mikrozöldek általánosságban sok vizet igényelnek, meleg hőmérsékletet és sötét, fénymentes környezetet. Ahhoz, hogy mikrozöldet tudjunk otthon termeszteni, először csíráztatásra van szükség, aminél az alábbiakra mindenképp figyeljünk oda.

A növény genetikájától és a környezeti tényezőktől függ elsősorban, hogy miként fog csírázni az elvetett növényünk. Fontos, hogy jó minőségű magokat vásároljunk, így sokkal nagyobb esélyünk lesz a csíráztatásra, és az egészséges mikrozöldek nevelésére. A csíráztatás előtt érdemes a magokat először egy pohár vízbe belerakni 4-8 órán keresztül, hogy a magok megszívhassák magukat vízzel, így növelve csírázási képességüket.

A vetőmagok csírázásához a legideálisabb hőmérséklet 20-25 Celsius fog között van, és a teljesen fénymentes környezetet kedvelik. Érdemes a vetőmagokhoz beszerezni egy erre alkalmatos műanyag edényt, amelyben egyszerűen tudjuk a csíráztatást elvégezni, azonban egy cserép vagy egy papír tojásos doboz is tökéletesen alkalmas erre. Az edény aljára mindenképp készítsünk lyukat, hogy a vízelvezető képessége meglegyen, viszont egy tálat tegyünk alá, hogy a víz ne follyon el. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

operon

a —>kromoszómának olyan több, közvetlenül egymás mellett elhelyezkedő, kapcsolt... Tovább

donor

Az a szervezet, amelynek valamely szervét, szövetét v. sejtjét mest. beavatkozással, ált.... Tovább

Tovább a lexikonra