A mikrofarm előnyei, a mikrofarm létrehozása saját kezűleg

Gazdálkodás kicsiben – Hozz létre mikrofarmot, mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokan álmodoznak arról, hogy egyszer saját földjük lesz valahol vidéken, ahol állatokat nevelhetnek és növényeket termeszthetnek, távol a nyüzsgő városi élet zajától és gondjaitól. A legtöbben azonban nem is gondolnák, hogy mindezt úgy is megtehetik, ha nem élnek tanyasi körülmények között – mindehez csupán egy mikrofarmra lesz szükségük. De mik azok a mikrofarmok és hogyan alakíthatsz ki magadnak akár te is egyet otthonodban? A következőkben erről lesz szó!

Mik azok a mikrofarmok (és hogyan alakíts ki egyet magadnak)?

Városi farmok és mikrofarmok – mi a különbség?

A városi farmok és a mikrofarmok nagyon sokban hasonlítanak egymásra, mégis van köztük egy jelentős különbség. Városi farmnak nevezzük, amikor valaki városi környezetben törekszik az önellátásra. Például növénytartókból készít magának kertet az erkélyen vagy aquapóniás, esetleg hidropóniás rendszert működtet valahol a lakásában. A szerencsésebbek lakásához egy kis udvar vagy kert is tartozik, ahol akár kisebb termetű állatokat is tarthatnak további élelmiszerforrás gyanánt.

Ezzel szemben a mikrofarmok a külvárosi vagy vidéki gazdálkodásra utalnak olyan otthonokban, amelyekhez egy nagyjából 1000-12 000 négyzetméteres telek tartozik. Egy ekkora földterületen kialakíthatsz egy kisebb gyümölcsfa-kertet, egy hagyományos kertet, méhészkedhetsz, felhúzhatsz egy üvegházat és több haszonállatot is tarthatsz. Némi kreativitással, egy kis kezdőtőkével és rengeteg ráfordított idővel és erőfeszítéssel neked is lehet mikrofarmod. Nézzük meg, hogy hogyan!

Hol termeszthetsz növényeket

Akár egy kis telken, akár egy városi lakásban élsz, valamennyi élelmiszert még így is megtermeszthetsz magadnak. Például készíthetsz függőkertet, használhatsz növénytartókat és akár az ablakpárkányiadat is kihasználhatod. Készülj fel rá, hogy helyszűke esetén többféle házi megoldásra is szükséged lesz, ha érdemleges mennyiségű élelmet szeretnél az asztalra tenni. Ha esetleg van helyed egy nagyobb ágyásnak, akkor kipróbálhatod a négyzetlábas kertészkedést is, amivel sokkal többet hozhatsz ki a rendelkezésedre álló helyből. Hasonlóan hasznosak még az emelt ágyások is, amik különösen akkor jelentenek nagy segítséget, ha szűkös helyen vagy kénytelen mikrofarmot kialakítani.

Az élelem elraktározása télire

Ha nincs elég helyed, hogy annyit termelj magadnak, amiből el is tudsz rakni télire, akkor nézz szét a helyi zöldségeseknél, hátha vannak leárazott áruk, amiket csak azért nem vittek el a vevők, mert nem voltak elég szépek. Természetesen ha van elegendő élelmed, amiből tudsz elrakni télire, akkor többféle módszerrel is tartósíthatod őket (befőzés, fagyasztás, kiszárítás, stb.) Ezeket persze a zöldségesnél vásárolt zöldségekkel és gyümölcsökkel is megteheted, hogy télen is élvezhesd kedvenc ízeidet. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Fejér Megyei Agrárkamara

FVM Intézet „Az állam gazdasági szerepvállalásának csökkentéséhez szükség van a... Tovább

díjlovaglás

a ló idomítottságát bíráló versenyszám; sikere lovastól, lótól egyaránt következetes,... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság