A mikrofarm előnyei, a mikrofarm létrehozása saját kezűleg

hirdetes

Gazdálkodás kicsiben – Hozz létre mikrofarmot, mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Sokan álmodoznak arról, hogy egyszer saját földjük lesz valahol vidéken, ahol állatokat nevelhetnek és növényeket termeszthetnek, távol a nyüzsgő városi élet zajától és gondjaitól. A legtöbben azonban nem is gondolnák, hogy mindezt úgy is megtehetik, ha nem élnek tanyasi körülmények között – mindehez csupán egy mikrofarmra lesz szükségük. De mik azok a mikrofarmok és hogyan alakíthatsz ki magadnak akár te is egyet otthonodban? A következőkben erről lesz szó!

Mik azok a mikrofarmok (és hogyan alakíts ki egyet magadnak)?

Városi farmok és mikrofarmok – mi a különbség?

A városi farmok és a mikrofarmok nagyon sokban hasonlítanak egymásra, mégis van köztük egy jelentős különbség. Városi farmnak nevezzük, amikor valaki városi környezetben törekszik az önellátásra. Például növénytartókból készít magának kertet az erkélyen vagy aquapóniás, esetleg hidropóniás rendszert működtet valahol a lakásában. A szerencsésebbek lakásához egy kis udvar vagy kert is tartozik, ahol akár kisebb termetű állatokat is tarthatnak további élelmiszerforrás gyanánt.

Ezzel szemben a mikrofarmok a külvárosi vagy vidéki gazdálkodásra utalnak olyan otthonokban, amelyekhez egy nagyjából 1000-12 000 négyzetméteres telek tartozik. Egy ekkora földterületen kialakíthatsz egy kisebb gyümölcsfa-kertet, egy hagyományos kertet, méhészkedhetsz, felhúzhatsz egy üvegházat és több haszonállatot is tarthatsz. Némi kreativitással, egy kis kezdőtőkével és rengeteg ráfordított idővel és erőfeszítéssel neked is lehet mikrofarmod. Nézzük meg, hogy hogyan!

hirdetes

Hol termeszthetsz növényeket

Akár egy kis telken, akár egy városi lakásban élsz, valamennyi élelmiszert még így is megtermeszthetsz magadnak. Például készíthetsz függőkertet, használhatsz növénytartókat és akár az ablakpárkányiadat is kihasználhatod. Készülj fel rá, hogy helyszűke esetén többféle házi megoldásra is szükséged lesz, ha érdemleges mennyiségű élelmet szeretnél az asztalra tenni. Ha esetleg van helyed egy nagyobb ágyásnak, akkor kipróbálhatod a négyzetlábas kertészkedést is, amivel sokkal többet hozhatsz ki a rendelkezésedre álló helyből. Hasonlóan hasznosak még az emelt ágyások is, amik különösen akkor jelentenek nagy segítséget, ha szűkös helyen vagy kénytelen mikrofarmot kialakítani.

hirdetes

Az élelem elraktározása télire

Ha nincs elég helyed, hogy annyit termelj magadnak, amiből el is tudsz rakni télire, akkor nézz szét a helyi zöldségeseknél, hátha vannak leárazott áruk, amiket csak azért nem vittek el a vevők, mert nem voltak elég szépek. Természetesen ha van elegendő élelmed, amiből tudsz elrakni télire, akkor többféle módszerrel is tartósíthatod őket (befőzés, fagyasztás, kiszárítás, stb.) Ezeket persze a zöldségesnél vásárolt zöldségekkel és gyümölcsökkel is megteheted, hogy télen is élvezhesd kedvenc ízeidet. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

belgyógyászat

az állatorvos-tudományon belül az a tudományág, amely az állatok különféle szerveinek,... Tovább

fenológia

ökológiai tudományterület; a növények és az állatok egyedfejlődésében az egymás után... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság