Mikor metsszük a gyümölcsfákat? - Tippek és tanácsok a profiktól

hirdetes

Mikor metsszük a gyümölcsfákat?

FO

A gyümölcsültetvényeken és kertünkben az egyik leginkább időigényes és legnagyobb szakértelmet igénylő munkafolyamat a gyümölcsfák metszése. Hiszen a termés mennyisége nagymértékben múlik azon, hogy hogyan végezzük el ezt a műveletet, és az is, hogy mikor. Azért, hogy többé neked se legyen kérdés, mikor végezd el ezt a feladatot, most megmondjuk, hogyan és mikor csinálják a profik.

Mikor metsszük a gyümölcsfákat? - Most kiderül!

A gyümölcsfákat a kertészek hosszú idők óta metszéssel alakítják, ezzel biztosítva az optimális terméshozamot és minőséget. Ez a folyamat történhet a fák nyugalmi időszakában (lombtalan állapot), vagy akár a vegetációs időszakban is (nyáron). Ezen belül is különböző időpontokat választhatunk, ami végül hatással lesz a gyümölcsfák további fejlődésére is, ezért is fontos, hogy pontosan mikor metszünk.

Az utóbbi évtizedekben a nyugalmi időszak alatti metszés terjedt el, ami legfőképp azért alakult így, mert nyaranta gyakran nem jutott rá idő. Sokan úgy gondolják, hogy ha metszésről van szó, azt télen kel megejteni, és teljesen elfelejtik, hogy elődeink nyáron metszettek általában, és ennek előnyeire számtalanszor felhívták a figyelmünket. Ezáltal viszont otthon a házikertekben is sokan télen végzik ezt a műveletet, ami nem igazán tesz jót, különösen a csonthéjas fáknak.

Most nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni az egyes gyümölcsfa fajták metszési időpontjának kiválasztásakor. 

 

Kezdjük az elején: a facsemeték ültetésekor. Az oltványok telepítése után – függetlenül attól, hogy tavasszal, vagy ősszel történik a telepítés – ne nyúljunk hozzájuk addig, amíg be nem indul a fa nedvkeringése és a rügyek duzzadni kezdenek. Ezt követően viszont már végezhető a koronaalakító metszés, és általában ez a március közepe és április közepe közötti időszakot jelenti.

hirdetes
 

Lapozz tovább a többi tanácsért!

Mikor metsszük a gyümölcsfákat? - Most kiderül!

Termőre fordulásig minden nyáron több alkalommal is érdemes a hajtásválogatás elvégzése, vagyis a túl erős hajtásnövekedés, és/vagy a gyenge elágazási hajlam esetén hasznos, ha a hajtásokat kicsit visszavágjuk az optimális növekedés érdekében. A korona kialakításának éveiben szükség van lombtalan állapotban végzett metszésre is, de ezt mindenképpen tavasszal, közvetlenül a rügyfakadás előtt végezzük. Ezt követően, a termőre fordulás után, már csak fenntartó metszést kell végeznünk, itt viszont muszáj, hogy különbséget tegyünk a csonthájasok, és az almatermésűek között.

hirdetes

Csonthéjasok

Ide tartozik a szilva, a meggy, a cseresznye, a kajszibarack, az őszibarack és a mandula is. A csonthájasok esetében semmilyen metszési műveletet ne végezzünk télen, ez nagyon fontos, és elsősorban ennek növényvédelmi okai vannak. Ugyanis télen, a sebeken át fertőznek azok a kórokozók, amik a csonthéjasok gutaütéses, ágrákosodásos felelősek. Ha ezek bejutnak a fák szöveteibe, akkor már teljesen mindegy, hiszen onnan nem tudjuk kiirtani őket, és a gyümölcsfáink lassú halálra vannak ítélve, főként a kajszi és az őszibarack, hiszen a téli metszés esetén nem tudjuk megakadályozni a fertőzést. Ezek a kórokozók pedig nem válogatnak, és egyaránt fertőzik az idősebb fás részeket és a fiatal vesszőket is. Ebből kifolyólag két lehetséges időpont maradt a metszésre: tavasszal virágzás előtt, vagy nyáron, közvetlenül a szüret után. Tavasszal akár virágzás közben is metszhetünk, a lényeg, hogy minél közelebb legyünk a virágzáshoz, mivel ekkor a gutaütés kórokozói már nem fertőzőképesek.

Almatermésűek

Ide tartozik az alma, a körte, a birsalma és a naspolya. Mai ismereteink szerint ezeket a fajokat a gutaütés kórokozói szerencsére nem veszélyeztetik, ezáltal a termőre fordult fák kevésbé érzékenyek a csonthéjasoknál. Ebből kifolyólag az almatermésűeket akár télen is metszhetjük, de kizárólag fagypont feletti hőmérséklet esetén. Bármelyik időpontban metszünk is, ne feledkezzünk meg a sebek gondos kezeléséről valamilyen sebzáró anyag segítségével.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


15/2006. (II. 22.) FVM rendelet

a földmûvelésügyi ágazathoz tartozó szakképesítésekre szervezhetõ mesterképzés szakmai... Tovább

fertőző növénybetegségek

olyan kóros folyamatok, amelyek kiváltói a beteg növényekről az egészségesre átterjednek... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs