Melegház készítése

hirdetes

Így készíts mikro melegházat műanyag palackból

Szélesi Ferenc - Főkertész

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy pompás kertje legyen. Akár anyagi okokból, akár a hely hiánya miatt sajnos nagyon sokak kényszerülnek mellőzni egy saját melegház által nyújtotta lehetőségeket.

Mikro melegház

Habár ez a minden tekintetben mikro méretű projekt nem képes helyettesíteni egy teljes méretű épületet, remek időtöltés lehet kicsik és nagyon számára is. Nézzük meg, hogy mi mindenre van szükséged hozzá, és hogy hogyan működtethetsz te is otthonodban egy apró hobbi melegházat!

Mikró méretű melegház műanyag palackból

Egy műanyag palackos melegház elkészítése nem is lehetne egyszerűbb. Ezeket az apró szerkezeteket egy vagy két üdítős palackból (matricák nélkül) is el lehet készíteni. A következők kellenek hozzá: egy vagy két darab üres, 2 literes műanyag palack, alaposan kimosva és teljesen megszárítva, egy hobbikés vagy éles ollók, táptalaj, magok, egy tálca, amire rácsöpöghet minden, ami kifolyik a palack melegházból.

A magvak lehetnek zöldség-, gyümölcs-, vagy virágmagok is. Szárított babokat és borsókat is felhasználhatsz, de akár paradicsomból és citrusfélékből is érkezhetnek ezek. Érdemes megjegyezni, hogy sok mag, hacsak nem biztos forrásból származik, hibrid fajta is lehet, így minden esetben kell számítanunk arra sajnos, hogy nem lesz termő növényünk. Azért egy próbát megér, szórakozásnak kitűnő, és még mutatós is lesz a kis melegházunk! A következő oldalon elmondom, hogyan kezdjünk bele az építésbe! 

hirdetes

Az első lépés a műanyag palack elvágása. Ezt biztonsági jobb a felnőttekre bízni, ha gyerekek is részt vesznek a projektben. Ha csak egy palackot használsz, akkor vágd félbe, hogy az alsó felébe beletölthesd a táptalajt. Ennek a fenekére néhány lyukat kell majd szúrnod, biztosítva ezzel a szerkezet vízelvezetését. A palack felső részét ne dobd ki – ez lesz a melegház teteje.

Ha két palackból szeretnéd elkészíteni a mikro melegházat, akkor az egyiket 10cm, a másikat pedig 23cm magasan vágd el. Az alacsonyabb alsó részbe kerül majd a talaj, a magasabb alsó rész pedig a búra lesz. Az alsó részben természetesen itt is szükség lesz néhány lyukra.

A következő lépés megtölteni a palack fenekét táptalajjal. Ezt már a gyerekekre is rábízhatod, de figyelj oda, nehogy megvágják magukat a palack éleivel. A talaj behelyezése után jöhetnek a magok is. Amikor ezek is a helyükre kerültek, egy enyhe öntözésre lesz szükség. Ne felejtsd el lecsavarni a kupakot a felső részről, mielőtt feltennéd az alsóra. Helyezd a mikro melegházat egy tálcára, amire kifolyhat a fel nem szívott víz, majd tedd az egészet napos helyre. A búra segít majd megtartani a meleget és a nedvességet, hogy a magok hamar csírázni kezdhessenek.

hirdetes

A magoktól függően több napot is igénybe vehet. Ügyelj rá, hogy nedvesen tartsd a magokat és a csemetéket is, de ne áraszd el őket vízzel. A magoncok rövid időn belül eléggé megerősödnek majd, hogy kiültethesd őket a kertbe. Miután kiültetted őket, mosd el alaposan a palackokat, és máris megkezdheted következő növénynevelő projektedet. Ez a módszer kiváló lehetőséget biztosít a gyerekek számára, hogy a növény fejlődésének minden szakaszát közelről megfigyelhessék, ráadásul az újrahasznosítás fontosságára is felhívja a figyelmüket!

Forrás: Fotó: apieceofrainbow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


exszikkózis (exsiccosis)

az állati szervezet kiszáradása a vízfelvétel hiánya v. a nagyfokú vízvesztés (hányás,... Tovább

Sibo (Dieck 0105)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns és cerkospóra rezisztens Leírás:Monogerm, diploid... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetvédelem