Melegház készítése

hirdetes

Így készíts mikro melegházat műanyag palackból

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy pompás kertje legyen. Akár anyagi okokból, akár a hely hiánya miatt sajnos nagyon sokak kényszerülnek mellőzni egy saját melegház által nyújtotta lehetőségeket.

Mikro melegház

Habár ez a minden tekintetben mikro méretű projekt nem képes helyettesíteni egy teljes méretű épületet, remek időtöltés lehet kicsik és nagyon számára is. Nézzük meg, hogy mi mindenre van szükséged hozzá, és hogy hogyan működtethetsz te is otthonodban egy apró hobbi melegházat!

Mikró méretű melegház műanyag palackból

Egy műanyag palackos melegház elkészítése nem is lehetne egyszerűbb. Ezeket az apró szerkezeteket egy vagy két üdítős palackból (matricák nélkül) is el lehet készíteni. A következők kellenek hozzá: egy vagy két darab üres, 2 literes műanyag palack, alaposan kimosva és teljesen megszárítva, egy hobbikés vagy éles ollók, táptalaj, magok, egy tálca, amire rácsöpöghet minden, ami kifolyik a palack melegházból.

Milyen magot ültess?

A magvak lehetnek zöldség-, gyümölcs-, vagy virágmagok is. Szárított babokat és borsókat is felhasználhatsz, de akár paradicsomból és citrusfélékből is érkezhetnek ezek. Érdemes megjegyezni, hogy sok mag, hacsak nem biztos forrásból származik, hibrid fajta is lehet, így minden esetben kell számítanunk arra sajnos, hogy nem lesz termő növényünk. Azért egy próbát megér, szórakozásnak kitűnő, és még mutatós is lesz a kis melegházunk! A következő oldalon elmondom, hogyan kezdjünk bele az építésbe! 

hirdetes

Mini melegház elkészítése:

hirdetes

Az első lépés a műanyag palack elvágása. Ezt biztonsági jobb a felnőttekre bízni, ha gyerekek is részt vesznek a projektben. Ha csak egy palackot használsz, akkor vágd félbe, hogy az alsó felébe beletölthesd a táptalajt. Ennek a fenekére néhány lyukat kell majd szúrnod, biztosítva ezzel a szerkezet vízelvezetését. A palack felső részét ne dobd ki – ez lesz a melegház teteje.

Ha két palackból szeretnéd elkészíteni a mikro melegházat, akkor az egyiket 10cm, a másikat pedig 23cm magasan vágd el. Az alacsonyabb alsó részbe kerül majd a talaj, a magasabb alsó rész pedig a búra lesz. Az alsó részben természetesen itt is szükség lesz néhány lyukra.

A következő lépés megtölteni a palack fenekét táptalajjal. Ezt már a gyerekekre is rábízhatod, de figyelj oda, nehogy megvágják magukat a palack éleivel. A talaj behelyezése után jöhetnek a magok is. Amikor ezek is a helyükre kerültek, egy enyhe öntözésre lesz szükség. Ne felejtsd el lecsavarni a kupakot a felső részről, mielőtt feltennéd az alsóra. Helyezd a mikro melegházat egy tálcára, amire kifolyhat a fel nem szívott víz, majd tedd az egészet napos helyre. A búra segít majd megtartani a meleget és a nedvességet, hogy a magok hamar csírázni kezdhessenek.

Csírázás utáni tennivalók

A magoktól függően több napot is igénybe vehet. Ügyelj rá, hogy nedvesen tartsd a magokat és a csemetéket is, de ne áraszd el őket vízzel. A magoncok rövid időn belül eléggé megerősödnek majd, hogy kiültethesd őket a kertbe. Miután kiültetted őket, mosd el alaposan a palackokat, és máris megkezdheted következő növénynevelő projektedet. Ez a módszer kiváló lehetőséget biztosít a gyerekek számára, hogy a növény fejlődésének minden szakaszát közelről megfigyelhessék, ráadásul az újrahasznosítás fontosságára is felhívja a figyelmüket!

Forrás: Fotó: apieceofrainbow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-11-29

Legyünk zöldebbek!- 5 egyszerű tipp egy fenntartható konferencia megrendezéséhez

Hogyan lehet egy rendezvény környezetbarát? Olyan tippeket hoztunk –főleg céges számára-, amik segítenek fenntarthatóbbá tennie egy nagyszabású konferenciát!

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fenékgát

kis vizű vízfolyások duzzasztására v. fenékmélyülésének megakadályozására épített,... Tovább

Alcide (MAS 100089)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepes. Az elsõrendû címerelágazások száma... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Környezetvédelem