Melegház készítése

Így készíts mikro melegházat műanyag palackból

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy pompás kertje legyen. Akár anyagi okokból, akár a hely hiánya miatt sajnos nagyon sokak kényszerülnek mellőzni egy saját melegház által nyújtotta lehetőségeket.

Mikro melegház

Habár ez a minden tekintetben mikro méretű projekt nem képes helyettesíteni egy teljes méretű épületet, remek időtöltés lehet kicsik és nagyon számára is. Nézzük meg, hogy mi mindenre van szükséged hozzá, és hogy hogyan működtethetsz te is otthonodban egy apró hobbi melegházat!

Mikró méretű melegház műanyag palackból

Egy műanyag palackos melegház elkészítése nem is lehetne egyszerűbb. Ezeket az apró szerkezeteket egy vagy két üdítős palackból (matricák nélkül) is el lehet készíteni. A következők kellenek hozzá: egy vagy két darab üres, 2 literes műanyag palack, alaposan kimosva és teljesen megszárítva, egy hobbikés vagy éles ollók, táptalaj, magok, egy tálca, amire rácsöpöghet minden, ami kifolyik a palack melegházból.

Milyen magot ültess?

A magvak lehetnek zöldség-, gyümölcs-, vagy virágmagok is. Szárított babokat és borsókat is felhasználhatsz, de akár paradicsomból és citrusfélékből is érkezhetnek ezek. Érdemes megjegyezni, hogy sok mag, hacsak nem biztos forrásból származik, hibrid fajta is lehet, így minden esetben kell számítanunk arra sajnos, hogy nem lesz termő növényünk. Azért egy próbát megér, szórakozásnak kitűnő, és még mutatós is lesz a kis melegházunk! A következő oldalon elmondom, hogyan kezdjünk bele az építésbe! 

Mini melegház elkészítése:

Az első lépés a műanyag palack elvágása. Ezt biztonsági jobb a felnőttekre bízni, ha gyerekek is részt vesznek a projektben. Ha csak egy palackot használsz, akkor vágd félbe, hogy az alsó felébe beletölthesd a táptalajt. Ennek a fenekére néhány lyukat kell majd szúrnod, biztosítva ezzel a szerkezet vízelvezetését. A palack felső részét ne dobd ki – ez lesz a melegház teteje.

Ha két palackból szeretnéd elkészíteni a mikro melegházat, akkor az egyiket 10cm, a másikat pedig 23cm magasan vágd el. Az alacsonyabb alsó részbe kerül majd a talaj, a magasabb alsó rész pedig a búra lesz. Az alsó részben természetesen itt is szükség lesz néhány lyukra.

A következő lépés megtölteni a palack fenekét táptalajjal. Ezt már a gyerekekre is rábízhatod, de figyelj oda, nehogy megvágják magukat a palack éleivel. A talaj behelyezése után jöhetnek a magok is. Amikor ezek is a helyükre kerültek, egy enyhe öntözésre lesz szükség. Ne felejtsd el lecsavarni a kupakot a felső részről, mielőtt feltennéd az alsóra. Helyezd a mikro melegházat egy tálcára, amire kifolyhat a fel nem szívott víz, majd tedd az egészet napos helyre. A búra segít majd megtartani a meleget és a nedvességet, hogy a magok hamar csírázni kezdhessenek.

Csírázás utáni tennivalók

A magoktól függően több napot is igénybe vehet. Ügyelj rá, hogy nedvesen tartsd a magokat és a csemetéket is, de ne áraszd el őket vízzel. A magoncok rövid időn belül eléggé megerősödnek majd, hogy kiültethesd őket a kertbe. Miután kiültetted őket, mosd el alaposan a palackokat, és máris megkezdheted következő növénynevelő projektedet. Ez a módszer kiváló lehetőséget biztosít a gyerekek számára, hogy a növény fejlődésének minden szakaszát közelről megfigyelhessék, ráadásul az újrahasznosítás fontosságára is felhívja a figyelmüket!

Forrás: Fotó: apieceofrainbow.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-05-30

5+1 tipp egy kertésztől egy fenntarthatóbb kertért

Legyen a kertünk fenntarthatóbb ezekkel a tippekkel: a kertész válaszol és elmondja, hogyan tedd kertedet könnyedén fenntarthatóvá, kövesd ezeket a tippeket!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kazánvizes tüdő

akkor alakul ki, ha a sertések levágása és forrázása közben az agóniában (halál) levő... Tovább

ecetsav

az egyik legfontosabb —>karbonsav. Könnyen képződik —>aerob szervezetek hatására... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Környezetvédelem