Melegház készítése

hirdetes

Így készíts mikro melegházat műanyag palackból

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy pompás kertje legyen. Akár anyagi okokból, akár a hely hiánya miatt sajnos nagyon sokak kényszerülnek mellőzni egy saját melegház által nyújtotta lehetőségeket.

Mikro melegház

Habár ez a minden tekintetben mikro méretű projekt nem képes helyettesíteni egy teljes méretű épületet, remek időtöltés lehet kicsik és nagyon számára is. Nézzük meg, hogy mi mindenre van szükséged hozzá, és hogy hogyan működtethetsz te is otthonodban egy apró hobbi melegházat!

Mikró méretű melegház műanyag palackból

Egy műanyag palackos melegház elkészítése nem is lehetne egyszerűbb. Ezeket az apró szerkezeteket egy vagy két üdítős palackból (matricák nélkül) is el lehet készíteni. A következők kellenek hozzá: egy vagy két darab üres, 2 literes műanyag palack, alaposan kimosva és teljesen megszárítva, egy hobbikés vagy éles ollók, táptalaj, magok, egy tálca, amire rácsöpöghet minden, ami kifolyik a palack melegházból.

Milyen magot ültess?

A magvak lehetnek zöldség-, gyümölcs-, vagy virágmagok is. Szárított babokat és borsókat is felhasználhatsz, de akár paradicsomból és citrusfélékből is érkezhetnek ezek. Érdemes megjegyezni, hogy sok mag, hacsak nem biztos forrásból származik, hibrid fajta is lehet, így minden esetben kell számítanunk arra sajnos, hogy nem lesz termő növényünk. Azért egy próbát megér, szórakozásnak kitűnő, és még mutatós is lesz a kis melegházunk! A következő oldalon elmondom, hogyan kezdjünk bele az építésbe! 

hirdetes

Mini melegház elkészítése:

hirdetes

Az első lépés a műanyag palack elvágása. Ezt biztonsági jobb a felnőttekre bízni, ha gyerekek is részt vesznek a projektben. Ha csak egy palackot használsz, akkor vágd félbe, hogy az alsó felébe beletölthesd a táptalajt. Ennek a fenekére néhány lyukat kell majd szúrnod, biztosítva ezzel a szerkezet vízelvezetését. A palack felső részét ne dobd ki – ez lesz a melegház teteje.

Ha két palackból szeretnéd elkészíteni a mikro melegházat, akkor az egyiket 10cm, a másikat pedig 23cm magasan vágd el. Az alacsonyabb alsó részbe kerül majd a talaj, a magasabb alsó rész pedig a búra lesz. Az alsó részben természetesen itt is szükség lesz néhány lyukra.

A következő lépés megtölteni a palack fenekét táptalajjal. Ezt már a gyerekekre is rábízhatod, de figyelj oda, nehogy megvágják magukat a palack éleivel. A talaj behelyezése után jöhetnek a magok is. Amikor ezek is a helyükre kerültek, egy enyhe öntözésre lesz szükség. Ne felejtsd el lecsavarni a kupakot a felső részről, mielőtt feltennéd az alsóra. Helyezd a mikro melegházat egy tálcára, amire kifolyhat a fel nem szívott víz, majd tedd az egészet napos helyre. A búra segít majd megtartani a meleget és a nedvességet, hogy a magok hamar csírázni kezdhessenek.

Csírázás utáni tennivalók

A magoktól függően több napot is igénybe vehet. Ügyelj rá, hogy nedvesen tartsd a magokat és a csemetéket is, de ne áraszd el őket vízzel. A magoncok rövid időn belül eléggé megerősödnek majd, hogy kiültethesd őket a kertbe. Miután kiültetted őket, mosd el alaposan a palackokat, és máris megkezdheted következő növénynevelő projektedet. Ez a módszer kiváló lehetőséget biztosít a gyerekek számára, hogy a növény fejlődésének minden szakaszát közelről megfigyelhessék, ráadásul az újrahasznosítás fontosságára is felhívja a figyelmüket!

Forrás: Fotó: apieceofrainbow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-28

Egész évben ingyenesen látogatható Buda Füvészkertje, a csodás Budai Arborétum

Egész évben ingyenesen látogatható ez a csodás Budai Arborétum, Buda Füvészkertje – de most ősszel lesz a legszebb. | Budai Arborétum megközelítés, nyitvatartás.

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-29

Vandálok vágták ki Anglia leghíresebb fáját, a Hadrianus fali 300 éves platánt

A fa olyannyira különleges volt, hogy 2016-ban az év fája díjat is megkapta, valamint az 1991-es Robin Hood: Tolvajok fejedelme című filmben is szerepelt.

2023-09-29

Legjobb légtisztító növények, amiket érdemes beszerezned

Sokan nem gondolnak bele, hogy lakásuk levegője is lehet szennyezett, pedig de! Szerencsére ezek a népszerű otthoni növények hatékonyan tisztítják a levegőt!

2023-09-28

Természetes élőhelyükben csodálhatod meg a bivalyokat - Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, Zalakomár: természetes közegükben fedezheted fel a Kis-Balaton különleges élővilágát, állatait. Dzsiptúrára is van lehetőség.

2023-09-29

A tökéletes őszi programötlet: 5 magyar tó, amit körbe lehet sétálni

Magyarország tele van csodaszép helyekkel, mesés tájakkal, és idillien szép, csillogós vízű tavakkal is, amik az őszi természet színeiben még mesésebben mutatnak

2023-09-29

A paradicsom ágyások őszi rendberakása: muszáj megcsinálnod ezt időben!

Ősszel sok feladatunk van a kertben, egyike ezeknek a paradicsom ágyásaink rendberakása, ezért megmutatom most nektek, hogyan kell elvégeznetek szakszerűen ezt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

angolperje (kurtaperje, Lolium perenne L.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, sűrű —>gyepet alkotó évelő aljfű... Tovább

Szárszilárdító Moddus 250 EC

Kalászosok növekedésszabályzó készítménye, rövidíti az ízközöket és javítja a szár... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Környezetvédelem