A macskák főleg a magas vitamin és rosttartalma miatt esznek füvet, tehát nem kell miatta aggódnunk!

hirdetes

Tudd meg, hogy miért esznek a macskák füvet!

Kucsma Vivien, AN, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A macskatartással kapcsolatos tévhitek közül a zöld növények fogyasztásával kapcsolatos a leggyakoribb. A szabadba kijáró cicák nagy előszeretettel legelnek füvet vagy kisebb zöld növényeket. Ha a szobában tartott cicák nem jutnak fűhöz és a gazdi nem gondoskodik számukra macskafűről, a szobanövényeken éli ki magát a kis kedvencünk.

 
Mi áll a macskák fű evésének hátterében?

Ez a viselkedésforma teljesen normális a macskáknál, nem lehet őket erről lenevelni. A macskák a füvet annak magas rost- és vitamintartalma miatt fogyasztják, ezzel pótolják az étrendjükből hiányzó tápanyagokat. A fűnek gyógyhatása is van a macskák számára: ha kedvencünk gyengélkedik, gyakran előfordul, hogy fűevéssel próbál magán segíteni. A fű elősegíti a cica hányását, amelyre azért van szükség, hogy megszabaduljon a lenyelt káros anyagoktól vagy szőröktől. A macskák – elsősorban a kandúrok – különösen kedvelik a macskamentát, mert illóolaja olyan kémiailag rokon vegyületet tartalmaz, ami a nőstény macskák vizeletében is megtalálható. 

Tartsunk otthon macskafüvet

A legelés tehát fontos a macska jó közérzetéhez, így fontos, hogy a szobában tartott cicák számára biztosítsunk macskafüvet, ellenkező esetben cicánk a szobanövényeken fogja kiélni a fűevési, legelészési hajlamait. Ezzel viszont nagyon vigyázni kell, mert a szoba- és dísznövények között rengeteg olyan faj van, amely a macskák számára mérgező anyagokat tartalmazhat. Ha kis kedvencünk éppen a szobanövényt legelészi, meg kell róla bizonyosodnunk, hogy a szobanövény nem jelent veszélyt rá nézve. Ha veszélyesnek bizonyul a növény, akkor távolítsuk el otthonunkból, de be lehet permetezni az ember által nem érezhető, a növényre teljesen ártalmatlan, a macska számára viszont undort keltő vagy riasztó anyaggal is. Ilyen permetezőszereket lehet kapni nagyobb, állateledeleket és állatfelszereléseket árusító üzletekben. Arra is figyelni kell, hogy a kertben használatos permetezőszerek és atkairtó szerek is különösen veszélyesek lehetnek a cicák számára, ezért ha kedvencünk a kertben gyakran legelészik füvet, kerüljük annak műtrágyázását!

hirdetes

Miért is esznek a macskák füvet?

A macskák legelésének fő célja az, hogy a tisztálkodás során a gyomorba kerülő szőrcsomóktól megszabaduljanak. A hosszú és félhosszú szőrű cicák nagyon gyakran lenyelik a nyelvükre ragadt szőrszálakat, amelyek egy idő után kisebb csomókba összeállva megakadhatnak a gyomorban és a bélrendszerben. Amikor a lenyelt szőrök nagyobb csomókba állnak össze, jelentős területet foglalnak el a gyomorban és az emésztőrendszerben, emiatt a macska hányással már nem tud tőlük megszabadulni. Ilyenkor a cicánk étvágytalan lesz, mert nem tud eleget enni. Emiatt folyamatosan éhes lesz, és bár a felkínált ételnek azonnal nekiáll, pár falat után abba is hagyja az evést, testsúlya csökkenésnek indul, jelentősen lesoványodik. Ezek mellett a tápanyag felszívódás zavara következtében bélelzáródás is kialakulhat, ami műtéti beavatkozást igényel.
Mindezt meg lehet előzni azzal, hogy cicák szőrét rendszeresen ápoljuk, gyakran átkeféljük vagy kifésüljük. Így eltávolíthatjuk a kilazult vagy kihullott szőrszálakat.

hirdetes
Védekezés a gyomorba kerülő szőrgombócok ellen
Ha a cica nyelvére tapadt szőrök lenyelését nem is, de azok kiürülését meg tudjuk akadályozni az úgynevezett „hairball” tápokkal, melyek sok rostot tartalmaznak, természetes eredetű összetevőkből állnak és megelőzik a szőrlabdacsok kialakulását, illetve szőroldó hatásúak. Ezen kívül jó minőségű szőroldó-pasztákat is be lehet szerezni, amelyek a nagyobb szőrcsomókat fellazítják a bélrendszerben, ezáltal könnyebben ki tudnak ürülni. 

Termesszünk mi macskafüvet

Mivel a cicák szívesen fogyasztanak füvet és egyéb zöldféléket, mi magunk is próbálkozhatunk a termesztésükkel. A macskafűmag búza, zab és rozs keveréke, amelyet kisállatkereskedésekben és állateledel-szaküzletekben be tudunk szerezni. A magokat el kell ültetni egy virágcserépbe vagy balkonládába, és ha a fű 5 centiméteresre megnőtt, helyezzük a cica számára elérhető magasságba. Amikor kedvencünknek egy kis zöldre van szüksége, a szobanövények helyett a macskafüvet fogja rágcsálni. A növényt érdemes bizonyos időközönként cserélni, mert egy idő után kifogynak belőle a tápanyagok, és nem tartalmaz a macska számára kellő mennyiségű vitamint. Ilyenkor szerezzünk be egy új növényt, amellyel hosszú ideig fedezni tudjuk a cicánk számára szükséges tápanyag és vitamin szükségletet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-29

Vandálok vágták ki Anglia leghíresebb fáját, a Hadrianus fali 300 éves platánt

A fa olyannyira különleges volt, hogy 2016-ban az év fája díjat is megkapta, valamint az 1991-es Robin Hood: Tolvajok fejedelme című filmben is szerepelt.

2023-09-29

Tökfestés egyszerűen, de kreatívan- így dobd fel ősszel a teraszt!

Dekoráld kreatív sütőtökökkel a teraszt, verandát, udvart: mutatunk néhány nagyon mutatós, mégis tök egyszerű tökfestési technikát, amit gyerekekkel is készíthetsz!

2023-09-29

Cukros kenyér, rántott párizsi és társai: ezt ettük a 60-as években!

Azok a 60-as évek: minden nehézségükkel, spórolással, csodálatosak voltak! Sokan ekkor voltunk gyerekek, így utazzunk vissza ezekbe az időkbe a cikket olvasva!

2023-09-29

Legjobb légtisztító növények, amiket érdemes beszerezned

Sokan nem gondolnak bele, hogy lakásuk levegője is lehet szennyezett, pedig de! Szerencsére ezek a népszerű otthoni növények hatékonyan tisztítják a levegőt!

2023-09-29

6+1 dolog, amiért mi kertbarátok nagyon várjuk az igazi őszt

Akinek elege van a nyári melegből, az bizonyára nagyon várja az őszi időjárást: mi kertbarátok is több okból várjuk az őszt, most mutatok nektek ebből párat!

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anyaggazdálkodás

olyan tevékenység, amely a folyamatos termelés lebonyolítása végett arról gondoskodik, hogy a... Tovább

zavara alkánok (paraffin-szénhidrogének)

telített, nyílt szénláncú ->szénhidrogének, a szénatomok között csak egyes kötés... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek