A macskák főleg a magas vitamin és rosttartalma miatt esznek füvet, tehát nem kell miatta aggódnunk!

hirdetes

Tudd meg, hogy miért esznek a macskák füvet!

Kucsma Vivien, AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A macskatartással kapcsolatos tévhitek közül a zöld növények fogyasztásával kapcsolatos a leggyakoribb. A szabadba kijáró cicák nagy előszeretettel legelnek füvet vagy kisebb zöld növényeket. Ha a szobában tartott cicák nem jutnak fűhöz és a gazdi nem gondoskodik számukra macskafűről, a szobanövényeken éli ki magát a kis kedvencünk.

 
Mi áll a macskák fű evésének hátterében?

Ez a viselkedésforma teljesen normális a macskáknál, nem lehet őket erről lenevelni. A macskák a füvet annak magas rost- és vitamintartalma miatt fogyasztják, ezzel pótolják az étrendjükből hiányzó tápanyagokat. A fűnek gyógyhatása is van a macskák számára: ha kedvencünk gyengélkedik, gyakran előfordul, hogy fűevéssel próbál magán segíteni. A fű elősegíti a cica hányását, amelyre azért van szükség, hogy megszabaduljon a lenyelt káros anyagoktól vagy szőröktől. A macskák – elsősorban a kandúrok – különösen kedvelik a macskamentát, mert illóolaja olyan kémiailag rokon vegyületet tartalmaz, ami a nőstény macskák vizeletében is megtalálható. 

Tartsunk otthon macskafüvet

A legelés tehát fontos a macska jó közérzetéhez, így fontos, hogy a szobában tartott cicák számára biztosítsunk macskafüvet, ellenkező esetben cicánk a szobanövényeken fogja kiélni a fűevési, legelészési hajlamait. Ezzel viszont nagyon vigyázni kell, mert a szoba- és dísznövények között rengeteg olyan faj van, amely a macskák számára mérgező anyagokat tartalmazhat. Ha kis kedvencünk éppen a szobanövényt legelészi, meg kell róla bizonyosodnunk, hogy a szobanövény nem jelent veszélyt rá nézve. Ha veszélyesnek bizonyul a növény, akkor távolítsuk el otthonunkból, de be lehet permetezni az ember által nem érezhető, a növényre teljesen ártalmatlan, a macska számára viszont undort keltő vagy riasztó anyaggal is. Ilyen permetezőszereket lehet kapni nagyobb, állateledeleket és állatfelszereléseket árusító üzletekben. Arra is figyelni kell, hogy a kertben használatos permetezőszerek és atkairtó szerek is különösen veszélyesek lehetnek a cicák számára, ezért ha kedvencünk a kertben gyakran legelészik füvet, kerüljük annak műtrágyázását!

hirdetes

Miért is esznek a macskák füvet?

A macskák legelésének fő célja az, hogy a tisztálkodás során a gyomorba kerülő szőrcsomóktól megszabaduljanak. A hosszú és félhosszú szőrű cicák nagyon gyakran lenyelik a nyelvükre ragadt szőrszálakat, amelyek egy idő után kisebb csomókba összeállva megakadhatnak a gyomorban és a bélrendszerben. Amikor a lenyelt szőrök nagyobb csomókba állnak össze, jelentős területet foglalnak el a gyomorban és az emésztőrendszerben, emiatt a macska hányással már nem tud tőlük megszabadulni. Ilyenkor a cicánk étvágytalan lesz, mert nem tud eleget enni. Emiatt folyamatosan éhes lesz, és bár a felkínált ételnek azonnal nekiáll, pár falat után abba is hagyja az evést, testsúlya csökkenésnek indul, jelentősen lesoványodik. Ezek mellett a tápanyag felszívódás zavara következtében bélelzáródás is kialakulhat, ami műtéti beavatkozást igényel.
Mindezt meg lehet előzni azzal, hogy cicák szőrét rendszeresen ápoljuk, gyakran átkeféljük vagy kifésüljük. Így eltávolíthatjuk a kilazult vagy kihullott szőrszálakat.

hirdetes
Védekezés a gyomorba kerülő szőrgombócok ellen
Ha a cica nyelvére tapadt szőrök lenyelését nem is, de azok kiürülését meg tudjuk akadályozni az úgynevezett „hairball” tápokkal, melyek sok rostot tartalmaznak, természetes eredetű összetevőkből állnak és megelőzik a szőrlabdacsok kialakulását, illetve szőroldó hatásúak. Ezen kívül jó minőségű szőroldó-pasztákat is be lehet szerezni, amelyek a nagyobb szőrcsomókat fellazítják a bélrendszerben, ezáltal könnyebben ki tudnak ürülni. 

Termesszünk mi macskafüvet

Mivel a cicák szívesen fogyasztanak füvet és egyéb zöldféléket, mi magunk is próbálkozhatunk a termesztésükkel. A macskafűmag búza, zab és rozs keveréke, amelyet kisállatkereskedésekben és állateledel-szaküzletekben be tudunk szerezni. A magokat el kell ültetni egy virágcserépbe vagy balkonládába, és ha a fű 5 centiméteresre megnőtt, helyezzük a cica számára elérhető magasságba. Amikor kedvencünknek egy kis zöldre van szüksége, a szobanövények helyett a macskafüvet fogja rágcsálni. A növényt érdemes bizonyos időközönként cserélni, mert egy idő után kifogynak belőle a tápanyagok, és nem tartalmaz a macska számára kellő mennyiségű vitamint. Ilyenkor szerezzünk be egy új növényt, amellyel hosszú ideig fedezni tudjuk a cicánk számára szükséges tápanyag és vitamin szükségletet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-02-03

Mi az a BARF etetés - jót tesz a kutyámnak?

Egyre gyakrabban halljuk a BARF szót, mint kutya diétát: de mi a lényege és vajon minden kutya számára hasznos? A cikkben kiderül minden információ a BARF-ról!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-02-01

Macska- és kutyabarát növények, melyek nem mérgeznek

Szeretnénk ügyelni kedvencünk biztonságára, főleg, ha növényein is vannak. Nem mindegy, mit választunk otthonunka: mutatjuk a biztosan nem mérgező virágokat!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

izzadás (verejtékezés)

a hőszabályozásban a hóleadás egyik módja. Magasabb hőmérsékleten a verejtékelválasztás... Tovább

68/2006. (IX. 25.) FVM rendelet

a szárított takarmány kvótával szabályozott támogatása 2004/2005. gazdasági évtõl... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek