A macskák főleg a magas vitamin és rosttartalma miatt esznek füvet, tehát nem kell miatta aggódnunk!

hirdetes

Tudd meg, hogy miért esznek a macskák füvet!

Kucsma Vivien, AN

A macskatartással kapcsolatos tévhitek közül a zöld növények fogyasztásával kapcsolatos a leggyakoribb. A szabadba kijáró cicák nagy előszeretettel legelnek füvet vagy kisebb zöld növényeket. Ha a szobában tartott cicák nem jutnak fűhöz és a gazdi nem gondoskodik számukra macskafűről, a szobanövényeken éli ki magát a kis kedvencünk.

 
Mi áll a macskák fű evésének hátterében?

Ez a viselkedésforma teljesen normális a macskáknál, nem lehet őket erről lenevelni. A macskák a füvet annak magas rost- és vitamintartalma miatt fogyasztják, ezzel pótolják az étrendjükből hiányzó tápanyagokat. A fűnek gyógyhatása is van a macskák számára: ha kedvencünk gyengélkedik, gyakran előfordul, hogy fűevéssel próbál magán segíteni. A fű elősegíti a cica hányását, amelyre azért van szükség, hogy megszabaduljon a lenyelt káros anyagoktól vagy szőröktől. A macskák – elsősorban a kandúrok – különösen kedvelik a macskamentát, mert illóolaja olyan kémiailag rokon vegyületet tartalmaz, ami a nőstény macskák vizeletében is megtalálható. 

Tartsunk otthon macskafüvet

A legelés tehát fontos a macska jó közérzetéhez, így fontos, hogy a szobában tartott cicák számára biztosítsunk macskafüvet, ellenkező esetben cicánk a szobanövényeken fogja kiélni a fűevési, legelészési hajlamait. Ezzel viszont nagyon vigyázni kell, mert a szoba- és dísznövények között rengeteg olyan faj van, amely a macskák számára mérgező anyagokat tartalmazhat. Ha kis kedvencünk éppen a szobanövényt legelészi, meg kell róla bizonyosodnunk, hogy a szobanövény nem jelent veszélyt rá nézve. Ha veszélyesnek bizonyul a növény, akkor távolítsuk el otthonunkból, de be lehet permetezni az ember által nem érezhető, a növényre teljesen ártalmatlan, a macska számára viszont undort keltő vagy riasztó anyaggal is. Ilyen permetezőszereket lehet kapni nagyobb, állateledeleket és állatfelszereléseket árusító üzletekben. Arra is figyelni kell, hogy a kertben használatos permetezőszerek és atkairtó szerek is különösen veszélyesek lehetnek a cicák számára, ezért ha kedvencünk a kertben gyakran legelészik füvet, kerüljük annak műtrágyázását!

hirdetes

Miért is esznek a macskák füvet?

A macskák legelésének fő célja az, hogy a tisztálkodás során a gyomorba kerülő szőrcsomóktól megszabaduljanak. A hosszú és félhosszú szőrű cicák nagyon gyakran lenyelik a nyelvükre ragadt szőrszálakat, amelyek egy idő után kisebb csomókba összeállva megakadhatnak a gyomorban és a bélrendszerben. Amikor a lenyelt szőrök nagyobb csomókba állnak össze, jelentős területet foglalnak el a gyomorban és az emésztőrendszerben, emiatt a macska hányással már nem tud tőlük megszabadulni. Ilyenkor a cicánk étvágytalan lesz, mert nem tud eleget enni. Emiatt folyamatosan éhes lesz, és bár a felkínált ételnek azonnal nekiáll, pár falat után abba is hagyja az evést, testsúlya csökkenésnek indul, jelentősen lesoványodik. Ezek mellett a tápanyag felszívódás zavara következtében bélelzáródás is kialakulhat, ami műtéti beavatkozást igényel.
Mindezt meg lehet előzni azzal, hogy cicák szőrét rendszeresen ápoljuk, gyakran átkeféljük vagy kifésüljük. Így eltávolíthatjuk a kilazult vagy kihullott szőrszálakat.

hirdetes
Védekezés a gyomorba kerülő szőrgombócok ellen
Ha a cica nyelvére tapadt szőrök lenyelését nem is, de azok kiürülését meg tudjuk akadályozni az úgynevezett „hairball” tápokkal, melyek sok rostot tartalmaznak, természetes eredetű összetevőkből állnak és megelőzik a szőrlabdacsok kialakulását, illetve szőroldó hatásúak. Ezen kívül jó minőségű szőroldó-pasztákat is be lehet szerezni, amelyek a nagyobb szőrcsomókat fellazítják a bélrendszerben, ezáltal könnyebben ki tudnak ürülni. 

Termesszünk mi macskafüvet

Mivel a cicák szívesen fogyasztanak füvet és egyéb zöldféléket, mi magunk is próbálkozhatunk a termesztésükkel. A macskafűmag búza, zab és rozs keveréke, amelyet kisállatkereskedésekben és állateledel-szaküzletekben be tudunk szerezni. A magokat el kell ültetni egy virágcserépbe vagy balkonládába, és ha a fű 5 centiméteresre megnőtt, helyezzük a cica számára elérhető magasságba. Amikor kedvencünknek egy kis zöldre van szüksége, a szobanövények helyett a macskafüvet fogja rágcsálni. A növényt érdemes bizonyos időközönként cserélni, mert egy idő után kifogynak belőle a tápanyagok, és nem tartalmaz a macska számára kellő mennyiségű vitamint. Ilyenkor szerezzünk be egy új növényt, amellyel hosszú ideig fedezni tudjuk a cicánk számára szükséges tápanyag és vitamin szükségletet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-05-31

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

A vízisiklók nem ritkán akár a kertünkben is előfordulhatnak! Főleg, ha rendelkezünk kerti tóval. Ne ijedjünk meg ezektől a kigyóktól, mert nem bántanak!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-01

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

A nyuszik nagyszerű állatok, a maguk cukiságával. Igazán különlegesek és aranyosak is. Az erdei nyuszik pedig megtalálhatóak a Magyar erdőkben is nem ritkán.

További cikkek ebben a témában


csüd

háziállatokban az ujj csontjait képező ujjpercek közül az első ujjperc, csontos váza a... Tovább

ebszékfű (Matricaria maritima ssp. inodora L.)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, egy-, ritkábban kétéves v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek