sövényt nevelni ősszel, miből neveljünk sövényt, miből érdemes sövényt nevelni, ősszel is kertészkedhetünk neveljünk sövényt

hirdetes

Miből érdemes sövényt nevelni? - Ősszel is kertészkedhetünk

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Amikor sövényt ültetünk a kertben, fontos megfontolni, hogy melyik növények lesznek a legalkalmasabbak a területre. A hagyományos választások, mint a borostyán és a tuja, ma már nem feltétlenül a legjobb opciók. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen növényeket érdemes választani sövénynek, és miért lehetnek jobb alternatívák a hagyományos választásoknál.

sövény ősszel

Milyen növényből érdemes sövényt nevelni?

Sövények ültetésekor sokan szembesülnek a döntéssel: miből érdemes sövényt nevelni? A hagyományos válaszok, mint a borostyán vagy a tuja, már nem mindig a legjobb választások. Miért ne ezeket a növényeket válasszuk, és milyen alternatívákat javasolhatunk? A cikkben részletesen bemutatjuk a legjobb választásokat a kertészkedéshez.

Miért ne borostyán és tuja?

A borostyán és a tuja hagyományos választások lehetnek, de sokan kezdenek elpártolni tőlük. A borostyán könnyen elterjed a gyep felé és egyhangúvá válhat. A tuja pedig idővel problémákat okozhat a melegedő éghajlaton, és nehezen gondozható hosszú távon.

Júlia borbolya, mely még örökzöld is!

A borbolyák jó alternatívát jelentenek. Tüskések és így hatékonyan védik a területüket. Nyáron sárga virágaikkal szépséget adnak, télen pedig örökzöld leveleikkel színfoltot teremtenek a kertben. Ezek a borbolyák könnyen sövénnyé nevelhetők és egyszerűen metszhetők.

hirdetes


 

Japán vérborbolya, hogy színek is legyenek!

A Berberis thunbergii 'Atropurpurea' rendkívül szép színkontrasztot nyújt mélybordó leveleivel és sárga virágaival. Egyéb választásként a sárga kúszó kecskerágót is hozzáadhatjuk a színek és kontrasztok miatt.

hirdetes


A japán lonc a favorit nálunk vadszőlővel


A vegyes ültetések is remek választások lehetnek. A japán lonc hosszú virágzással és a vadszőlő izgalmas levélmintázatával kiegészítve gyönyörű és hatékony sövénnyé válik. Ezek a növények nagy területeket is gyorsan beboríthatnak, és gazdaságos megoldást kínálhatnak. Az átmeneti időszakban pedig további színes növényekkel, mint a tűzbogyó és hajnalka, gazdagíthatjuk a sövényünket és területünket.


A japán lonc gondozásáról bővebben ITT olvashatsz!


Sövények őszi gondozása


Az őszi időszak ideális a sövények gondozására. A szeptember és október hűvös napjai megkönnyítik a metszést és az ápolást. Ebben az időszakban a sövények hajlamosak túlburjánzani a nyár végén, és a levélhullatás előtt érdemes elvégezni a metszést. Az őszi metszés lehetővé teszi, hogy a sövény szépen formálódjon és az előttünk álló hideg hónapokban is esztétikus maradjon. Ezenkívül ősszel érdemes gondoskodni a megfelelő tápanyag-utánpótlásról is, hogy a sövények az elkövetkező tavasszal egészségesen és erőteljesen bontakozzanak majd ki. Az őszi gondozás a sövények hosszú távú szépségének és egészségének kulcsfontosságú eleme.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

116/2008. (IX. 5.) FVM rendelet

A 2008. évi iskolatej program szabályozásáról szóló 158/2007. (XII. 28.) FVM rendelet... Tovább

emésztés

a felvett táplálék makromolekuláinak a lebontása, a szervezet számára felhasználható,... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés