sövényt nevelni ősszel, miből neveljünk sövényt, miből érdemes sövényt nevelni, ősszel is kertészkedhetünk neveljünk sövényt

Miből érdemes sövényt nevelni? - Ősszel is kertészkedhetünk

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Amikor sövényt ültetünk a kertben, fontos megfontolni, hogy melyik növények lesznek a legalkalmasabbak a területre. A hagyományos választások, mint a borostyán és a tuja, ma már nem feltétlenül a legjobb opciók. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen növényeket érdemes választani sövénynek, és miért lehetnek jobb alternatívák a hagyományos választásoknál.

sövény ősszel

Milyen növényből érdemes sövényt nevelni?

Sövények ültetésekor sokan szembesülnek a döntéssel: miből érdemes sövényt nevelni? A hagyományos válaszok, mint a borostyán vagy a tuja, már nem mindig a legjobb választások. Miért ne ezeket a növényeket válasszuk, és milyen alternatívákat javasolhatunk? A cikkben részletesen bemutatjuk a legjobb választásokat a kertészkedéshez.

Miért ne borostyán és tuja?

A borostyán és a tuja hagyományos választások lehetnek, de sokan kezdenek elpártolni tőlük. A borostyán könnyen elterjed a gyep felé és egyhangúvá válhat. A tuja pedig idővel problémákat okozhat a melegedő éghajlaton, és nehezen gondozható hosszú távon.

Júlia borbolya, mely még örökzöld is!

A borbolyák jó alternatívát jelentenek. Tüskések és így hatékonyan védik a területüket. Nyáron sárga virágaikkal szépséget adnak, télen pedig örökzöld leveleikkel színfoltot teremtenek a kertben. Ezek a borbolyák könnyen sövénnyé nevelhetők és egyszerűen metszhetők.


 

Japán vérborbolya, hogy színek is legyenek!

A Berberis thunbergii 'Atropurpurea' rendkívül szép színkontrasztot nyújt mélybordó leveleivel és sárga virágaival. Egyéb választásként a sárga kúszó kecskerágót is hozzáadhatjuk a színek és kontrasztok miatt.


A japán lonc a favorit nálunk vadszőlővel


A vegyes ültetések is remek választások lehetnek. A japán lonc hosszú virágzással és a vadszőlő izgalmas levélmintázatával kiegészítve gyönyörű és hatékony sövénnyé válik. Ezek a növények nagy területeket is gyorsan beboríthatnak, és gazdaságos megoldást kínálhatnak. Az átmeneti időszakban pedig további színes növényekkel, mint a tűzbogyó és hajnalka, gazdagíthatjuk a sövényünket és területünket.


A japán lonc gondozásáról bővebben ITT olvashatsz!


Sövények őszi gondozása


Az őszi időszak ideális a sövények gondozására. A szeptember és október hűvös napjai megkönnyítik a metszést és az ápolást. Ebben az időszakban a sövények hajlamosak túlburjánzani a nyár végén, és a levélhullatás előtt érdemes elvégezni a metszést. Az őszi metszés lehetővé teszi, hogy a sövény szépen formálódjon és az előttünk álló hideg hónapokban is esztétikus maradjon. Ezenkívül ősszel érdemes gondoskodni a megfelelő tápanyag-utánpótlásról is, hogy a sövények az elkövetkező tavasszal egészségesen és erőteljesen bontakozzanak majd ki. Az őszi gondozás a sövények hosszú távú szépségének és egészségének kulcsfontosságú eleme.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felületi öntözés

az olyan öntözési mód, amelynél az öntözővíz a talaj felszínén mozogva jut el a talaj... Tovább

sárgaság (ikterusz, icterus)

az —>epefesték-forgalom zavara; az epefesték (bilirubin, biliverdin) fölhalmozódik a... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés