Így termeszthetünk otthon illatos loncot - Illatos lonc a téli kertben

Hogyan kell termeszteni és gondozni az illatos loncot?

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Szakértői termesztési útmutatónkból megtudhatod, hogyan ültethetsz, szaporíthatsz és metszhetsz cserjés és kúszó illatos loncokat!

illatos lonc

Az illatos lonc gondozása

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy a loncok csinos, illatos csőszerű virágokkal ivarzó kúszónövények, amelyek tökéletesek a falak, kerítések és pergolák burkolására. De léteznek örökzöld, cserjés típusok is, amelyek kiváló loncbokrot, sövényt vagy topiáriumot alkotnak. Mindkettő a Lonicera nemzetségbe tartozik, és számos különféle kultivár létezik, amelyek Európából, Ázsiából, a Földközi-tenger térségéből és Észak-Amerikából származnak. A Lonicera periclymenum (vad lonc, közönséges lonc vagy fafenyő) az Egyesült Királyságban őshonos.

Nyáron virágzik a kúszó lonc, fehér, krém, citromsárga, rózsaszín, narancs és málnavörös árnyalatokban. Tökéletes növények kötetlen megjelenéshez vagy nyaralókertbe, és jól mutatnak rózsákkal kombinálva a romantikus megjelenés érdekében. A vadvilágot is vonzzák. Nektárban gazdag virágaik illata nappal vonzza a méheket és a pillangókat, éjszaka pedig a lepkéket – beporzás után színük kissé megváltozik. A piros bogyóikat a madarak kedvelik (de mérgezőek az emberre).

A kúszó lonc fajtától függően lehet lombhullató, félörökzöld vagy örökzöld. A lombhullató fajok általában látványosabb virágokat mutatnak; az örökzöld loncfajták kisebb, kevésbé jelentős virágzást viselnek, de egész évben lombfedőt adnak.

A cserjés lonc lehet lombhullató vagy örökzöld. Az olyan örökzöld fajták, mint a Lonicera nitida (most Lonicera ligustrina var. yunnanensis néven átkeresztelve), kis levelekkel rendelkeznek, amelyek hasonlóak a dobozokéhoz, és gyakran használják lonc-bokrok, sövények vagy akár topiáriumok létrehozására. Ha problémáid voltak a kórokozóval vagy a hernyóval, a Lonicera nitida ésszerű alternatíva ezek távoltartására. A Lonicera fragrantissima és a Lonicera x purpusii lombhullató növény, amely télen kellemes illatú virágokat hoz.

Hogyan neveljünk illatos loncot?

 

Az illatos loncokat nedves, de jó vízelvezetésű talajban, részleges árnyékban termesztjük, ideális esetben úgy, hogy a gyökerek árnyékban legyenek, de a szárak a napon, például egy nyugati fekvésű fal vagy kerítés tövében. Adj nekik egy masszív keretet, például egy rácsot vagy drótkeretet a felmászáshoz. Száraz időben öntözzük a növényeket, és tavasszal etessük általános célú műtrágyával. Neveljük a cserjés loncokat nedves, de jó vízelvezetésű talajban, napon vagy részleges árnyékban.

Hol termeszthető az illatos lonc?

Minden lonc megnő a legtöbb talajtípusban, de inkább a jó vízelvezetésű, humuszban gazdag talajt részesíti előnyben.

A kúszó loncok

A kúszó loncok többnyire erdei és sövénynövények, ezért úgy alakultak ki, hogy gyökereiket fák és cserjék árnyékolják, de mászóindáik a fénybe nőttek. Ha teheted, utánozd ezeket a növekedési körülményeket – a mászó loncok jobban teljesítenek, ha a gyökereik árnyékban vannak, és a száruk elérheti a napfényt. Az illatos kúszó lonc illata erősebb, ha a növényeket meleg helyen neveljük. Egy új fajta, az 'Eper és tejszín' elnevezésű lonc, alacsonyan növekszik, és alkalmasabb cserépbe.


Bokros loncok

A cserjés loncok, mint például a téli lonc, a Lonicera fragrantissima és a Lonicera nitida, teljes napon vagy részleges árnyékban nőnek.


Kattints a következő oldalra a loncok ültetési útmutatójára!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

27/2006. (IV. 4.) FVM rendelet

a tehéntej termékpálya szabályozásában alkalmazott kvótarendszerrõl szóló 69/2004. (IV.... Tovább

bioredukció

nagy molekulájú szerves vegyületek (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) aerob v. anaerob... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény