A rendszerváltás gazdasági értelemben nem sok jót hozott a falvakban élőnek, a föld, amely tradicionálisan az életet jelentette számukra, értéktelenül, parlagon hevert

A felnőttképzés lehetősége és szükségszerűsége a mezőgazdaságban

Dr. Beke Jánosné
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Korunk nagy változásai, az informatika térhódítása rendszerváltoztató hatású nagy társadalmi átalakulást és a nyomában jelentkező gazdasági kényszereket eredményezett (termelési formák megszűnése, új tulajdoni és foglalkoztatási viszonyok megjelenése, stb.) Mindezek gyökeres változást hoztak a mezőgazdaságban is, amellyel a vidéken élő, információtól jórészt elzárt kis közösségek nem mindig tudtak mit kezdeni. Az egyik napról a másikra megszűnt tsz-ek és a velük együtt elveszített munkahelyek is kilátástalanná tették a munkában megőszült becsületes emberek további életét.
A felnőttképzés lehetősége és szükségszerűsége a mezőgazdaságban

Mihez kezdjen?


Mihez kezdjen? Hova is menjen dolgozni? Milyen bevételi forrásokhoz nyúlhat? Milyen eszközei lehetnek egy új önálló gazdaság megalapozásához? Van-e elegendő tőkéje, szaktudása mindehhez? Családok sokasága töprengett nap, mint nap ezeken a kérdéseken.

Rendszerváltás


A rendszerváltás gazdasági értelemben nem sok jót hozott a falvakban élőnek, a föld, amely tradicionálisan az életet jelentette számukra, értéktelenül, parlagon hevert.

A kárpótlási jegyek, csakúgy, mint a föld elértéktelenedtek, s szinte fillérekért nagy tőkével bíró új gazdájához került.

Az egységes közös nagybirtokból sok esetben sok- sok kis „nadrágszíj parcella” keletkezett, melyet gépek és termelési tapasztalatok nélkül csak kínlódva tudnak megművelni. A gazdálkodáshoz értő, jól képzett vezető szakemberei ugyanakkor többségében elhagyták, a falvakat és kis közösségeket.

EU


A falvak magára maradt közössége ma sem biztos, hogy érti az EU csatlakozás lényegét, és többnyire nem tudja értékelni a földet, mely kellő hozzáértéssel a megélhetést biztosíthatná.

Félő, hogy ha a jelenlegi folyamatok kiváltó tényezői nem szűnnek meg, kedvezőtlen jelenségek hatására a falvak elnéptelenedek, elöregednek, és egyre nagyobb térségek válnak halmozottan hátrányos helyzetűvé.

Tovább tanulás


Ilyen körülmények között az emberek nagy része gondolni sem mer a tanulásra. Miből?

Pedig egy új, jövedelmező vállalkozáshoz vagy egy térség-fejlesztési program sikeres megvalósításához elengedhetetlen a korszerű szakmai tudás.

Az egyetemek, főiskolák – igény esetén – készek segíteni a bajba jutott kis falvakon. Az önkormányzatok felkérésére alternatív vidékfejlesztési programok kidolgozásában is részt vesznek, szaktanácsot adnak pályázatok megírásában és a térség lehetőségeinek figyelembe vételével a lakosság át és továbbképzésre is javaslatot tesznek. Kérésre át és továbbképző felnőttképzési programokat dolgoznak ki.

Felnőttképzési programok olyan iskolarendszeren kívüli képzések, melyek gyorsan, a csoport képzési igényeihez igazodva, formai megkötöttség nélkül juttatja új ismeretekhez a tanulni vágyó felnőtteket.

A képzési kínálat intézményenként változik, de általában igaz, hogy a karok által gondozott szakok és szakirányok legkorszerűbb moduljaiból, tananyagrészeiből tevődik össze, melyben a szakterület előképzettség igényeinek betartása mellett, nemcsak diplomás szakemberek vehetnek részt.

E módszerrel elérhető, hogy a felnőttek gyorsan, újabb diploma megszerzése nélkül is megkaphassák a rendszerváltást kezelni tudó műszaki, gazdasági-, informatikai- és Európai Uniós ismereteket.

Az intézmények készültek a várható igényekre. A Szent István Egyetem a több mint 600 regisztrált tanfolyamából, mintegy 300-at speciálisan, mezőgazdasági szakemberek továbbképzésére dolgozott ki. A tanfolyamok többnyire rövidek, 1-2 hónap alatt elvégezhetőek, de tartalmaznak hosszabb, fél esetleg 1 év alatt elvégezhető, OKJ-s és egyéb végzettséget adó képzéseket is. Tanfolyamaink után érdeklődők választhatnak nyelvi, számítógép használói, alkalmazott informatika, korszerű állattenyésztési, növénytermesztési, kertészkedési, pályázatíró, mezőgazdasági gépkezelő, – szerelő, karbantartó, mezőgazdasági vállalkozó, agrármarketing, vidékfejlesztő, arany- és ezüstkalászos gazda, vezetés és irányítás, falusi turizmus, kommunikációs készségfejlesztő, megjelenés-támogató önmenedzselési programok, ingatlanközvetítő, ingatlanvagyon értékbecslő, tehetséggondozó, pályaorientáló és egyetemi előkészítő képzéseinkből – a teljesség igénye nélkül, csak úgy ízelítőül.

A képzésben résztvevők, a legkülönfélébb, internetről letölthető állami támogatásra pályázhatnak a HEFOP „Lépj egyet előre”, a foglalkoztatást elősegítő mikro- kis és középvállalkozóknak kiírt képzési támogatások és egyéb a Nemzeti Fejlesztési Alaphoz köthető fejlesztésekhez kapcsolódóan.

Az oktatást egyetemi tanárok, míg az új képzési programok összeállítását, leszervezését és a partnerek igényeinek összehangolását a Felnőttképzési Központ végzi. Az éves képzési kínálat elérhető, letölthető a www.felnottkepzes.szie.hu, honlapról. További információ kérhető e-mailben és telefonon a 28-522-0006 1195, 1196, 1197 mellékről

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bélelzáródás

elsősorban mechanikai okok (eltömődés, összenyomatás, lefűződés, a —>sérv... Tovább

talajtakarás (mulcsozás)

célja a talaj megvédése a túlzott kiszáradástól v. elsodrástól (->defláció, —>... Tovább

Tovább a lexikonra