7 gyakori metszési hiba, a növények helyes metszése. Hogyan kell helyesen metszeni a fákat: fa metszés alapjai, hibái

hirdetes

7 gyakori metszési hiba, amit jobb, ha elkerülsz idén tavasszal

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Gyakori metszési hibák

#3. Gyakori metszési hiba: Túl sokat metszel le

Metszeni kell, ez tény, de ésszel. A metszéssel eltávolítod a növény szárait, valamint leveleit- ugyebár ez két fő táplálékforrás számára, amit a fotoszintézis során állít elő az adott növény. Biztosan te is ki tudod logikázni, hogy mi történik, ha kevés marad! A túl sok metszés a gyökerek elhalásához, növény megbetegedéséhez vezethet, több évbe is telhet, mire újra egészséges lesz a fa. Mennyit metsz, mi az optimális? Alkalmazd az 1/3-os metszési aranyszabályunkat!

#4. Gyakori metszési hiba: Nem keresed meg a növény csomópontját

A csomópont az a hely, ahol levelek, rügyek és hajtások emelkednek ki a szárból- mindig e felett kell vágni, ezt jegyezd meg! Ezzel megakadályozod, hogy visszahaljon, vagy betegségeket kapjon el a növény. Ne vágj túl szorosan egy csomópont felett, mert ez károsíthatja azt, de ne hagy 1 cm-nél nagyobb távolságot sem, mert ez csúnya csonkot hagy maga után, amely nem tud növekedni, és ezért meghalhat. A gyakorlott kertészek könnyedén szemre is be tudják lőni a vágás ideális helyét, ha kezdő vagy, te is bele fogsz jönni, rá fogsz érezni!

hirdetes

#5. Gyakori metszési hiba: Nem jó szögben metszel

Egy kicsit ferdén kell metszeni, tehát nem egyenesen kell elvágni a szárakat. Az ágak metszésekor fontos, hogy lefelé dőlve vágjunk, méghozzá azért, hogy az esőcseppek könnyedén lefolyjanak róluk. Tavasszal gyakori az esőzés! Ha a víz felgyülemlik a metszett területen könnyedén gombás fertőzés alakulhat ki, ezért jobb, ha segítünk nekik távozni!

hirdetes

#6. Gyakori metszési hiba: Nem metszed ki a rákos megbetegedést

Már pedig a betegségektől fontos lenne megszabadítani a növényeket…A rák egy levegőben terjedő bakteriális fertőzés, ami például az almafákat nagyon könnyedén megbetegíti. A rák korai jeleinek kimetszésével meghosszabbíthatjuk a fa élettartamát és életerejét, de figyelmen kívül hagyásával a fa várható élettartama nagyban csökkenni fog. Ezért a metszés előtt alaposan vizsgáld meg a növényeidet!

#7. Gyakori metszési hiba: Nem távolítod el a haldokló részeket

A haldokló részeket feltétlenül el kell távolítani a metszés alkalmával, hiszen ezek csak leszívják a növény, fa energiáit. A haldoklásnak számos oka lehet, nemcsak a rossz ültetés, vagy tartási körülmények, hanem akár az előző rossz metszés is, vagy fagykár, más betegségek, vagy fizikai sérülések, például mikor az ágak összedörzsölődnek. Ezeket a részeket könnyedén megtámadják a gombás fertőzések, amik tovább terjedhetnek. Kerüld el őket a lemetszésükkel!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-16

A grillsütő tisztítása kefe nélkül – Így tudod percek alatt csillogóvá varázsolni a grillt!

Ez a hat grilltisztító technika nem igényel kefét, de így is hihetetlenül tisztává varázsolja a grillt! Ha van grilleződ, akkor hasznos lehet ez a cikk!

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-20

Függő virágok? Ez a 7 virág mutat a legjobban lógó virágkosarakban!

A gyönyörű virágokkal teli függő kosarak mindenképpen különleges, vonzó megjelenést kölcsönöznek majd a kis otthonod környékének ezekkel a csodás virágokkal.

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajtajelleg (fajtastandard)

a fajtára jellemző tulajdonságok és bélyegek összessége. Azokat a tulajdonságokat, amelyek... Tovább

agrokémia

kém.-mg. tudományág, amely a fiz., a kém., esetenként a biol. módszereivel vizsgálja a... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Kertészet