Ezért végezz egyharmados metszést a gyümölcsfákon minden tél végén!

hirdetes

1/3-os metszésszabály, amivel könnyedén elvégezheted Te is a cserjék és a fák metszését! – Metszési útmutató házi kertészek számára!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az Agrároldal szakértő kertészei most megosztják meglátásaikat erről a népszerű irányelvről, amely ösztönzi a sikeres metszést. Tanuld meg az 1/3-os metszésszabály alkalmazását!

gyümölcsfa metszés

1/3-os metszés


Az 1/3-os metszés szabálya hasznos iránymutatás, amikor a megtelepedett cserjéket és kis fákat meg kell metszeni. Az elképzelés az, hogy az egészséges növekedésnek legfeljebb egyharmadát szabad egyszerre eltávolítani – legyen szó akár háromból egy régebbi szárról, akár minden szár vagy ág egyharmadával történő visszavágásáról.

A megfelelő megközelítéssel a metszés számos okból előnyös – kordában tartja lombhullató és örökzöld cserjék és fák alakját és méretét, serkenti a friss növekedést, és segít fenntartani a nyitott szerkezetet, hogy a fény és a levegő átáramolhasson. Ám, ha a kezünkben van a metszővágó, könnyen elragadtatjuk magunkat a szabadtéri feladat közben.

A harmadszabályok betartása elkerüli a túl sok élő és egészséges növekedés eltávolítását. De miért fontos, és mindig érvényes ez a szabály? Beszéltünk kertészeti szakértőinkkel, akik megosztották meglátásaikat az üggyel kapcsolatban.

Mi történik, ha a fának vagy cserjének több mint 1/3-át lemetsszük?

A teljes növény több mint 1/3-ának metszése beláthatatlan következményekkel járhat. Néha a növény sokkos állapotba kerülhet, lelassulhat a növekedése, és meglehetősen nehezen gyógyulhat meg, ha ez egyáltalán sikerül neki. Máskor a növények túlzott növekedésnek indulhatnak, oldalhajtásokat hozva mindenütt, ami bozontos megjelenést kölcsönözhet nekik, ami hosszú távon további metszést igényel.

Mindenesetre, a túlzott metszés idővel meggyengíti a fákat és cserjéket, ezért általában nem ajánlott.

hirdetes

Keveset és gyakran metszeni sokkal jobb, mint egyszer nagy mennyiséget lemetszeni a fáról, hozzátesszük, hogy 1/3-nak kell lennie az egyszerre eltávolított abszolút maximális mennyiségnek. A metszés sebeket hoz létre a fák és cserjék ágain, amelyek megnyílnak a kártevők és betegségek lehetősége előtt, amelyek néha egy fa halálához is vezethetnek. A leveleket is eltávolítjuk, így a fának kevesebb az energiagyűjtő képessége.

Mi több, a túlbuzgó metszés úgy ösztönzi a fák epikormikus növekedését, hogy ezek gyenge hajtások stressz hatására nőnek, és nagyon hajlamosak lesznek a törésre.

Ha drasztikusan csökkenteni kell egy cserje vagy fa méretét, gyakran a legjobb, ha hosszú távú projektnek tekintjük, egyszerre legfeljebb egyharmadát vágjuk le, és elegendő időt adunk neki a metszések között a helyreállásra. Előfordulhat, hogy a jelentős fiatalító metszés több mint egyharmaddal jár, de ezt csak akkor szabad megtenni, ha tudjuk, hogy a cserjetípus jól reagál az ilyen jelentős metszésekre.

Az 1/3-os metszésszabály segít a növények egészségének javításában, mivel lehetővé teszi a növényeknek, hogy fokozatosan alkalmazkodjanak a metszéshez. Segít megőrizni a fa vagy cserje általános szerkezetét, hogy esztétikus maradjon a kertben.

Az 1/3-os szabály minden díszfára és cserjére vonatkozik?

Az 1/3-os metszés szabálya általános irányelv, de előfordulhat, hogy nem mindig alkalmazható minden fa- és cserjefajra. Egyes fajok jobban tűrik az erős metszést, míg mások érzékenyebbek, és gondosabb és fokozatosabb metszést igényelnek. A legjobb, ha a fa vagy cserje adott faját ismerjük, és olyan tényezőket veszünk figyelembe, mint a növekedési ütem, az érettség és az általános egészségi állapot.

hirdetes

Egyes fák, például a babérok és bizonyos ciprusok nagyon jól bírják ezt a fajta metszést, a nyírfák viszont finomabb megközelítést igényelnek, akárcsak a dió – árulják el szakértőink. Egyes fák egyszerűen kevésbé jártasak a gyógyításban.

A megfelelő időben történő metszés is fontos, egyes fákat jobban lehet metszeni télen, másokat nyáron. Természetesen a megfelelő szerszámok is nélkülözhetetlenek!

Az 1/3-os szabály vonatkozik a gyümölcsfákra?

Az 1/3-os szabályt gyakran lehet alkalmazni gyümölcsfák és cserjék metszésekor. A kis gyümölcsfáknál és bizonyos bogyós gyümölcsöknél ragaszkodjunk legfeljebb az egyharmadhoz. Ebbe beletartoznak a feketeribizli bokrok is, ahol a legrégebbi szárak akár egyharmadát is eltávolítják évente. Ez vonatkozik többek között a piros és fehér ribizlire és az egresre is, ahol negyed-harmaddal lerövidítik az ágakat, valamint megsarkantyúzzák az oldalhajtásokat.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fejhetőség

a tejtermelő képesség kibontakozását befolyásoló egyik legfontosabb tulajdonság,... Tovább

csincsilla (Chinchilla lanigera)

a csincsillafélék (Chinchillidae) családjába tartozó, értékes prémű rágcsáló. Több,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Növénytermesztés