Ne metszd a növényeket ősszel

hirdetes

Ezért nem szabad ősszel metszeni a kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ezért nem szabad ősszel metszeni

Tudd, hogy hogyan érdemes metszeni

A metszés segíthet több napfényt juttatni fák és bokrok alacsonyabban elhelyezkedő leveleihez, ami segíthet a növények egészségének megőrzésében. Ugyan így több napfényt kaphatnak azok a félárnyékot kedvelő növények is, amelyeket a fa lombjai alá ültettél. Amikor elérkezik a metszés ideje, kezdd az elhalt, vagy haldokló ágak eltávolításával. Ha látsz egy beteg ágat, akkor bőven fertőzött rész és törzs között válaszd le azt a fáról.

Érdemes ritkítani az olyan, egyébként egészséges részeket is, ahol a faágak egymáshoz érnek, vagy keresztezik egymást – ilyenkor a kisebb, rövidebb ágat ajánlott levágni – vagy ha egy ág függőlegesen nő. Megszabadulhatsz azoktól az ágaktól is, amelyek túl alacsonyan nőnek, és akadályozzák a hétköznapi mozgást a fa körül. Minél közelebb tudsz vágni az ág tövéhez, annál jobb. A csonkok csak nagyobb felületet biztosítanak a baktériumok és rovarok számára, amin keresztül bejuthatnak a fába. Ügyelj arra is, hogy abban a szögben vágj, amiben az ág kinő a nagyobb ágból vagy a törzsből.

hirdetes

Ha mindent jól csináltál, akkor idővel egy egészséges kéreg keletkezik majd a „seb” körül. Habár sok fa és bokor van, ami nem ereszt gyantát, ha télen metszik (ilyenek a nagyvirágú abélia, a hortenzia, az alma, a lucfenyő, a nyárfa, a borókák, a cseresznyék, stb.), néhány fajta (például a juhar, a nyír, a som, a dió, a szil, stb.) még télen is „vérzik”, ezért a biztonság kedvéért érdemes mindennel legalább nyárig várni.

hirdetes

Biztonsági szempontok

Végezetül, ha egy ág túl magasan van, vagy a fa lombja vészesen közel került az utcai elektromos vezetékekhez, akkor ne kockáztass, és bízd szakemberekre ezeket a veszélyes feladatokat! Remélem, hogy mindent sikerült megosztanom veletek a sikeres metszésről, ha valami kimaradt volna, forduljatok hozzám bizalommal, Facebook-oldalunkon minden kérdésre válaszolok! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-03-13

Hogyan kertészkedj városban? Ezekre figyelj!

Itt a tavasz, mindenki kertjébe vágyik, viszont ez a városban élők számára nehézkesebb lehet. Lássuk tehát, mikre kell ügyelni városi kertészkedésnél.

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-03-19

Hogyan gondozd megfelelően fiatal fáid - ezekre érdemes odafigyelned

A fiatal fákra érdemesebb jobban odafigyelnünk gondozásuk során, viszont nem kell megijedni, ez egyáltalán nem lesz nehéz. Tudj meg most mindent cikkünkből.

2021-03-24

Árnyékban fejlődő szépségek - tudd meg, miket érdemes árnyékba ültetned

Rengeteg virágunk képes tolerálni az árnyékosabb helyeket, ráadásul, ha jól használod ki őket a szürkés, sötétebb területeket remekül fel fogják majd dobni.

További cikkek ebben a témában


szonda

Az alkalmazás módjának megfelelő hosszú és átmérőjű gumicső, amely gyógykezelési v.... Tovább

koraellés

életképes, de még nem teljesen érett magzatnak a vemhességi időnél korábban való... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem