Minden, amit tudnod kell a metélőhagyma termesztéséről, gondozásáról

hirdetes

Minden, amit a metélőhagyma termesztéséről és felhasználásáról tudnod kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Minden a metélőhagymáról

Közvetlen ültetés ágyásba

A metélőhagymákat közvetlenül egy kinti ágyásba is el lehet ültetni, csak ne felejtsd el előtte a fent leírtak alapján előkészíteni azt a magok befogadására. Szúrj 6 mm-es lyukakat a talajba, egymástól 20-30 cm távolságra. Helyezz 1-1 magot a lyukakba, majd határozottan nyomkodd meg körülöttük a talajt, hogy az szorosan összefogja a magokat. Ez után enyhén öntözd meg az ágyást.

A magvak állapotát naponta érdemes ellenőrizni. Amíg a palánták elő nem bújnak a földből, ne hagyd, hogy a talaj kiszáradjon körülöttük. A megerősödött palántáknak később már csak 5-7 naponta lesz szükségük öntözésre, de mélyen, hogy a víz gyökerekig is eljusson. A rendszeres öntözést addig kell folytatni, amíg a metélőhagymák teljesen fel nem nőnek – ez után tovább ritkítható az öntözések gyakorisága. A kifejlett metélőhagymákat komposzt teával, vagy más, nitrogénben gazdag táppal támogasd meg tavasszal és a nyár vége felé.

hirdetes

Szüretelés

A metélőhagymák nagyjából három hónappal az ültetés után érik el szüretelhető állapotukat (vagy amint elérik a 15 cm magasságot). Mivel nagyon kitartó és életerős növények, így akkor is képesek visszanöveszteni hosszú leveleiket, ha közvetlenül a talajnál metszik le azokat.

A levelek lemetszéséhez tiszta kerti metszőollót javasolt használni. 2,5 cm magasságot érdemes meghagyni a levágott leveleken. Mindig kívülről befelé haladj, és soha ne vágd le egy hagyma összes levelét egyszerre. Ha a virágokra fáj a fogad, akkor szintén vedd magadhoz letisztított metszőollódat és vágd le őket a szár tövénél. A virágok május és június között várhatók.

hirdetes

Miért érdemes metélőhagymát termeszteni?

Évelő növények

A metélőhagymák minden évben visszatérnek majd, hogy egy egész háztartásnak elegendő fűszert biztosítsanak konyhádnak.

Nagyszerű társnövények

A metélőhagymák segítenek távol tartani a kártevőket más növényektől, elősegítik a beporzást, javítják a talaj minőségét és bőségesebb termésre késztetik szomszédjaikat. Kiválóan megférnek a répák, a paradicsomok, az almák, a rózsák, a petrezselymek és az eprek társaságában.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


kombájnszérű

betakarított szemes termény fogadására, kezelésére szolgáló terület. Régebben döngölt... Tovább

90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet

A talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól. A termõföld védelmérõl... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés