Minden, amit tudnod kell a metélőhagyma termesztéséről, gondozásáról

Minden, amit a metélőhagyma termesztéséről és felhasználásáról tudnod kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Minden a metélőhagymáról

Közvetlen ültetés ágyásba

A metélőhagymákat közvetlenül egy kinti ágyásba is el lehet ültetni, csak ne felejtsd el előtte a fent leírtak alapján előkészíteni azt a magok befogadására. Szúrj 6 mm-es lyukakat a talajba, egymástól 20-30 cm távolságra. Helyezz 1-1 magot a lyukakba, majd határozottan nyomkodd meg körülöttük a talajt, hogy az szorosan összefogja a magokat. Ez után enyhén öntözd meg az ágyást.

A magvak állapotát naponta érdemes ellenőrizni. Amíg a palánták elő nem bújnak a földből, ne hagyd, hogy a talaj kiszáradjon körülöttük. A megerősödött palántáknak később már csak 5-7 naponta lesz szükségük öntözésre, de mélyen, hogy a víz gyökerekig is eljusson. A rendszeres öntözést addig kell folytatni, amíg a metélőhagymák teljesen fel nem nőnek – ez után tovább ritkítható az öntözések gyakorisága. A kifejlett metélőhagymákat komposzt teával, vagy más, nitrogénben gazdag táppal támogasd meg tavasszal és a nyár vége felé.

Szüretelés

A metélőhagymák nagyjából három hónappal az ültetés után érik el szüretelhető állapotukat (vagy amint elérik a 15 cm magasságot). Mivel nagyon kitartó és életerős növények, így akkor is képesek visszanöveszteni hosszú leveleiket, ha közvetlenül a talajnál metszik le azokat.

A levelek lemetszéséhez tiszta kerti metszőollót javasolt használni. 2,5 cm magasságot érdemes meghagyni a levágott leveleken. Mindig kívülről befelé haladj, és soha ne vágd le egy hagyma összes levelét egyszerre. Ha a virágokra fáj a fogad, akkor szintén vedd magadhoz letisztított metszőollódat és vágd le őket a szár tövénél. A virágok május és június között várhatók.

Miért érdemes metélőhagymát termeszteni?

Évelő növények

A metélőhagymák minden évben visszatérnek majd, hogy egy egész háztartásnak elegendő fűszert biztosítsanak konyhádnak.

Nagyszerű társnövények

A metélőhagymák segítenek távol tartani a kártevőket más növényektől, elősegítik a beporzást, javítják a talaj minőségét és bőségesebb termésre késztetik szomszédjaikat. Kiválóan megférnek a répák, a paradicsomok, az almák, a rózsák, a petrezselymek és az eprek társaságában.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biológiai oxidáció

az oxidoreduktáz ->enzimek által katalizált oxidációs folyamatok összessége. Több szakaszban... Tovább

dodine hatóanyagú gombaölő szerek

speciálisan varasodás elleni készítményekként hozták forgalomba. A dodine gyógyító... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés