Mátrai látnivalók a mesebeli kis falvakból

Mesekönyvekbe illő falucskákon keresztül túrázhatunk a Mátrában

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A hegyvidéki túrák kedvelői számára, az egyik legközkedveltebb célpont az ország legmagasabb csúcsainak otthona, a Mátra. De ha kicsit más szemszögből figyeljük meg, mesekönyvekbe illő, a völgyekben megbúvó falvakon keresztül is felfedezhetjük a káprázatos panorámákat és a kihívást jelentő terepek megmászása után, megnyugvásra lelhetünk itt.

mátrai faluk

A Mátra meseszerű falvai


A könnyebb távoktól a hardcore túraútvonalakon keresztül a Mátrát rengeteg turistaútvonal hálózza be, talán ez is a népszerűségének a titka, hiszen mindenki kedvére megtalálja a számára megfelelő kiránduló lehetőséget.

Azonban nem csak a hegycsúcsokra lehet koncentrálni, ha kicsit lejjebb tekintünk, a völgyekben megnyugvásra találhatunk a Mátra meseszerű falucskáiban is. Az ország legmagasabb csúcsait itt találhatjuk a Mátrában és akár ezek megmászására koncentrálunk, akár egy-két Országos Kéktúra mátrai szakaszát járnánk végig, a kirándulás során biztosan feltöltődésre találsz a hegységben és a völgyekben úgyszintén. Felfedezésre váró kis falvak és meseszép helyek várnak erre, ezeket a mesébe illő falucskákat pedig mindenképp tervezd bele a túrád útszakaszaiba!


1.    Abasár

A Sár-hegy oldalában, a Mátra déli részén található Abasár. Érdemes a túránk során meglátogatni a Szent Anna-tavat és a falu kápolnáit is, és a falu látványosságát képezi a 18.századi Kapásház is.

2.    Pálosvörösmart

Szintén a Sár-hegy oldalában, Abasár szomszédságában található Pálosvörösmart. Tökéletes pihenőhely lehet a fáradt túrázók számára a Mária-parkja, és a piros háromszögjelzést követve a Hollókő nevű sziklához is elsétálhatunk, ahonnan meglepően gyönyörű panoráma fog fogadni!

3.    Parád

Nem túlzunk, ha azt mondjuk Parád az egyik legszebb fekvésű falucskája a hegységnek, ugyanis a Parádi-Tarna patak völgyében bújik meg a Mátra északi részén. Rengeteg kulturális emléket és természeti szépséget is megcsodálhatunk a palóc településen. Ne felejtsük el, hogy a településhez tartozik Parádfürdő és az Ilona-völgyi tanösvény is, valamint a Kékes is könnyen megközelíthető innen.

4.    Parádsasvár

Ezt a kis falucskát akár képeslapra is tehetnénk, hiszen olyan gyönyörű a kilátás a zsákfaluból, hogy a környező hegységeket mind beláthatjuk, például a Galya-tetőt és a Bagolykőt is. Ha különleges szállást kerestek, akkor a Károlyi-kastélyba mindenképp megéri megszállni, de a régi üvegmanufaktúra is megér egy látogatást.


5.    Sirok

A Mátra keleti hegyoldalának a göngyszeme, Sirok, a Tarna völgyében fekszik, amit már biztosan ismersz népszerű váráról. A települést az Országos Kéktúra is érinti és a kirándulók számára a tájház, a barlanglakások és a 18.századi templom is érdekes lehet.


6.    Recsk

A munkatábor miatt talán már mindenki halott Recskről, aminek emlékműve ma is megtekinthető a település határában, de bőven találunk még itt látnivalókat és megismerhetjük a híres recski hímzést, tehetünk egy sétát az arborétumba, és megcsodálhatjuk a Barkóczy-kastélyt is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bolhásság

emlősökön és madarakon (és azok szűkebb környezetében) élősködő, szárnyatlan... Tovább

szuperpresszió

Olyan gén. folyamat, amelyben egy mutáció hatását egy másik, tőle független mutáció... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek