Mérgező növények kertünkben

hirdetes

Ezek a növények mérgezőek

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, Bogi

Minden évben előfordul számos mérgezés Magyarországon, melyet dísznövényeink okoznak. Nagyon sok mérgező növény létezik, amelyikről nem is gondolnánk, hogy a levele, termése bármi bajt is okozhat. Nem árt, hogyha odafigyelünk ezekre a növényekre, főleg, ha gyerekek is vannak a közelben.

Mérgező növények

Trombitavirág  

Nyár közepétől hozza fürtökben nyíló, 70-90 cm hosszú, trombita alakú virágait. Rendkívül mutatós növény, házfalakhoz, kerítés közelébe ültetik, mivel futónövény, gyönyörű mutat a befuttatott területen. Virágai esztétikusságuk mellett azonban mérgezőek is
Tünetei: hallucináció, börirritációt okozhat. 

Gyerekeinket mindenféleképpen figyelmeztessük erre!

Beléndek

Kétszikűek osztályába tartozó burgonyafélék családjának egyik nemzetsége, tíz faja létezik. A gyerekek sokszor szokták összeszedni vadvirágokkal együtt, mivel mutatós sárga virágja miatt. Szokták nevezni bolondító beléndeknek is, mivel magjai és gyökerei különösen, szára és virága kevésbé hallucinogén, kéjkeltő, pszichomotoros nyugtalanságot kiváltó hatása.
A mérgezés tünete: viselkedése az illetőnek hasonlít a bolond emberre, zavarttá válik a viselkedése, beszéde, hidegrázás lép fel.

Ricinus

Örökzöld, lágyszárú, trópusokról származó növény. Vöröses, bordós, hosszú nyelű leveleivel díszít, virágzata élénkpiros, termése három részre hasadó toktermés, melyet száraz tüskék borítanak. Gyógyászati célra (hashajtó hatású) használják mérgező magját, melyből sajtolással nyerik ki a ricinusolajat.

hirdetes

Óvatosan kell bánni a növénnyel, mivel olyan erős méreg, hogy hat megevett mag felnőtt, 1-2 pedig egy gyermek halálát okozhatja.

Mérgezési tünet: égő érzés keletkezik a szájban, torokban, gyomorban, ezután hányinger, hányás, véres hasmenés, hasi görcsök, homályos látás, nehézlégzés, heveny máj-, és veseelégtelenség, bénulás, ezután halál.

Tiszafa

hirdetes

Lassan növő, hosszú életű növény. Fája vörösesbarna, kemény, tömör, jól bírja a metszést, szép, mutatós formákat hozhatunk ki belőle. 2011-ben megválasztották az év fájává, eredeti élőhelyén végveszélyben lévő, védett növény.

A magköpenyt kivéve a Tiszafa minden része mérgező, még az elhervadt, elszáradt növényi részek is.

Tünetei: émelygés, görcsök, ájulás, nehézlégzés, végül pedig a szívelégtelenség, halál.

 

Gyöngyvirág

Elsősorban tölgyesekben fordul elő, lágyszárú, évelő gyógynövény. A gyöngyvirágra szokták mondani azonban, hogy amilyen mutatós, annyira veszélyes is. Mérgezés általában a piros bogyók elfogyasztásakor lép fel, de a virágszárak megrágása is veszélyes lehet, nagy mennyiségben mérgező.

Mérgezési tünetek: hányás, hasmenés, kábultság, a pulzus lelassul, később az érverés meggyorsul, leesik a vérnyomás, és leáll a szív.

Leander

Fás szárú, közkedvelt, örökzöld növény. Virágával díszít, mely lehet fehér, sárga, rózsaszín, piros, bordó, illata édeskés. A Leander minden növényi részében mérgező, illetve kis mértékben gyógyhatású.

Mérgezési tünetek: émelygés, hányás, hasmenés, erős hasi görcsök, szívritmus zavar.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

2022-08-12

Ismerd meg a kerted részleteit

Elmagyarázzuk, hogyan ismerheted meg a kerted a talaj, a kinézet, a kitettség és egyebek tekintetében, mielőtt nekilátnál az ültetésnek, kertészkedésnek. A szép növényekért!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-02

Késő nyári virágok- Ültesd el nyáron, hogy ősszel tőlük pompázzon a kert!

Szeretnél csodaszép virágokat augusztusban is? Ha most elülteted ezeket a virágokat, akkor nemcsak augusztusban fog pompázni a ketted, hanem az őszi napokban is!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

További cikkek ebben a témában


talajművelés

a talajrészecskék elhelyezkedésének és kapcsolatának módosítása mechanikai eszközökkel.... Tovább

Kereskedő

A kiskereskedelemben gyakori, hogy egy embernek több munkakört is el kell látnia. Ezért a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert növény virág