Méhek védelme

hirdetes

10 dolog, amivel segíthetsz megmenteni a méheket

Szélesi Ferenc - Főkertész,GE.
Védjük meg a méheket

7. Segítsünk „feltöltődni” a méheknek

A rovarölő vegyszerek kiiktatása és a színes virágok betelepítése után csak úgy rajzanak a beporzók a kerti növényeken. Azután a temérdek munka után, amit a méhek végeznek, hamar kimerülhetnek – ha látunk egy méhet a földön, ami látszólag halott, ne aggódjunk – csupán szüksége van egy kis pihenőre, hogy feltöltődjön. Könnyedén segítséget nyújthatunk egy kis cukros vízzel – azonban soha ne adjunk a méheknek mesterséges édesítőket vagy mézet, mivel az olyan vírusokat tartalmazhat nyomokban, amelyek a méhek között gyorsan terjednek.

8. Tudjunk meg többet a méhekről

Bár sokan riasztónak találjuk, hogy a világ méhállománya veszélybe került, sokan már a gondolattól is irtóznak, hogy a kertjükbe vonzzák őket. Fontos azonban megérteni, hogy a darázzsal, lódarázzsal ellentétben a méh nem agresszív, és csak akkor csíp, ha közvetlen veszélyben érzi magát. Ha megtanuljuk, hogyan kell viselkedni a méhek közelében, könnyedén elkerülhetjük a csípésüket. A tény, hogy a méhek elpusztulnak, miután megcsípnek valakit, elég bizonyíték arra, hogy fullánkjukat valóban csak életveszély esetén használják.

hirdetes

A méheket vonzza a rikító színű ruházat, ezért érdemes halványabb színekbe öltözni és kevesebb parfümöt használni, ha a közelükben vagyunk. Gyakran találhatjuk meg őket a fűben, ezért nézzünk a lábunk elé és viseljünk cipőt a kertészkedéshez. Ha egy méh elkezd körülöttünk repkedni, ne próbáljuk elhessegetni, inkább maradjunk nyugton – másodperceken belül továbbáll. Ha továbbra sem barátkoztunk meg a gondolattal, hogy méhek vannak a kertünkben és találunk egy fészket, inkább vegyük fel a kapcsolatot interneten vagy telefonon egy közeli méhészettel, hogy biztonságban eltávolíthassuk a méheket anélkül, hogy bántódásuk esne.

9. Képviseljük a méheket

Hacsak nem történik egy jelentős jogalkotási változás vagy egy nyilvános esemény, az ipari gazdálkodás továbbra is használni fogja a méhekre káros kártevőirtókat és vegyi anyagokat. Hallatnunk kell a méhek hangját, hogy a kormány és a vállalatok is meghallják, és érdemi változás történhessen. Folytatni kell a méhek egészségi állapotára és jólétére vonatkozó tanulmányokat, hogy jobban megértsük azokat a negatív hatásokat, amik a beporzókat, és ezáltal környezetünket és saját egészségünket érintik. Aláírásokkal ösztönözhetjük a helyi önkormányzatokat, hogy a közterületet méhbarát növényekkel tölthessük ki, és hogy megőrizhessük a méhek természetes élőhelyét az erdőkben és réteken!

hirdetes

10. Beszéljünk a problémáról

Végül, de nem utolsósorban hívjuk fel minél több ember figyelmét a méhek állapotára, hogy megmentsük ezeket a szorgos rovarokat és általuk az emberiséget! (pl: oszd meg ezt a cikket!)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


113/2008. (VIII. 30.) FVM rendelet

Az állatbetegségek bejelentésének rendjérõl. Az élelmiszerláncról és hatósági... Tovább

bögölyök (Tabanidae)

a ->rovarok osztályának, a kétszárnyúak (Diptera) rendjének egyik családja. Melegkedvelő,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok