Méhek védelme

hirdetes

10 dolog, amivel segíthetsz megmenteni a méheket

Szélesi Ferenc - Főkertész,GE.
Védjük meg a méheket

2. Kertészkedjünk otthon is természetesen

A méhekre káros anyagok nem csak az ipari, hanem számos háztartási rovarirtó szerben is megtalálhatóak. Bizonyosodjunk meg róla, hogy természetes eredetű magvakat, gyomirtókat és rovarriasztókat használunk. Az utóbbiakat akár mi magunk is elkészíthetjük. A gyakorlottabb kertészkedők akár azzal is megpróbálkozhatnak, hogy a kert ökoszisztémájában külön helyet teremtsenek a madaraknak, lepkéknek, beporzóknak és egyéb fajoknak a sokszínű, kiegyensúlyozott környezet érdekében.

3. Ültessünk méhbarát virágokat és cserjéket

Vonzzuk be kertünkbe ezeket a pótolhatatlan rovarokat színes növényzettel! Nemcsak szemet gyönyörködtető látvány egy színpompás kert, de a virágok színei pazarul mutatnak a konyhában is, ráadásul az ételekhez mindig a legfrissebb, házi fűszernövényeket használhatjuk. Ha helyszűkében vagyunk, próbáljunk ültetni az erkélyre, ablakba helyezett virágládákba vagy függőkosarakba – a méhek a kis segítséget is megköszönik! Egy brit méhészeti társaság szerint ideális növények például a galagonya, babér, lonc, orgona, rozmaring, levendula, fukszia és a hortenzia. 

hirdetes

4. Vásároljunk helyi készítésű mézet

Keressük fel a helyi piacokat a nagyobb üzletek, üzletláncok helyett! A kisebb helyi méhészetek sokkal nagyobb gondot fordítanak a méhek egészségére és jólétére, mint a nagyobb termelő cégek, akik a profitra helyezik a hangsúlyt. Ezzel nem csupán a helyi vállalkozásokat támogatjuk, hanem a természetes méz fogyasztásával elkerülhetjük a szezonális allergiákat.

5. Legyünk mi magunk is méhészek

Ez természetesen nem olyan egyszerű és nem is mindenkire vonatkozik. Nem mindenki szeret talpig védőruhába öltözni, hogy a napját olyan rovarok között töltse, amik nagy valószínűséggel megcsípik. Azonban ha érdekel ezen lenyűgöző teremtmények élete, természete és megőrzése, ezt a pályát neked találták ki. 

hirdetes

6. Fogadjunk örökbe egy kaptárt

Ha nem állunk készen saját méhészetünk kiépítésére, de szeretnénk tevékenyen hozzájárulni a méhek megmentéséhez, akkor örökbe is fogadhatunk egy kaptárt. Az internet segítségével felvehetjük a kapcsolatot különböző méhészetekkel és intézményekkel, hogy többet is megtudhassunk erről a programról. Éves befizetésekkel támogathatjuk a méhészek munkáját, cserébe az örökbefogadott kaptár jóvoltából juthatunk friss mézhez és mézzel kapcsolatos termékekhez. Még arra is lehetőségünk lesz, hogy meglátogassuk kaptárunkat!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


cikória (katáng, Cichorium)

a fészkesek családjába tartozó nemzetség egyik tagja az évelő, tejnedvet tartalmazó mezei... Tovább

álivarzás

az —>ivarzás ellenére a ->petefészekben fejl. tüsző felrepedése elmarad, és így a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok