notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Méhek védelme

Hirdetés

10 dolog, amivel segíthetsz megmenteni a méheket

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Védjük meg a méheket

Miért fogyatkozik a világ méhállománya?

Rovarirtó szerek használata

A méhészeti telepek drámai veszteségének okai elsősorban a pollenben és nektárban jelen lévő rovarölő szerek, amelyek nemcsak a méhekre, hanem más beporzókra is hatással vannak. A rovarölők sokféleképpen hatnak a méhekre – befolyásolják többek között fejlődésüket, a táplálkozást, ráadásul az idegmérgek hatására a tanulási folyamatokat is. Ez utóbbi nélkül a méhek számára egyre nehezebbé válik majd a navigáció, és a beporzandó virágokat is nehezebben ismerik majd fel.

 

A szerek károsítják az immunrendszerüket is, ezáltal pedig sebezhetőbbé válnak a betegségek és a paraziták ellen. A vegyi anyagok saját egészségünkre gyakorolt lehetséges hatásai is aggodalomra adhatnak okot. A Pesticide Action Network Europe kimutatása szerint a rovarölővel kezelt magok nagyban hozzájárulnak a méhek számára mérgező környezet kialakításához.

Hirdetés

 

A természetes élőhely pusztulása

A városok és a mezőgazdasági földterületek terjedésével módszeresen hozzájárulunk az erdők, füves területek, szántóföldek és élősövények, ezáltal a beporzók természetes élőhelyének irtásához. A vadméhek mellett számos növény- és állatfaj állományának csökkenésének is ez az oka.

Hirdetés

 

A klímaváltozás

A United Nations Environment Programme (UNEP) szerint az emelkedő átlaghőmérséklet, a csapadék ingadozása és a szélsőséges időjárási viszonyok drasztikus hatással vannak a beporzók élettartamára. A globális felmelegedés hatással lehet a méhek és a növények életciklusainak összehangolódására is. Segíteni szeretnél? 

 

Segíteni szeretnél? Itt van 10 dolog, amit te magad is megtehetsz a méhek megmentéséért

1. Támogasd a helyi és a természetes gazdálkodókat

Mivel a méhállományok csökkenésének legfőbb oka a rovarölő szerek használata, ezért az első logikus lépés a természetes gazdálkodás támogatása. A gazdák az évszakokkal és a természettel összhangban termesztik a növényeket, a káros rovarölők használata nélkül, ezzel támogatva a méheket és a biológiai sokszínűséget. Vásároljunk a kisebb helyi gazdaságokból, ahol a szezonális zöldségek és gyümölcsök kevés vagy szinte semmilyen vegyszerrel nem találkoznak! A következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
385 231
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
385 231
Közösség

zöldbab-betakarító gép

a forgalomban levő gépek kétféle rendszerűek. Az egyik típusúnál a szedőujjak... Tovább

mangalica sertés

hazánkban korábban a legkedveltebb és legelterjedtebb sertésfajta volt, amit a sumadia és a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 199

Átlagos értékelés: 5.0

Állatok