Méhek védelme

hirdetes

10 dolog, amivel segíthetsz megmenteni a méheket

Szélesi Ferenc - Főkertész,GE.
Védjük meg a méheket

Miért fogyatkozik a világ méhállománya?

Rovarirtó szerek használata

A méhészeti telepek drámai veszteségének okai elsősorban a pollenben és nektárban jelen lévő rovarölő szerek, amelyek nemcsak a méhekre, hanem más beporzókra is hatással vannak. A rovarölők sokféleképpen hatnak a méhekre – befolyásolják többek között fejlődésüket, a táplálkozást, ráadásul az idegmérgek hatására a tanulási folyamatokat is. Ez utóbbi nélkül a méhek számára egyre nehezebbé válik majd a navigáció, és a beporzandó virágokat is nehezebben ismerik majd fel.

A szerek károsítják az immunrendszerüket is, ezáltal pedig sebezhetőbbé válnak a betegségek és a paraziták ellen. A vegyi anyagok saját egészségünkre gyakorolt lehetséges hatásai is aggodalomra adhatnak okot. A Pesticide Action Network Europe kimutatása szerint a rovarölővel kezelt magok nagyban hozzájárulnak a méhek számára mérgező környezet kialakításához.

hirdetes

A természetes élőhely pusztulása

A városok és a mezőgazdasági földterületek terjedésével módszeresen hozzájárulunk az erdők, füves területek, szántóföldek és élősövények, ezáltal a beporzók természetes élőhelyének irtásához. A vadméhek mellett számos növény- és állatfaj állományának csökkenésének is ez az oka.

hirdetes

A klímaváltozás

A United Nations Environment Programme (UNEP) szerint az emelkedő átlaghőmérséklet, a csapadék ingadozása és a szélsőséges időjárási viszonyok drasztikus hatással vannak a beporzók élettartamára. A globális felmelegedés hatással lehet a méhek és a növények életciklusainak összehangolódására is. Segíteni szeretnél? 

Segíteni szeretnél? Itt van 10 dolog, amit te magad is megtehetsz a méhek megmentéséért

1. Támogasd a helyi és a természetes gazdálkodókat

Mivel a méhállományok csökkenésének legfőbb oka a rovarölő szerek használata, ezért az első logikus lépés a természetes gazdálkodás támogatása. A gazdák az évszakokkal és a természettel összhangban termesztik a növényeket, a káros rovarölők használata nélkül, ezzel támogatva a méheket és a biológiai sokszínűséget. Vásároljunk a kisebb helyi gazdaságokból, ahol a szezonális zöldségek és gyümölcsök kevés vagy szinte semmilyen vegyszerrel nem találkoznak! A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


hipotermia (hypothermia)

az egész test lehűlése a hőszabályozás csődje miatt. Akkor alakul ki, ha hideg, nedves,... Tovább

KG Széphalom (FK 91260)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:Korai növekedési típusa félig felálló. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok