notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A mentakomposzt bemutatása, a mentakomposzt előnyei, a mentakomposzt használata

hirdetes

Az új évtized csodaszere – Így használd a mentakomposztot a kertben!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Mi az a mentakomposzt és hogyan használhatod a kertben

A mentakomposzt használata - Mentakomposzt a kártevők ellen

Ha problémát jelentenek kertedben az egerek és más rágcsálók akkor egy „mentás talajtakaró” segíthet távol tartani őket legféltettebb ágyásaidtól. Hasonló hatással van a minden kertben jelenlévő levéltetvekre is – megakadályozza, hogy hatalmas kolóniákat alakítsanak ki a növényeken.

A mentakomposzt használata - Mentakomposzt, mint trágya

A mentakomposztot trágyaként is használhatod kerti növényeid körül. Ezzel több tápanyagot biztosítasz nekik, növelve a várható hozamukat. Ehhez nem kell mást tenned, mint elszórni egy kis mentatrágyát növényeid töve körül.

A mentakomposzt használata - Mentakomposzt a gyümölcskertekben

hirdetes

Ha gyümölcskertet is gondozol, akkor abban is nagy hasznát veheted a mentakomposztnak, hiszen a gyümölcsfáknak is szükségük van néha egy kis talajtakarásra.

A mentakomposzt hátrányai

A fentiek alapján jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a mentakomposzt ennyire nagyszerű dolog, akkor miért nem használja mindenki? Nos természetesen a mentakomposztnak is megvannak a hátrányai és hiányosságai, amikkel jó tisztában lenni, mielőtt bármire felhasználnád kertedben. Először is, a mentakomposzt nagyon gyorsan lebomlik, tehát rövidtávú talajtakaróként szokás csak használni.

Ha tovább szeretnéd alkalmazni, akkor rendszeresen gondoskodnod kell majd az utánpótlásról. Darabos állaga miatt meglehetősen nehéz szétteríteni az ágyásokon, és ezért nem is kínál olyan alapos lefedettséget, mint más talajtakarók. A mentakomposzt továbbá nem olcsó dolog és lényegesen többe kerülhet, mint más talajtakarók. Ha nagy területen szeretnéd használni (ráadásul sokáig), akkor készülj fel rá, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlnod majd érte.

hirdetes

A mentakomposztot általában csak ősszel lehet beszerezni a nagyobb mezőgazdasági boltokban, illetve talán még tavasszal is, ha akad egy kis maradék a készletben. Ez azért van, mert a mentát ősszel szokás szüretelni és feldolgozni, tehát nyáron nem igazán lehet friss mentakomposzthoz jutni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
224 251
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 730 097

kórelőzmény

az állati és növényi betegség körülményeire, az észlelt tünetekre, a beteg szervezet... Tovább

gerincvelő (gerincagy)

a központi idegrendszer legősibb része, működése elválaszthatatlan az agyvelő... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert