A mentakomposzt bemutatása, a mentakomposzt előnyei, a mentakomposzt használata

hirdetes

Az új évtized csodaszere – Így használd a mentakomposztot a kertben!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Kerttulajdonosként bizonyára te is gyakran megfordulsz mezőgazdasági boltokban, hogy új szerszámokat és anyagokat vásárolj kertedbe vagy szimplán azért, hogy felmérd a kínálatot. Ezekben az üzletekben találkozhatsz úgynevezett mentakomposzttal, egy különlegesnek hangzó, mégis rendkívül hasznos kerti anyaggal. De mi az a mentakomposzt, miben különbözik más komposztfajtáktól és hogyan használhatod fel saját kertedben? Lássuk, hogy miről is van szó!

Mi az a mentakomposzt és hogyan használhatod a kertben

Mi az a mentakomposzt?

A mentakomposzt a borsmentaolaj és a fodormentaolaj előállításakor keletkező melléktermék. Egész pontosan azokból a levelekből készül, amelyekből gőzpárlással eltávolították az értékes esszenciaolajokat. A kereskedelmi célra termesztett mentát hasonlóan szüretelik le, mint a fűszénát vagy a hüvelyes szénát. A kifejlett növényeket gépekkel vágják le, majd ott hagyják őket kiszárítani napon, mielőtt feldarabolva a feldolgozó állomásra kerülnének.

A lepárlóüzemben aztán a feldarabolt levelek a lepárlókba kerülnek, ahol 90 percen keresztül 100°C-on párolják őket. A gőz hatására az esszenciaolajok kipárolognak a levéldarabokból, majd egy kondenzátorba kerülve lehűlnek és újra cseppfolyós állagúvá válnak. A megmaradó, ekkorra már sötétbarna, vagy fekete mentalevél-darabok tele vannak organikus anyagokkal, ezért használják őket mentakomposztként. Szóval miért érdemes mentakomposztot használni? Íme hét nyomós érv!

hirdetes

A mentakomposzt előnyei - Nem tartalmaz baktériumokat

Más komposztfajtákkal ellentétben a mentakomposzt a nem tartalmaz vírusokat és gombákat, hiszen a gőzpárlás egy hatékony fertőtlenítő folyamat. Ugyan így elpusztítja a gyomok magvait és a növényi kórokozókat. A megfelelően kezelt mentakomposzt tehát nem jelent semmi ilyen jellegű veszélyt kertedre. Még a vertikulum okozta hervadástól sem kell tartanod, mert az ezért felelős Verticillium dahliae gomba sem képes 90 percig bírni a 100°C-os hőmérsékletet, ami bőven meghaladja legmagasabb tűréshatárát.

hirdetes

A mentakomposzt előnyei - Organikus anyagokkal gazdagítja a talajt

A mentakomposzt temérdek mikrotápanyagot hordoz magában, továbbá sok benne a nitrogén, a kálium és a foszfor is, ami történetesen a három legfontosabb elem a növények számára.

A mentakomposzt előnyei - A megújuló mezőgazdaságot támogatod vele

A mentakomposzt egyik legnagyobb előnye, hogy egy biztonságos, vegyszermentes eljárás (a gőzpárlás) mellékterméke. Ahelyett, hogy kidobnák, a feldolgozóüzemek hasznos, organikus, méregmentes terméket készítenek belőle, amelyet a kertészek és mezőgazdasági cégek is felhasználhatnak. A következő oldalon elmondom, hogyan használhatod a mentakomposztot, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


dúsítás

különböző anyagok koncentrációjának (töménység) növelése. Végezhető kioldással v.... Tovább

cukorrépa vegyszeres gyomirtása

a cukorrépában alkalmazható gyomirtó szerek ált. rövid hatástarta-múak és az évelő... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert