notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A mentakomposzt bemutatása, a mentakomposzt előnyei, a mentakomposzt használata

Hirdetés

Az új évtized csodaszere – Így használd a mentakomposztot a kertben!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kerttulajdonosként bizonyára te is gyakran megfordulsz mezőgazdasági boltokban, hogy új szerszámokat és anyagokat vásárolj kertedbe vagy szimplán azért, hogy felmérd a kínálatot. Ezekben az üzletekben találkozhatsz úgynevezett mentakomposzttal, egy különlegesnek hangzó, mégis rendkívül hasznos kerti anyaggal. De mi az a mentakomposzt, miben különbözik más komposztfajtáktól és hogyan használhatod fel saját kertedben? Lássuk, hogy miről is van szó!

Mi az a mentakomposzt és hogyan használhatod a kertben

Mi az a mentakomposzt?

A mentakomposzt a borsmentaolaj és a fodormentaolaj előállításakor keletkező melléktermék. Egész pontosan azokból a levelekből készül, amelyekből gőzpárlással eltávolították az értékes esszenciaolajokat. A kereskedelmi célra termesztett mentát hasonlóan szüretelik le, mint a fűszénát vagy a hüvelyes szénát. A kifejlett növényeket gépekkel vágják le, majd ott hagyják őket kiszárítani napon, mielőtt feldarabolva a feldolgozó állomásra kerülnének.

 

A lepárlóüzemben aztán a feldarabolt levelek a lepárlókba kerülnek, ahol 90 percen keresztül 100°C-on párolják őket. A gőz hatására az esszenciaolajok kipárolognak a levéldarabokból, majd egy kondenzátorba kerülve lehűlnek és újra cseppfolyós állagúvá válnak. A megmaradó, ekkorra már sötétbarna, vagy fekete mentalevél-darabok tele vannak organikus anyagokkal, ezért használják őket mentakomposztként. Szóval miért érdemes mentakomposztot használni? Íme hét nyomós érv!

Hirdetés

 

A mentakomposzt előnyei - Nem tartalmaz baktériumokat

Más komposztfajtákkal ellentétben a mentakomposzt a nem tartalmaz vírusokat és gombákat, hiszen a gőzpárlás egy hatékony fertőtlenítő folyamat. Ugyan így elpusztítja a gyomok magvait és a növényi kórokozókat. A megfelelően kezelt mentakomposzt tehát nem jelent semmi ilyen jellegű veszélyt kertedre. Még a vertikulum okozta hervadástól sem kell tartanod, mert az ezért felelős Verticillium dahliae gomba sem képes 90 percig bírni a 100°C-os hőmérsékletet, ami bőven meghaladja legmagasabb tűréshatárát.

Hirdetés

 

A mentakomposzt előnyei - Organikus anyagokkal gazdagítja a talajt

A mentakomposzt temérdek mikrotápanyagot hordoz magában, továbbá sok benne a nitrogén, a kálium és a foszfor is, ami történetesen a három legfontosabb elem a növények számára.

 

A mentakomposzt előnyei - A megújuló mezőgazdaságot támogatod vele

A mentakomposzt egyik legnagyobb előnye, hogy egy biztonságos, vegyszermentes eljárás (a gőzpárlás) mellékterméke. Ahelyett, hogy kidobnák, a feldolgozóüzemek hasznos, organikus, méregmentes terméket készítenek belőle, amelyet a kertészek és mezőgazdasági cégek is felhasználhatnak. A következő oldalon elmondom, hogyan használhatod a mentakomposztot, érdemes lapozni egyet! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
527 977
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 241 059
Közösség

angolna (Anguilla anguilla)

az angolnafélék (Anguillidae) családjába tartozó csontos hal. Alakja kigyószerű, színe a... Tovább

táblatörzskönyv

az egyes —>szántóföldi táblák területi, termesztési adatainak rendszeres... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 9

Átlagos értékelés: 4.3

Házi kert