A mentakomposzt bemutatása, a mentakomposzt előnyei, a mentakomposzt használata

hirdetes

Az új évtized csodaszere – Így használd a mentakomposztot a kertben!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN

Kerttulajdonosként bizonyára te is gyakran megfordulsz mezőgazdasági boltokban, hogy új szerszámokat és anyagokat vásárolj kertedbe vagy szimplán azért, hogy felmérd a kínálatot. Ezekben az üzletekben találkozhatsz úgynevezett mentakomposzttal, egy különlegesnek hangzó, mégis rendkívül hasznos kerti anyaggal. De mi az a mentakomposzt, miben különbözik más komposztfajtáktól és hogyan használhatod fel saját kertedben? Lássuk, hogy miről is van szó!

Mi az a mentakomposzt és hogyan használhatod a kertben

Mi az a mentakomposzt?

A mentakomposzt a borsmentaolaj és a fodormentaolaj előállításakor keletkező melléktermék. Egész pontosan azokból a levelekből készül, amelyekből gőzpárlással eltávolították az értékes esszenciaolajokat. A kereskedelmi célra termesztett mentát hasonlóan szüretelik le, mint a fűszénát vagy a hüvelyes szénát. A kifejlett növényeket gépekkel vágják le, majd ott hagyják őket kiszárítani napon, mielőtt feldarabolva a feldolgozó állomásra kerülnének.

A lepárlóüzemben aztán a feldarabolt levelek a lepárlókba kerülnek, ahol 90 percen keresztül 100°C-on párolják őket. A gőz hatására az esszenciaolajok kipárolognak a levéldarabokból, majd egy kondenzátorba kerülve lehűlnek és újra cseppfolyós állagúvá válnak. A megmaradó, ekkorra már sötétbarna, vagy fekete mentalevél-darabok tele vannak organikus anyagokkal, ezért használják őket mentakomposztként. Szóval miért érdemes mentakomposztot használni? Íme hét nyomós érv!

hirdetes

A mentakomposzt előnyei - Nem tartalmaz baktériumokat

Más komposztfajtákkal ellentétben a mentakomposzt a nem tartalmaz vírusokat és gombákat, hiszen a gőzpárlás egy hatékony fertőtlenítő folyamat. Ugyan így elpusztítja a gyomok magvait és a növényi kórokozókat. A megfelelően kezelt mentakomposzt tehát nem jelent semmi ilyen jellegű veszélyt kertedre. Még a vertikulum okozta hervadástól sem kell tartanod, mert az ezért felelős Verticillium dahliae gomba sem képes 90 percig bírni a 100°C-os hőmérsékletet, ami bőven meghaladja legmagasabb tűréshatárát.

hirdetes

A mentakomposzt előnyei - Organikus anyagokkal gazdagítja a talajt

A mentakomposzt temérdek mikrotápanyagot hordoz magában, továbbá sok benne a nitrogén, a kálium és a foszfor is, ami történetesen a három legfontosabb elem a növények számára.

A mentakomposzt előnyei - A megújuló mezőgazdaságot támogatod vele

A mentakomposzt egyik legnagyobb előnye, hogy egy biztonságos, vegyszermentes eljárás (a gőzpárlás) mellékterméke. Ahelyett, hogy kidobnák, a feldolgozóüzemek hasznos, organikus, méregmentes terméket készítenek belőle, amelyet a kertészek és mezőgazdasági cégek is felhasználhatnak. A következő oldalon elmondom, hogyan használhatod a mentakomposztot, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

További cikkek ebben a témában


talajművelés

a talajrészecskék elhelyezkedésének és kapcsolatának módosítása mechanikai eszközökkel.... Tovább

aktinomikózis (actinomycosis, sugárgomba-betegség)

a kórokozó baktérium, az Actinomyces bovis szm.-ban többnyire a száj nyálkahártyáján... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert