Védekezés méhtámadás ellen

Mit tegyünk méhtámadás esetén?

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Óhatatlanul is találkozhatunk méhtámadássál, éppen ezért nem árt, ha elolvassátok cikkünket. Most elmondjuk nektek, mit kell tennetek, ha megtámadnak titeket a méhek, nézzük szakértőnk remek tippjeit, trükkjeit! 

Méhtámadás elleni teendők

Szóval úgy döntöttél, hogy méheket szeretnél tartani. A méhészkedés egy nagyon hálás munka, hiszen nem csak jó minőségű, házi termelésű mézed lehet belőle, hanem bolygónk méhállományát is szaporíthatod vele, és ha valamiből, akkor méhekből sosem lehet elegendő.

Azonban hogy hatékonyan és biztonságosan foglalkozhass a méhekkel, közelebbről is meg kell ismerkedned velük. A háziméhek (vagy mézelő méhek - Apis mellifera) rendkívül érdekes és titokzatos rovarok, amelyekről meglepően keveset tudunk, annak ellenére, hogy évezredek óta hasznosítjuk őket.

Ami azonban biztos, hogy ezek az apró, szorgos jószágok bizony saját életük árán is hajlandók megvédeni azt, amit az emberek megpróbálnak elvenni tőlük – a mézet. Mielőtt tehát megvásárolnád első méhkolóniádat, vagy egyáltalán elkezdenéd megtervezni a nekik szánt kertedet, olvasd el az alábbi fontos, hasznos biztonsági tippeket, hogy tudd, mit kell tenned egy méhtámadás esetén!

A méhek nem házi kedvencek

Az első dolog, amit meg kell jegyezned a méhekről, hogy nem kezelheted őket úgy, mint a kutyákat vagy a macskákat. Sokakban alakult ki az a végtelenül téves kép a méhekről, hogy csak azért, mert olyan kis aranyosak és hasznosak, bizonyára jámbor és idomítható állatok. Ez a gondolat messzebb nem is állhatna a valóságtól. A méhek lényegében vadállatok, amelyek a méztermelés közben nem az embert szolgálják, hanem egy fontos feladatot végeznek el.

A méhek az év bizonyos szakaszaiban csak nagyon keveset alszanak, ugyanis rövid életű lények, így minden erejüket munkájukra fordítják. Ha te, mint méhész, megpróbálod gátolni őket ebben az evolúciós berögződésben (és rajtuk múlik, hogy mit tekintenek gátló szándéknak), vagy szimplán csak fenyegetve érzik magukat, akkor bizony támadni fognak, és nem ismernek kegyelmet.

Fontos továbbá észben tartani, hogy habár a háziméhek szúrása (nem, nem csípnek – szúrnak) neked fáj, nekik az életükbe kerül, ugyanis fullánkjukkal együtt a potrohuk egy része is leszakad, amikor azt a bőrödbe mélyesztik. Szerencsére a háziméhek nem támadnak, hacsak nem érzik fenyegetve magukat vagy kaptárukat. Vannak persze kivételes esetek, de ezek viszonylag ritkák. Röviden: légy óvatos velük. A következő oldalon további tippek várnak, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajvíz

az a vízkészlet, amely az első vízzáró rétegen felül helyezkedik el, itt a kőzetszemcsék... Tovább

búza (Triticum L.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó nemzetség. A világon az 5.-től a 64. szélességi fokig... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok