Méhészkedés a szezon szerint

hirdetes

Méhészeti feladatok szezon szerint

SzSz, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Milyen feladatokat kell elvégezni méhészként a különböző szezonokban? Útmutatónkkal segítünk eligazodni könnyedén! Méhészeti útmutató a szezon szerint.

Méhészkedés a szezon szerint

A legmelegebb éghajlatokon kívül a mézelő méhek szezonális mintát követnek, és így a méhész feladatai is naptári ritmust követnek. A méhészeti feladatok szezononként megoszthatók, és mindig másra kell ügyelni a méhek megfelelő ellátása érdekében. Érdemes a méheket az év folyamán gyakrabban is ellenőrizni, hogy minden megfelelően működjön, azonban nem szabad a méheket megzavarni a kaptárépítés és a napi tevékenységek során sem. Útmutatónkkal segítünk, hogy mikor, mit érdemes elvégezni!

Tavaszi feladatok

Tavasszal indul a szezon, hiszen ilyenkor kezdődik a beporzás és a kaptásépítés szezonja is. Tervezzük meg már előre a téli időszakban, hogy milyen kaptárat szeretnénk biztosítani méheinknek és már előre foglaljuk le azokat a helyeket, ahol megfelelő mennyiségű mézhez használható növény van a környéken. Érdemes akácos, hársas közelében hely után nézni és egyeztetni a területen lévő erdésszel, amennyiben nincs saját tulajdonú földünk, ahol folytathatjuk méhészeti tevékenységünk. 

hirdetes

Tavasszal, ha szükséges (főleg kora tavasszal, a virágzás előtt) folytassuk a méhek etetését. Mivel télen elfogyasztják a méhek a méz tartalékaik nagy részét, így érdemes ellenőrizni annak mennyiségét a tavasz elején. 
Helyezzünk el egy vagy két kaptárat is abban az esetben, ha a méhek közül néhány kirajzik, és új otthont keres. Ha nem ezt tesszük meg, elveszíthetjük a máshová utazó méheket. A tavasz az az időszak, amikor a méhek rajzanak és utaznak. 

A méz begyűjtése egy megalapozott kaptárból történjen: amikor virágzás van, szüreteljünk le minden olyan méhsejtet, amelyet a télen nem használtak a méhek. 
Ellenőrizzük a kaptárában a szilárd seprűmintát, és ha úgy gondoljuk, hogy a királynő meghalt, cseréljük ki. 
Ha egynél több kaptárunk van, akkor egyenlítsük ki a populációt, így a méhek száma viszonylag azonos lesz az egész kaptárban.

hirdetes

Nyári feladatok

A nyár folyamán a méhek alapvetően magukra vigyáznak- csupán néhány hetente kell őket ellenőrizni, és meg kell szüntetnie a fennálló problémákat, mielőtt az nagyobb kérdéseket vetne fel.
Ilyenkor hagyjuk abba az etetést, mivel a méhek folyamatosan repülnek és gyűjtik be a nektárt. 
Gyakran ellenőrizzük, hogy a kaptár(ak) közelében van-e vízforrás, ahol a méhek ihatnak.
Vigyázzunk, hogy a méhek ne kapjanak el semmilyen betegséget, kártevőt. 
Gyakran ellenőrizzük, hogy a királynő jól fekszik-e.
Ügyeljünk arra, hogy a kaptárban lévő fésű egyenesen álljanak, és ha bármilyen elmozdulást tapasztalunk, igazítsuk meg. 

Mi a teendő ősszel és télen? A következő oldalon kiderül!
 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

biocid

bizonyos élőlénycsoportokat szelektíve károsító anyagok, hatások összefoglaló neve. A... Tovább

takarmányzsír

az állatok zsírszöveteiből (—>kötőszövet) száraz v. nedves olvasztással... Tovább

Tovább a lexikonra