Méhészkedés – Tanácsok kezdő méhészeknek

hirdetes

Bevezetés a méhészkedésbe - Útmutató kezdő méhészeknek

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kezdő méhészeknek adunk tanácsokat

Hová kerüljön a méhkaptár? – Méhkaptárod elhelyezésekor több szempontot is fontolóra kell venned. Méheid nagyon hálásak (értsd: produktívabbak) lesznek, ha olyan helyre telepíted az otthonukat, ami megfelel nekik.

Hozzáférhetőség

A kaptárnak rendszeres karbantartásra lesz szüksége, és persze időnként bizonyára mézet is szeretnél szüretelni belőlük. Ebbe eleinte persze bele kell majd tanulnod, éppen ezért nem lenne értelme azzal nehezíteni saját dolgodat, hogy egy nehezen hozzáférhető helyre helyezed a kaptárt. Hagyj magadnak kellő mozgásteret, hogy egyszerűbben menjenek a szüretek és minden egyéb munkálat.

Szabad égbolt

Ez már trükkösebb téma. A méheknek napfényre van szükségük, hogy reggelente „aktivizálják” magukat. Olyan ez, mint az embereknek a reggeli kávé (habár a napfény a mi szervezetünkre is hatással van ilyen téren, de ne térjünk el a tárgytól). Viszont ha a kaptár túl sok napfényt kap és túl sokáig, akkor az árthat a méhek egészségének (és produktivitásának is). Érdemes úgy elhelyezni a kaptárt, hogy többnyire csak a reggeli órákban érje közvetlen napfény, egyébként pedig legyen félárnyékban.

hirdetes

A méhek útvonalai

Miután a méhek beköltöztek és berendezkedtek, felfedező útra indulnak a kaptár körül, hogy kiderítsék, merre vannak a legjobb kertek a környéken. Amint rátalálnak erre a helyre, minden nap visszajárnak majd oda, és így egy igen határozott „országút” jön létre a kert és a kaptár között. Fokozottan ügyelj rá, hogy a kaptár olyan helyre kerüljön, hogy a létrejövő útvonalakon zavartalanul közlekedhessenek méheid – tehát ne keresztezze őket ösvény, vagy más gyalogos vagy autóút. Ezzel magadat is sok kellemetlenségtől kímélheted meg, így a zavartalan útvonalak biztosítása mindenki érdeke egyszerre!

A méhek vízigénye

Ahogy minden élőlénynek, úgy természetesen a méheknek is szükségük van rendszeres folyadék-utánpótlásra, méghozzá víz formájában. A méhek ráadásul nem csak isznak a vízből, hanem a kaptár hűtésére is használják azt a melegebb hónapokban. Továbbá ha a mézük túl sűrűvé válik, akkor néhány vízcseppel hígítják azt, hogy megőrizzék annak optimális állagát – nem csak szorgos, de nagyon okos állatok is egyben.

hirdetes

Érdemes természetes vízforrás közelébe helyezni a kaptárt, vagy kialakítani egy közeli vízforrást kifejezetten a méhek számára, ugyanis ha nem találnak ilyet sehol, akkor a legközelebbi lakott részre járnak majd vízért, gyorsan odaszokhatnak a medencékhez és más olyan vízforrásokhoz, ami nem nekik készült. Ez nem csak a lakóknak kellemetlen – a medencék klóros vize nem éppen a méheknek való! Ha a kaptár túl párássá válik, a nedvesség könnyedén összegyűlhet benne, amibe a méhek akár bele is fulladhatnak. Próbálj olyan helyet találni a kaptárnak, ami se nem túl árnyékos (mint azt fentebb már említettük), se nem túl nyirkos.

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-01-23

Teljes útmutató Madeira egyik legszebb túra útvonalához: A LEVADA DAS 25 FONTES, azaz a PR6 túravonal Madeirán

A Rabacalt körülvevő sűrű dzsungel szívében található Levada das 25 Fontes túraútvonal teljes útmutatója, ha Ti is éppen Madeirára terveztek utazást!

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2022-12-29

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

A mákot valóban érdemes hidegben elvetni, hisz jól bírja a fagyokat: de mennyire igaz, hogy szilveszterkor ültessük el?

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-30

Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

A különféle tökök rengeteg ínycsiklandozó ételalternatívát kínálnak. De, hogy melyik tökfajtát mikor érdemes szüretelni? Mostani cikkünkből ez is kiderül!

2023-02-22

Ne késs el a napraforgó ültetésével! Ez a tavaszi hónap a legtökéletesebb időpont

Szeretnéd, hogy a nyári napsütésben néhány napraforgó legyen a kerted igazi éke? Akkor még tavasszal cselekedned kell- ez a napraforgó ültetés legjobb ideje!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Zalaszentgróti Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Zalaszentgrót Széchenyi u. 22. 8790 Magyarország ... Tovább

virulencia

Kórokozó baktériunok azon sajátossága,hogy képesek a szervezetbe behatolni,ott elszaporodni... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Mezőgazdaság