Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

hirdetes

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kertészkedés egyik fontos része a gyümölcsfák gondozása és metszése. A megfelelő időpont kiválasztása kulcsfontosságú, és szeptember vége kiváló időszak a meggy- és cseresznyefák metszésére. Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogyan végezhetjük el ezt a feladatot szakszerűen, hogy gyümölcseink egészségesek és termékenyek legyenek.

meggyfa metszés

Miért fontos a metszés szeptemberben?

A gyümölcsfák metszése számos előnnyel jár. Elsődleges célja a fa alakjának és méretének ellenőrzése. A meggy- és cseresznyefák esetében ez különösen fontos, mivel ezek a fajok hajlamosak túlzottan nőni és elágazni. A megfelelő metszés segít abban, hogy a fa megfelelő méretű maradjon, könnyen gondozható legyen, és a gyümölcsök könnyen hozzáférhetők legyenek.


Ezenkívül a metszés segít a fa egészségének fenntartásában is. Az elhalt vagy beteg ágak eltávolítása csökkenti a kártevők és betegségek terjedésének esélyét. A meggy- és cseresznyefák metszése lehetővé teszi a növény számára, hogy több energiát fordítson a gyümölcsök termelésére, így gazdagabb termést hozhatunk.

A megfelelő időpont kiválasztása a meggyfa és cseresznyefa metszéséhez

Szeptember vége kiváló időszak a meggy- és cseresznyefák metszésére, mivel a fa már kezdi elveszíteni a leveleit, és készülődik a téli pihenésre. Ebben az időszakban jól láthatóvá válnak az elhalt vagy beteg ágak, így könnyen azonosíthatók és eltávolíthatók.

hirdetes

Fontos azonban megjegyezni, hogy a metszés során kerüljük az esős napokat, mivel nedves körülmények között könnyebben terjednek a betegségek. Válasszunk olyan napot, amikor a növény és az ágak szárazak.

Szükséges eszközök a szeptemberi metszéshez

A metszéshez számos eszközre lesz szükségünk, hogy szakszerűen végezhessük el a feladatot. Ezek közé tartozik:

  • Olló vagy metszőolló: Használhatunk hagyományos metszőollót vagy hosszabb, karos ollót a magasabb ágakhoz.
  • Kézifűrész: Erősebb ágak eltávolításához szükség lehet kézifűrészre.
  • Kéziláncfűrész: Nagyobb ágak metszéséhez kiváló eszköz lehet a kéziláncfűrész.
  • Kertészkesztyű: A védelem érdekében mindig viseljünk vastag kertészkesztyűt.
  • Metszőviasz vagy sebfertőtlenítő spray: A metszés után fontos az ágak sebeit lefedni vagy fertőtleníteni, hogy megelőzzük a betegségek terjedését.

Hogyan metszünk meggy- és cseresznyefákat?

Most tekintsük át a meggy- és cseresznyefák metszésének lépéseit:

1. Az elhalt vagy beteg ágak eltávolítása:

hirdetes

Először is, járjunk körbe a fán, és azonosítsuk az elhalt vagy beteg ágakat. Ezeket teljesen távolítsuk el a fáról, hogy ne terjesszék a betegségeket.

2. A túl sűrű ágazatok eltávolítása:

Ha a fa túl sűrűn nő, az ágakat ritkítsuk ki. Ezzel segítünk a napfénynek és a levegőnek eljutni a belső részekre is, ami javítja a gyümölcsök minőségét.

3. Az ágak megfelelő hosszúságának beállítása:

Vágjuk vissza az ágakat a kívánt hosszúságra. Ezzel ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a fa méretét, és megkönnyítjük a gyümölcsök betakarítását.

4. Az ágak szögének és irányának figyelembevétele:

Metszéskor vegyük figyelembe az ágak szögét és irányát. Az ágakat olyan irányba vágjuk vissza, hogy azok a fát kívánt formájában tartsák.

5. Az ágak sebfertőtlenítése:

A metszés után kezeljük az ágak sebeit metszőviasz vagy sebfertőtlenítő spray segítségével. Ez megakadályozza a betegségek bejutását.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérsejtsüllyedés

Ha az állatból vett ->vért ->véralvadásgátlóval keverik össze és függőlegesen elhelyezett... Tovább

szamár (Equus asinus)

a ->páratlanujjú patások rendjének lófélék (Equidae) családjába tartozó faj. A házi-sz.... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet