Megeszik a mókusokat

Michelin-csillagos éttermekben szolgálják fel a mókusokat

Szélesi Ferenc - Főkertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egészen furcsa megoldáshoz folyamodtak az emberek az Egyesült Királyságban, elszaporodtak a mókusok, ezért egyre többet fogyasztanak belőlük, még Michelin-csillagos éttermekben is felszolgálják a kis állatokat.

A mókusokat minden féle módon fogyasztják

Az Egyesült Királyságban történt egy meggondolatlan betelepítés a múltban, melynek az lett a következménye, hogy ma már csupán 150 000 európai mókus él ezen a területen, míg az Észak-Amerikában őshonosnak számító, igencsak alkalmazkodó, keleti szürkemókusból már ötmillió példány van. A szigetországban nagyon kevés természetes ellensége van ennek a mókusnak, ezért az 1889-es betelepítés óta akadálytalanul növeli élőhelyét a nála sokkal törékenyebb, sebezhetőbb európai rokona kárára. 

Az ott élő emberek gondolkodás nélkül arra az elhatározásra jutottak, hogy tesznek valamit az ügy érdekében: egyre többet esznek a kis rágcsálókból! A nagyobb fogyasztás abból fakad, hogy az éttermek egyre inkább igyekeznek fenntarthatóbb forrásból, kevesebb állatkínzás árán beszerezni az alapanyagokat, ezért megnőtt a vadhús iránti érdeklődés. Ezen belül is azok a fajták iránt, melyek állományát egyébként is ritkítani szokták – a keleti szürkemókus faj így pont kapóra jött. 

A mókushúst a szakácsok több féle módon tálalják, például lasagne-ba, vagy éppen palacsintába töltve. Tivan Tisdall-Downes a londoni Borough Market területén vezeti éttermét, itt a mókus hátsó lábaiból főznek ragut lassú tűzön. Az éttermet rendszeres vaddisznóhús-beszállítója látja el alapanyaggal, amikor éppen ritkítják a szürkemókus állományt.

Az étterem vezetője szerint a vendégek egyre jobban igénylik a vadhúst, mert szerintük ezzel nem járulnak hozzá az állatok nagyipari tartással együtt járó szenvedéséhez, ráadásul ezzel csökkentik ökológiai lábnyomunkat. Ügyelnek a saját szervezetükre is, mivel úgy vélekednek, hogy így nem visznek be olyan anyagokat a szervezetükbe, melyek a nagyüzemi feldolgozás során kerülnek a húsba. 

Az elmúlt öt évben ugrott meg jelentősen a mókusfogyasztás, ma már ez az őz/szarvas, és a fácán után ez a harmadik legnépszerűbb termék a szigetországban. Elgondolkodtató, mindenesetre szerintem lenne más megoldás is a problémára, remélem, hogy tanultak belőle, és többé nem lesz ilyen meggondolatlan betelepítés. A következő oldalon bemutatom nektek kicsit közelebbről a keleti szürkemókust! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agresszió

állatok között megnyilvánuló, ált. támadó magatartásforma. A fajon belüli a. az azonos... Tovább

szállítók

a számvitel meghatározása szerint mindazok a jogi személyek, amelyeknek jogukban áll... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok