Készíts ínycsiklandozó medvehagymás-sajtos tekercset otthon!

A legjobb tavaszi finomság: medvehagymás-sajtos tekercs recept

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Nagyon finom receptre bukkantam a napokban, amikor medvehagymás finomságok után kutattam, elkészítettem és annyira jól sikerült, hogy muszáj megosztanom itt is veletek. Aleda konyhája receptje alapján készül a medvehagymás-sajtos tekercs, aminek elmondom most a lépéseit, ígérem, nagyon könnyű lesz!

Medvehagymás-sajtos tekercs

Először is: mi az a medvehagyma?

A medvehagyma (Allium ursinum) egy ízletes és gyógyhatású vadon termő növény, melynek szezonja kora tavasszal, márciusban és áprilisban kezdődik. Főleg lombos erdők aljnövényzetében lelhető fel, élénkzöld levelei és fokhagymára emlékeztető illata alapján könnyen felismerhető.
A medvehagyma gyűjtésekor különösen fontos odafigyelni, hogy ne tévesszük össze a gyöngyvirággal, ami mérgező! A medvehagyma levelei szélesebbek, oválisabbak, míg a gyöngyvirág levelei keskenyebbek, lándzsásak. A medvehagyma fokhagyma illatú, míg a gyöngyvirág illatmentes.

A medvehagymát számos módon fogyaszthatjuk

Az én személyes kedvenceim közé tartozik a medvehagymás pesto, a medvehagymás tészták, vagy akár egy medvehagymás rizottó. 

Tippek:

•    A medvehagyma íze enyhén fokhagymás, ezért, ha nem szeretjük a fokhagyma ízét, kevesebbet használjunk belőle.
•    A medvehagyma frissen fogyasztva a legfinomabb, de száríthatjuk is, és később tehetjük levesekbe, ragukba, szószokba.
•    A medvehagyma fagyasztva is tárolható, így hosszabb ideig is élvezhetjük az ízé

Medvehagymás-sajtos tekercs recept

Hozzávalók:

A tésztához:

•    500 g liszt
•    3 dl langyos tej
•    50 ml olaj
•    1 egész tojás
•    1 teáskanál só
•    1 evőkanál cukor
•    2 dkg friss élesztő

A töltelékhez:

•    1 csokor medvehagyma
•    5 dkg vaj
•    200 g sajt (reszelve)
•    1 tojás
•    1-2 evőkanál tejföl
•    Só ízlés szerint

Elkészítés:

1.    A cukrot keverjük a langyos tejhez, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni kb. 10 percig.
2.    A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a tojást, a sót és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk össze a tésztát, majd a végén keverjük hozzá az olajat.
3.    Takarjuk le a tésztát konyharuhával, és meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra).
4.    A medvehagymát mossuk meg és lecsepegtetjük. A vajon pároljuk meg kb. 5 percig.
5.    A reszelt sajtot keverjük össze a tojással, a tejföllel, a párolt medvehagymával és sóval ízlés szerint.
6.    A megkelt tésztát nyújtsuk ki fél cm vastagságúra egy lisztezett deszkán. Kenjük meg a sajtos-medvehagymás krémmel, majd tekerjük fel.
7.    Vágjuk a tekercset kb. 1,5 cm vastag darabokra, és tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
8.    Süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig, amíg a tekercsek aranybarnák nem lesznek.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

108/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet

A mezõgazdasági termékek harmadik országokban és belsõ piacon történõ megismertetésével... Tovább

gépesítési statisztika

olyan adatok összegyűjtése és feldolgozása, amelyek a gépesítésre jellemzőek. Ilyenek a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyógynövénytermesztés