Máriatövis gondozása, nevelése - ismerd meg Te is ezt a csodás növényt

hirdetes

Miért és hogyan érdemes máriatövist termeszteni

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Hasznos információk a máriatövisről

Jót tesz a vesének

A máriatövis vesére gyakorolt hatása sokban hasonlít az, amit a májjal is csinál. Ezen szerv sejtjeinek újjáépítésében is segít, továbbá segíthet azoknak a betegeknek, akik dialízis kezelésen esnek át.

Csökkenti a magas koleszterinszintet

Ahogy azt már említettük, a máriatövisnek gyulladásgátló tulajdonságai vannak, ami különösen jó hír, ugyanis a szívbetegség egyik kiváltó oka nem más, mint a gyulladás. A máriatövis azonban nem csak ilyen módon tesz a szív egészségéért – a rossz koleszterinszint csökkentése mellett növeli a „jó”, vagy HDL-koleszterin mennyiségét.

Segít megelőzni és kezelni a cukorbetegséget

Egy 2006-ban folytatott tanulmány során azoknak az önkéntesek, akik négy hónapon keresztül szedtek a máriatövisben megtalálható szilimarint, sokkal jobb glikémiás profiljuk volt, mint azoknak, akik placebót kaptak. Mivel a máj felelős az inzulin-kibocsátást végző hormonok szabályozásáért, így nem is olyan meglepő, hogy egy jól működő máj sokat számít a cukorbetegség elleni küzdelemben.

hirdetes

Segít megelőzni az epeköveket

Az epekövek problémája évente 20 millió embert érint, és habár észrevétlenül is jelen lehetnek a szervezetben, bizonyos esetekben átszakíthatják az epehólyagot, ami halálos kimenetelű is lehet. A máriatövisről úgy tartják, hogy segíti megelőzni ezen kövek kialakulását. A benne található anyagok elősegítik az enzimek és az epe termelődését, ezzel pedig mind az emésztőrendszert, mind pedig az endokrin rendszer működését is támogatják.

hirdetes

Hozzájárul a bőr egészségéhez

Gyulladásgátló, méregtelenítő, fájdalomcsillapító és antioxidáns hatásainak köszönhetően a máriatövis a bőrt is segíthet egészségesebbé vagy akár fiatalabbá tenni. A sötét foltoktól kezdve a ráncokon keresztül a bőr elszíntelenedéseiig mindent segít megelőzni. Kutatások kimutatták, hogy a növényekben fellelhető fitovegyületek (így azok is, mint amilyeneket a szilimarin tartalmaz) segíthetnek az UV által kiváltott oxidatív stressz korlátozásában, ami többek között bőrrákhoz is vezethet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


afrikai sertéspestis

a sertés rendkívül veszélyes, fertőzött sertéstermékekkel messze elhurcolható, hevenyen v.... Tovább

korai tenyésztésbevétel

az állatok tenyésztésbe állítása a tenyészérettség előtt. Túlzásba vitele káros, mert... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés