Máriatövis gondozása, nevelése - ismerd meg Te is ezt a csodás növényt

Miért és hogyan érdemes máriatövist termeszteni

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A máriatövist már két évezreddel ezelőtt is használták természetes gyógyírként különböző egészségügyi problémák orvoslására. Gyulladásgátló és antioxidáns hatásainak köszönhetően már a görög orvosok is előszeretettel használták.

Hasznos információk a máriatövisről

A máriatövis csodás hatásai 

Habár eredetileg a Mediterrán térségből származik, valójában mindenhol képes megteremni, ahol elég meleg és száraz körülmények uralkodnak. A máriatövis fehér, tejszerű nedvet termel, amely akkor válik láthatóvá, ha leveleit összemorzsolják. Más gyógynövényekhez hasonlóan sokan gyomnak tartják, első sorban magassága és tüskék megjelenése miatt. Jót tesz a májnak, tejhajtó, fájdalomcsillapító és epehajtó hatású. Elősegíti az epe- és az enzimtermelést, ezzel pedig az emésztést. Enyhíti a gyulladásokat és nyugtatja a nyálkahártyákat.

A máriatövis termesztése

A máriatövis tehát kétségtelenül hatékony gyógynövény, amit érdemes kézközelben tartani jótékony hatásai miatt. Szerencsére viszonylag egyszerűen termeszthető is – 90-120 centisre nő meg, és fénylő felületű, tejfehér erezetű levelei vannak. Ékességük látványos, lila színű nyári virágaik. A növény minden része ehető, habár a szilimarin nevű flavononglikán (ami többek szerint segít a méreganyagok által károsodott májsejtek helyreállításában) a magjaiban található. A magvakat az utolsó tavaszi fagy után kell elültetni, 0,3 centinél nem mélyebbre. A 3-4 magból álló csoportokat egymástól 75-90 centire ültesd egymástól.

A máriatövisek mind a napos, mind az enyhén árnyékos helyeket kedvelik, minden talajtípust képesek túlélni, ráadásul a szárazságot is ól tűrik. Ha házon belül szeretnéd elültetni őket későbbi kiültetésre, akkor két hónappal a kiültetés előtt érdemes elvégezni ezt – a kiültetés természetesen az utolsó tavaszi fagy után történjen, nagyjából így érdemes időzíteni a benti ültetést. 12-15°C közötti hőmérsékleten a magvak nagyjából három héten belül elkezdenek kicsírázni.

A máriatövis kifejezetten strapabíró 

Mivel rendkívül strapabírók, így száraz és nyirkos talajban is jól érzik magukat, ezért igazából nem is nagyon kell velük foglalkozni, miután kikerülnek a kerti talajba. Ha túlságosan terjedni kezdenek, akkor csípd le a virágaikat, mielőtt elvethetnék a magjaikat. A máriatövis virágában nagyjából 190 mag van, ami növényenként átlagosan 6 350 magot jelent, amelyeknek nagyjából 90%-a használható szüret után. Ha nem gondozod őket, akkor a virágfejek maguktól szétrepednek, lehetetlenné téve ezzel a szüretet. Ezért tehát ha szeretnéd megkaparintani magvaikat, akkor az előtt kell szüretelned őket, mielőtt teljesen megérnének. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajmintavevő gép

a drótférgek, cserebogárpajorok és egyéb talajban levő kártevők elleni védekezéshez, a... Tovább

Gyõr-Moson-Sopron Megyei Földhivatal

Földhivatal Bolla Gyula hivatalvezetõ Cím: Gyõr Czuczor G. u. 18-22 9022 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés