Máriatövis gondozása, nevelése - ismerd meg Te is ezt a csodás növényt

hirdetes

Miért és hogyan érdemes máriatövist termeszteni

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Hasznos információk a máriatövisről

A máriatövis szüretelése

Amint a virágok száradni kezdenek és megjelenik rajtuk egy ezüstösen fehér magtok, akkor a máriatövisek megérettek a szüretelésre. A magtermelés általában ősszel kezdődik. Tüskéi miatt érdemes egy pár vastag kertészkesztyűvel nekifogni a szüretelésnek. A levelek rettenetesen szúrósak, a szár tüskéi pedig könnyedén átdöfhetik az ember bőrét.

  1. Miután a virágok kiszáradnak, vágd le őket a növényről a virágok tövénél.
  2. Helyezd a virágfejeket egy papírzacskóba, majd tedd azt meleg helyre, hogy teljesen kiszáradhassanak (ez általában egy hetet vesz igénybe).
  3. Amikor a virágfejek teljesen kiszáradtak, tedd át őket egy zsákvászon zsákba. A magvak és a tok elválasztásához rázd meg alaposan a zsákot, majd nyomd össze kézzel a virágfejeket.
  4. hirdetes
  5. Fogj egy vödröt és helyezd a földre a szabadban, majd öntsd át bele a magvakat a zsákból. Öntés közben a maradék virágrészeket valószínűleg elfújja majd a szél – a maradék darabkákat egyszerűen kézzel szedd ki a vödörből, hogy csak a magvak maradjanak benne.
  6. A magvakat ez után egy légmentesen zárható tárolóban tárold hűvös, sötét helyen, amíg fel nem szeretnéd használni őket.
hirdetes

Mire jó a máriatövis?

Jót tesz a májnak

A máriatövis legnépszerűbb jótékony hatása a májjal kapcsolatos, egészen pontosan annak védelmével és megfelelő működésének biztosításával. A máj a test méreganyagoktól való megtisztításáért felelős, ezért megfelelő működése különösen fontos. Sokan azt hiszik, hogy csak az alkoholos italokban található méreganyagok ellen véd, pedig valójában az étellel, vagy levegővétellel behatoló kéretlen anyag kiszűrésében segít. Emellett segít a hormontermelésben és glükózt enged a véráramba, energiával ellátva ezzel a testet. Mindez persze kemény munka a máj számára, amit a máriatövis képes valamivel egyszerűbbé tenni. A növényben található összetevők segítenek a máj munkája során károsodott sejtjeinek helyreállításában, és egyúttal a testbe bejutó méreganyagok kiszűrésében is fontos szerepet játszanak. Számos különböző májbetegség kezelésére is bizonyítottan hatásos.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


izotópok

az azonos rendszámú, de különböző tömegszámú atomok; atommagjaik azonos számú protont,... Tovább

intermedier anyagcsere (közti anyagcsere)

az élő szervezetekben az anyagfelvétel és -leadás között lezajló átalakítási folyamatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés