Március - Melyik 3 növényt érdemes már kertedben elvetned?

hirdetes

Itt a március, ideje elvetni a korai vetőmagokat

TK

Lassan beköszönt a tavasz, és a közeljövőben már érdemes gondolkozni rajta, hogy miket szeretnénk majd nevelni kertünkben. A március megérkeztével, akár már elvethetjük korai vetőmagjainkat, viszont arra figyeljünk, hogy ekkor még csak azokkal érdemes foglalkozni, amelyeket nem fog bántani a késői fagy. Ugyanakkor, már most is van miből válogatni. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány zöldséget, melyet már a hónap vége felé érdemes kertedben elvetned. 

Mit vessek márciusban?

Padlizsán


A padlizsán olyan zöldségünk, mely rendkívül gazdag rostokban, B vitaminban és ásványi sókban. Lágyszárú növény, Indiából származik. Gyökérzete hasonlít a paradicsoméhoz, amennyiben jó körülmények között van nevelve, képes megnőni 80 cm-re. Levelei nagyok, hosszúkásak, szürkés-zöldek. Virágai kék színűek, termése tojásdad, vagy gömb alakú.


Ez a növény elég érzékeny a hidegre, így ilyenkor még csak beltérben ültessük el, majd május közepe felé érdemes őket kiültetnünk. Viszont, ha március vége felé már elkezdünk foglalkozni velük, akkor már májusra szép palántáink lesznek.


A padlizsán szereti az olyan talajt, amely ősszel már elő volt készítve, így komposztban gazdag, rugalmas, friss. Igyekezzünk neki olyan helyet választani, ami a meleg időszak folyamán állandó napfényben úszik, viszont védjük a közvetlen, erős szélről. 


Sárgarépa


A sárgarépát kertünkben narancssárgás, húsos gyökeréért termesztjük. Levelei vékonyak, vágottak, virágai picik és fehérek.

hirdetes


Az olyan talajt kedveli, ami laza, homokos. Ültesd mélyen olyan földbe, aminek magas a humusz tatalma. Arra figyelj, hogy a sárgarépa vetése, vagy átültetése előtt közvetlenül ne módosítsa a talajt. A legjobb, ha ezt ősszel már megtette, ugyanakkor, ha a talaj még mindig nehéz, adjon hozzá egy kisebb mennyiségű homokot. Az ültetés előtt gereblyézzük át a területet, illetve távolítsunk el mindent a földről/földből, ami miatt répánk gyökere majd elágazhat.


A répa magot helyezzük egy olyan földbe, melyet már vagy egy vékony réteg kávézaccal, vagy trágyával tápanyaggazdaggá tettünk. Hagyjunk közöttük nagyjából 20 cm helyet, legyenek barázdákban. 


Retek


Szintén gyökere miatt szeretik, mely rózsaszínes, fehéres, pirosas. Ez a növény rendkívül gyorsan fejlődik. 3 héttel a vetése után be is takaríthatjuk.
Általában érdemes márciustól szeptember végéig termeszteni, de ez is lehet fajtafüggő. 

hirdetes


Figyeljünk oda, a retek az olyan talajt kedveli, ami könnyű, friss, humuszban gazdag, és kavicsoktól mentes. Amennyiben szegényebb talajjal rendelkezel, trágyázd, mielőtt elültetnéd zöldégeid. Olyan helyet válassz nekik, ahol megfelelő mennyiségű fényt kapnak, viszont amennyiben a nyár közeledtével már túlságosan éget a nap, érdemes lesz majd őket letakarni. Figyeljünk arra is, hogy a talaj sose száradjon ki alattuk. 


Amennyiben megtisztítottuk a kavicsoktól talajunkat, és trágyát is raktunk hozzá, érdemes a magokat nagyjából 30 cm távolságban elvetni, sorosan, 1-2 cm mélyen. Csak lazán takarjuk be őket földdel, majd locsoljuk meg őket rögtön utána.  
 

Amennyiben szeretnéd azt is tudni, hogy milyen növényeket érdemse még ültetned, itt bővebben olvashatsz róla

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Gyomirtó Totril

Gyomirtó permetezőszer vöröshagyma gyomirtására.Hatóanyag: 225 g/l ioxinil... Tovább

fejősjuhok takarmányozása és gondozása

a juhok tejtermelése fajtától függően igen széles határértékek között ingadozhat. A... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet