Kertészkedés márciusban – Miket ültessek a tavasz elején?

hirdetes

Kertészkedés márciusban – Mit ültessek?

TK, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A március bár már tavasznak számít, az időjárás még mindig hideg lehet. Ezért a kertészkedésnél érdemes ilyenkor még odafigyelni mit ültetünk – lehet az zöldség, vagy fűszernövény – kertünkbe még csak azokat ültessük, melyek nagy tűrőképességgel rendelkezek, esetleg biztosítsunk nekik valamilyen menedéket, így, ha még érzékenyebbek is biztosabbak lehetünk a fejlődésük sikerességében.

Kertészkedés márciusban

Mit ültessek?

Milyen növényeket érdemes a hónapban elültetni? A tavaszi fagyok végett érdemes olyan zöldségeket ültetned, amelyek biztosan túlélik az elkövetkezendő heteket. 


Fokhagyma

Kertben nem lesznek nagy igényei, viszont érdemes tápanyag gazdag fölbe, napos helyre ültetned – ez megtörténhet akár ősszel, akár tavasszal.

Értékeli a meszes, agyagos talajt, amelynek megfelelő a vízelvezetése. Ne ültesd viszont olyan nehéz talajba, ami túlzottan összegyűjti a vizet, ugyanis ebben az esetben valószínű, hogy a hagyma el fog rohadni. Ültesd 3 – 4 cm mélyre őket, lehetőleg úgy, hogy a hagymák felfelé nézzenek, és egymástól 10 - 12 cm-re helyezkedjenek el, sorokba rendezve. 

hirdetes


Mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma minden talaj típust kedvel, amennyiben azok termékenyek, lazák, és jól lecsapoltak: könnyűek, és meglehetősen homokosak. Nem szeretik a túl nagy nedvességet. A talaj előkészítésénél figyelj oda, hogy azt megfelelően meglazítsd, és ne adj hozzá semmilyen műtrágyát, trágyát vagy komposztot. Olyan helyet válassz számukra, ami meglehetősen meleg és napos lesz majd a nyár folyamán. 


hirdetes
Burgonya

Március – április időszak megfelelő a már csírás gumók elültetéséhez. Viszont, figyeljünk oda, hogy ekkor már ne álljon fent a lehetséges fagy esélye. Az orgona virágzása megfelelő jel lehet, hogy itt az ideje az ültetésével foglalkozni. Amennyiben ez előtt ültetnénk, készüljünk fel a fagy elleni védekezésre.

Elhelyezésénél figyelni kell, hogy az megfelelően napos legyen. Olyan talajt válassz, amit már előkésíztettél: laza és porhanyós legalább 20 cm mélységig, káliumban gazdag trágyával dúsítva. Figyeljünk oda, hogy sorosan, de egymástól megfelelő távolsága – 35 – 40 cm-re – legyenek elhelyezve. 


Metélőhagyma

Napos helyen ültesd, friss, rugalmas talajba, mellyel ősszel már foglalkoztál. Ültessük őket csomókba rendezve, 4 – 5 darabot egy helyre, egymástól 10 cm távolságra. Ültetés után öntözzük meg őket.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zeolit

szemcsés, laza szerkezetű szilikátásvány, Mo.-on jelentős készletek találhatók belőle. Mg.... Tovább

lenbetakarító gépek

a rostlen, olajlen és kéthasznú len betakarítási munkáit ált. összevontan, hasonlóan... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség