Kertészkedés márciusban – Miket ültessek a tavasz elején?

hirdetes

Kertészkedés márciusban – Mit ültessek?

TK, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A március bár már tavasznak számít, az időjárás még mindig hideg lehet. Ezért a kertészkedésnél érdemes ilyenkor még odafigyelni mit ültetünk – lehet az zöldség, vagy fűszernövény – kertünkbe még csak azokat ültessük, melyek nagy tűrőképességgel rendelkezek, esetleg biztosítsunk nekik valamilyen menedéket, így, ha még érzékenyebbek is biztosabbak lehetünk a fejlődésük sikerességében.

Kertészkedés márciusban

Mit ültessek?

Milyen növényeket érdemes a hónapban elültetni? A tavaszi fagyok végett érdemes olyan zöldségeket ültetned, amelyek biztosan túlélik az elkövetkezendő heteket. 


Fokhagyma

Kertben nem lesznek nagy igényei, viszont érdemes tápanyag gazdag fölbe, napos helyre ültetned – ez megtörténhet akár ősszel, akár tavasszal.

Értékeli a meszes, agyagos talajt, amelynek megfelelő a vízelvezetése. Ne ültesd viszont olyan nehéz talajba, ami túlzottan összegyűjti a vizet, ugyanis ebben az esetben valószínű, hogy a hagyma el fog rohadni. Ültesd 3 – 4 cm mélyre őket, lehetőleg úgy, hogy a hagymák felfelé nézzenek, és egymástól 10 - 12 cm-re helyezkedjenek el, sorokba rendezve. 

hirdetes


Mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma minden talaj típust kedvel, amennyiben azok termékenyek, lazák, és jól lecsapoltak: könnyűek, és meglehetősen homokosak. Nem szeretik a túl nagy nedvességet. A talaj előkészítésénél figyelj oda, hogy azt megfelelően meglazítsd, és ne adj hozzá semmilyen műtrágyát, trágyát vagy komposztot. Olyan helyet válassz számukra, ami meglehetősen meleg és napos lesz majd a nyár folyamán. 


hirdetes
Burgonya

Március – április időszak megfelelő a már csírás gumók elültetéséhez. Viszont, figyeljünk oda, hogy ekkor már ne álljon fent a lehetséges fagy esélye. Az orgona virágzása megfelelő jel lehet, hogy itt az ideje az ültetésével foglalkozni. Amennyiben ez előtt ültetnénk, készüljünk fel a fagy elleni védekezésre.

Elhelyezésénél figyelni kell, hogy az megfelelően napos legyen. Olyan talajt válassz, amit már előkésíztettél: laza és porhanyós legalább 20 cm mélységig, káliumban gazdag trágyával dúsítva. Figyeljünk oda, hogy sorosan, de egymástól megfelelő távolsága – 35 – 40 cm-re – legyenek elhelyezve. 


Metélőhagyma

Napos helyen ültesd, friss, rugalmas talajba, mellyel ősszel már foglalkoztál. Ültessük őket csomókba rendezve, 4 – 5 darabot egy helyre, egymástól 10 cm távolságra. Ültetés után öntözzük meg őket.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-18

Így nevelhetsz te is mézédes koktélparadicsomot cserépben

Nem számít, hol laksz, kis házban, vagy nagyban, hatalmas udvarod van kerttel, vagy sem egy cserépben neked is lehet otthon termett mézédes koktélparadicsomod.

2023-01-11

10 meglepő növény, amit már februárban el lehet ültetni

Gondoltad volna, hogy bizonyos tavaszi virágzású növényeket, nyári terményeket és gyógynövényeket már februárban el lehet ültetni? Mutatjuk mit ültess télen!

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

infúzió

nagyobb mennyiségű folyadéknak a szervezetbe juttatása folyadék, elektrolitek és egyéb... Tovább

törek

Gabonafélék hagyományos csépelésekor a rostán áthulló szalma- és levélrészek keveréke. (pelyva) Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség