Kertészkedés márciusban – Miket ültessek a tavasz elején?

Kertészkedés márciusban – Mit ültessek?

TK, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A március bár már tavasznak számít, az időjárás még mindig hideg lehet. Ezért a kertészkedésnél érdemes ilyenkor még odafigyelni mit ültetünk – lehet az zöldség, vagy fűszernövény – kertünkbe még csak azokat ültessük, melyek nagy tűrőképességgel rendelkezek, esetleg biztosítsunk nekik valamilyen menedéket, így, ha még érzékenyebbek is biztosabbak lehetünk a fejlődésük sikerességében.

Kertészkedés márciusban

Mit ültessek?

Milyen növényeket érdemes a hónapban elültetni? A tavaszi fagyok végett érdemes olyan zöldségeket ültetned, amelyek biztosan túlélik az elkövetkezendő heteket. 


Fokhagyma

Kertben nem lesznek nagy igényei, viszont érdemes tápanyag gazdag fölbe, napos helyre ültetned – ez megtörténhet akár ősszel, akár tavasszal.

Értékeli a meszes, agyagos talajt, amelynek megfelelő a vízelvezetése. Ne ültesd viszont olyan nehéz talajba, ami túlzottan összegyűjti a vizet, ugyanis ebben az esetben valószínű, hogy a hagyma el fog rohadni. Ültesd 3 – 4 cm mélyre őket, lehetőleg úgy, hogy a hagymák felfelé nézzenek, és egymástól 10 - 12 cm-re helyezkedjenek el, sorokba rendezve. 


Mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma minden talaj típust kedvel, amennyiben azok termékenyek, lazák, és jól lecsapoltak: könnyűek, és meglehetősen homokosak. Nem szeretik a túl nagy nedvességet. A talaj előkészítésénél figyelj oda, hogy azt megfelelően meglazítsd, és ne adj hozzá semmilyen műtrágyát, trágyát vagy komposztot. Olyan helyet válassz számukra, ami meglehetősen meleg és napos lesz majd a nyár folyamán. 


Burgonya

Március – április időszak megfelelő a már csírás gumók elültetéséhez. Viszont, figyeljünk oda, hogy ekkor már ne álljon fent a lehetséges fagy esélye. Az orgona virágzása megfelelő jel lehet, hogy itt az ideje az ültetésével foglalkozni. Amennyiben ez előtt ültetnénk, készüljünk fel a fagy elleni védekezésre.

Elhelyezésénél figyelni kell, hogy az megfelelően napos legyen. Olyan talajt válassz, amit már előkésíztettél: laza és porhanyós legalább 20 cm mélységig, káliumban gazdag trágyával dúsítva. Figyeljünk oda, hogy sorosan, de egymástól megfelelő távolsága – 35 – 40 cm-re – legyenek elhelyezve. 


Metélőhagyma

Napos helyen ültesd, friss, rugalmas talajba, mellyel ősszel már foglalkoztál. Ültessük őket csomókba rendezve, 4 – 5 darabot egy helyre, egymástól 10 cm távolságra. Ültetés után öntözzük meg őket.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-05

A paprikanövények trágyázása a bőséges betakarítás érdekében

Ez a titka a bőséges paprika termésnek, mutatjuk a legfontosabb tippeket és tanácsokat, amik segítenek neked is a legjobb paprika elérésében idén nyáron!

2024-06-05

Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Hogyan és mikor kell betakarítani a paprikát? A mostani cikkünkben választ kapsz erre a kérdésre és tanácsokat is a paprika felhasználáshoz a konyhában!

2024-06-05

Így metszd meg a paprikádat, mint egy profi

A paprika metszésének trükkjeit osztjuk most meg veletek: így metszd meg a paprikádat, mint egy profi kertész, a paprikád pedig meg fogja hálálni bő terméssel!

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magvak sürűsége

a térfogategység tömegét (kg/m3) jelenti. (A gyak.-ban a kg/dm3 v. a g/cm3 használatos.)... Tovább

ragadozó gombák

mintegy 7O fajhoz tartozó, parányi gombák, a —>fonálférgek természetes ellenségei.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség