Kertészkedés márciusban – Miket ültessek a tavasz elején?

hirdetes

Kertészkedés márciusban – Mit ültessek?

TK

A március bár már tavasznak számít, az időjárás még mindig hideg lehet. Ezért a kertészkedésnél érdemes ilyenkor még odafigyelni mit ültetünk – lehet az zöldség, vagy fűszernövény – kertünkbe még csak azokat ültessük, melyek nagy tűrőképességgel rendelkezek, esetleg biztosítsunk nekik valamilyen menedéket, így, ha még érzékenyebbek is biztosabbak lehetünk a fejlődésük sikerességében.

Kertészkedés márciusban

Mit ültessek?


Milyen növényeket érdemes a napban elültetni? A tavaszi fagyok végett érdemes olyan zöldségeket ültetned, amelyek biztosan túlélik az elkövetkezendő heteket. 


Fokhagyma


Kertben nem lesznek nagy igényei, viszont érdemes tápanyag gazdag fölbe, napos helyre ültetned – ez megtörténhet akár ősszel, akár tavasszal.


Értékeli a meszes, agyagos talajt, amelynek megfelelő a vízelvezetése. Ne ültesd viszont olyan nehéz talajba, ami túlzottan összegyűjti a vizet, ugyanis ebben az esetben valószínű, hogy a hagyma el fog rohadni.


Ültesd 3 – 4 cm mélyre őket, lehetőleg úgy, hogy a hagymák felfelé nézzenek, és egymástól 10 - 12 cm-re helyezkedjenek el, sorokba rendezve. 

hirdetes


Mogyoróhagyma


A mogyoróhagyma minden talaj típust kedvel, amennyiben azok termékenyek, lazák, és jól lecsapoltak: könnyűek, és meglehetősen homokosak. Nem szeretik a túl nagy nedvességet. A talaj előkészítésénél figyelj oda, hogy azt megfelelően meglazítsd, és ne adj hozzá semmilyen műtrágyát, trágyát vagy komposztot. Olyan helyet válassz számukra, ami meglehetősen meleg és napos lesz majd a nyár folyamán. 


Burgonya


Március – április időszak megfelelő a már csírás gumók elültetéséhez. Viszont, figyeljünk oda, hogy ekkor már ne álljon fent a lehetséges fagy esélye. Az orgona virágzása megfelelő jel lehet, hogy itt az ideje az ültetésével foglalkozni. Amennyiben ez előtt ültetnénk, készüljünk fel a fagy elleni védekezésre.

hirdetes


Elhelyezésénél figyelni kell, hogy az megfelelően napos legyen. Olyan talajt válassz, amit már előkésíztettél: laza és porhanyós legalább 20 cm mélységig, káliumban gazdag trágyával dúsítva.


Figyeljünk oda, hogy sorosan, de egymástól megfelelő távolsága – 35 – 40 cm-re – legyenek elhelyezve. 


Metélőhagyma


Napos helyen ültesd, friss, rugalmas talajba, mellyel ősszel már foglalkoztál. Ültessük őket csomókba rendezve, 4 – 5 darabot egy helyre, egymástól 10 cm távolságra. Ültetés után öntözzük meg őket.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-01-25

Minden, amit a retekről tudni kell

A retek a káposztafélék családjába tartozik, általában tavasszal vagy ősszel szokták termeszteni. Sokszínűsége, érdekes ízvilága miatt sokan szeretik.

2021-01-23

Feledésbe merülő zöldségünk - bemutatkozik a csicsóka

Lassan kezd visszajönni a köztudatba a csicsóka, melynek mind vitamin, mind ásványi só tartalma magas. Most megtuthatod, hogyan termeszd és gondozd e növényt.

2021-01-23

Konyhakert télen - Zöldségek, melyek télen is termeszthetőek

A konyhakert télen is lehet termékmény, bár ilyenkor a hideg miatt kevesebb ember szeretne kertészkedni. Ugyanakkor, ezek lehetnek konyhakerted lehetőségei.

2021-01-21

A sárgarépa jótékony hatásai egészségünk szempontjából

A sárgarépa sokoldalú, évelő növény. Karotin-, és vitamintartalma is magas, mellyel hozzájárul egészségünk javításához. Ezen kívül számos jótékony hatása van.

2021-03-11

8 zöldség, melyet kezdő kertészként is könnyedén termeszthetsz

Kezdőként van, hogy azt sem tudjuk hogyan kezdjünk neki a zöldségtermesztésnek, arról nem is beszélve, hogy milyen zöldségeket érdemes ültetnünk. Most kiderül.

2021-03-13

Hogyan kertészkedj városban? Ezekre figyelj!

Itt a tavasz, mindenki kertjébe vágyik, viszont ez a városban élők számára nehézkesebb lehet. Lássuk tehát, mikre kell ügyelni városi kertészkedésnél.

2021-03-27

8 gyakori hiba, melyet kertészként Te is elkövethetsz emelt ágyásoknál

Ahogyan felépíted, illetve karban tartod kertedet, nagy mértékben fogja befolyásolni a végeredményt. Erre a 8 hibára érdemes odafigyelned a siker érdekében.

2021-03-24

Árnyékban fejlődő szépségek - tudd meg, miket érdemes árnyékba ültetned

Rengeteg virágunk képes tolerálni az árnyékosabb helyeket, ráadásul, ha jól használod ki őket a szürkés, sötétebb területeket remekül fel fogják majd dobni.

További cikkek ebben a témában


optikai aktivitás

bizonyos anyagoknak az a sajátsága, hogy a rajtuk v. az oldatukon átbocsátott, síkban... Tovább

tejhozam

Annak megjelölésére szolgál,hogy egy-egy tehén,esetleg más éllatfajhoz tartozó állat egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés