Kertészkedés márciusban – Miket ültessek a tavasz elején?

hirdetes

Kertészkedés márciusban – Mit ültessek?

TK

A március bár már tavasznak számít, az időjárás még mindig hideg lehet. Ezért a kertészkedésnél érdemes ilyenkor még odafigyelni mit ültetünk – lehet az zöldség, vagy fűszernövény – kertünkbe még csak azokat ültessük, melyek nagy tűrőképességgel rendelkezek, esetleg biztosítsunk nekik valamilyen menedéket, így, ha még érzékenyebbek is biztosabbak lehetünk a fejlődésük sikerességében.

Kertészkedés márciusban

Mit ültessek?


Milyen növényeket érdemes a napban elültetni? A tavaszi fagyok végett érdemes olyan zöldségeket ültetned, amelyek biztosan túlélik az elkövetkezendő heteket. 


Fokhagyma


Kertben nem lesznek nagy igényei, viszont érdemes tápanyag gazdag fölbe, napos helyre ültetned – ez megtörténhet akár ősszel, akár tavasszal.


Értékeli a meszes, agyagos talajt, amelynek megfelelő a vízelvezetése. Ne ültesd viszont olyan nehéz talajba, ami túlzottan összegyűjti a vizet, ugyanis ebben az esetben valószínű, hogy a hagyma el fog rohadni.


Ültesd 3 – 4 cm mélyre őket, lehetőleg úgy, hogy a hagymák felfelé nézzenek, és egymástól 10 - 12 cm-re helyezkedjenek el, sorokba rendezve. 

hirdetes


Mogyoróhagyma


A mogyoróhagyma minden talaj típust kedvel, amennyiben azok termékenyek, lazák, és jól lecsapoltak: könnyűek, és meglehetősen homokosak. Nem szeretik a túl nagy nedvességet. A talaj előkészítésénél figyelj oda, hogy azt megfelelően meglazítsd, és ne adj hozzá semmilyen műtrágyát, trágyát vagy komposztot. Olyan helyet válassz számukra, ami meglehetősen meleg és napos lesz majd a nyár folyamán. 


Burgonya


Március – április időszak megfelelő a már csírás gumók elültetéséhez. Viszont, figyeljünk oda, hogy ekkor már ne álljon fent a lehetséges fagy esélye. Az orgona virágzása megfelelő jel lehet, hogy itt az ideje az ültetésével foglalkozni. Amennyiben ez előtt ültetnénk, készüljünk fel a fagy elleni védekezésre.

hirdetes


Elhelyezésénél figyelni kell, hogy az megfelelően napos legyen. Olyan talajt válassz, amit már előkésíztettél: laza és porhanyós legalább 20 cm mélységig, káliumban gazdag trágyával dúsítva.


Figyeljünk oda, hogy sorosan, de egymástól megfelelő távolsága – 35 – 40 cm-re – legyenek elhelyezve. 


Metélőhagyma


Napos helyen ültesd, friss, rugalmas talajba, mellyel ősszel már foglalkoztál. Ültessük őket csomókba rendezve, 4 – 5 darabot egy helyre, egymástól 10 cm távolságra. Ültetés után öntözzük meg őket.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-01

Miket érdemes júniusban elvégezned kertedben? Tudd meg most Te is!

Már hivatalosan is a nyárba léptünk – ugyanakkor most sem állhat meg az élet! Mutatjuk, mivel érdemes ilyenkor kertedben foglalatoskodni - tudd meg Te is!

2021-05-30

Nem csak zöldségeket érdemes termeszteni – nevelj Te is mikrozöldet!

A mikrozöldeknek fontos jelentősége van táplálkozásunkban, ráadásul rendkívül könnyen termeszthetőek. Segítségükkel könnyen friss zöldségekhez is juthatsz!

2021-05-27

Különleges zöldségek, melyek akár virágaid között is remekül fognak mutatni

Ismerd meg Te is ezeket a zöldségeket, melyek szépségükkel akár virágoskertedbe is ültethetőek, így hidat képezve a virágos-, veteményeskertek között.

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-05

Íme, a 6 legkülönlegesebb illatú szobanövény

Most bemutatunk 6 olyan növényt, melyek különleges illatukkal képesek megtölteni akár egész lakásodat - ezek közül érdemes választanod, ha új növényt szeretnél!

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

További cikkek ebben a témában


állatok megjelölése

a ->törzskönyvezés egyik feltétele, hogy az egyes egyedeket megkülönböztető, tartós... Tovább

derítés

oldatoknak különböző szennyező anyagoktól való megtisztítása. Végezhető fiz.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés