márciusi kerti előkészületek

Márciusi kerti előkészületek a veteményeskert számára

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Március az a hónap, amikor tényleg elkezdenek történni a dolgok a veteményeskertben. A nappalok hosszabbodnak, a rügyek kipattannak, a vadvilág kibújik a hibernációból, és a nárciszok átveszik a hóvirágok felett az uralmat. A tavaszi sürgető érzés ragadós, és mi kertészek alig várjuk, hogy végre elültessük az első korai burgonyánkat, és folytathassuk a többi márciusi kerti munkánkat.

Március veteményeskert

Beindul a kertészkedés márciusban 

A kora tavaszi kerti feladatok válogatása segít eldönteni, hogy milyen magokat és mikor akarunk elvetni, milyen növényeket takarítsunk be most, és milyen növényeket metsszünk meg. Csak figyelj az időjárásra, és ne siess a kiültetéssel mivel a meleg napsütést gyorsan felválthatja a fagy vagy a vihar. Március mindig tartogat néhány váratlan meglepetést nekünk, kertészeknek, ezért legyünk óvatosak.

Márciusi veteményeskert

Március kerti munkák ellenőrző listája

•    Márciusban vethető magvak: korai borsó, cékla, zeller, paradicsom, spenót, retek, saláta, fehérrépa, leveles fűszernövények, bab, zeller, zöldhagyma, káposzta, karalábé, karfiol és kelbimbó
•    Ültess hagymát és medvehagymát
•    Ültess korai burgonyát 
•    Metszd meg az almafákat
•    Szerelje be növénytartókat
•    Térj rá a gyomlálásra
•    Oszd szét a nyáron virágzó évelőket
•    Fedd le az epreket fürtökkel, hogy felmelegítsd a talajt és ösztönözd a korai termést
•    Szerelj fel növénytámaszokat
•    Tisztítsd meg az edényeket, cserepeket, tálcákat és öntözőkannákat szappanos vízzel.

Mit kell betakarítani márciusban?

Betakarítás – most itt van azon márciusi kerti munkáinak egyike, amelyet egyikünk sem bán. Lehet, hogy most jöttünk ki a télből, de a március meglepően termékeny termést hozhat. Ideje kihúzni az utolsót is az áttelelt zöldségből. A póréhagymát szüreteljük be, mielőtt elkezdene száradni, valamint a paszternákot, a kelkáposztát, a kelbimbót, a mángoldot, a fűszernövényeket, a téli retket, a céklát és a sárgarépát.

A vetőmagokat fedő alatt kell elvetni márciusban

Az egyik legizgalmasabb márciusi kerti munka a magvetés. Lehet, hogy még mindig túl hideg van márciusban a szabadba vetni őket, de előnyt szerezhetsz, ha tálcákba és modulokba veted a magokat, és üvegházban vagy házon belül termeszted őket. Ha a palánták elérték a megfelelő méretet, és elmúlt a fagyveszély, kiültetheted őket a szabadba.

Egyes növények, például a paradicsom és a paprika, csak meleg hőmérsékleten csíráznak, és érzékenyek a hidegre. Náluk a legjobb, ha az évnek ebben a szakaszában fedett, meleg helyen vetjük el a magjukat.

Itt az ideje elvetni a paradicsom, a chili, a padlizsán és az édes paprika magjait, mivel ezeknek jó hosszú szezonra van szükségük, hogy legyen idő beérni. A céklát, a földi articsókát, a kelbimbót, a zellert, az uborkát szintén el lehet vetni a házban vagy az üvegházban további hőkezelés nélkül.

Ha van szabad helyed, kezdd el a korai borsót, például a gyökérképzőben vagy az ereszcsatornában. Az ereszcsatorna nagyszerű újrahasznosított vetőgép. Félig töltsd meg az ereszcsatornát komposzttal, helyezd el egymástól 3-5 cm távolságra a magvakat, tölts fel további komposztot, és finoman szilárdítsa meg. Könnyen! Amikor eljön az ideje, hogy kiültesse őket a szabadba, kicsúsznak egy sekély árokba, amelyet előkészített nekik.

Március meleg napokat hoz, ezért ügyelj az üvegház hőmérsékletére, ha van a kertedben. Szükség esetén szellőztesd, de ne felejtsd el éjszaka becsukni az ablakokat vagy az ajtókat, nehogy a hideg és a fagy elpusztítsa a fiatal növényeket.

Márciusban elvégezhető további kerti munkák

  • A talaj előkészítése: Ásd fel a talajt, és távolítsd el a gyomokat.
  • Komposztálás: A komposztálás nagyszerű módja a talaj tápanyag- és szervesanyag-tartalmának javításának.
  • Metszés: Metszd meg a gyümölcsfákat és cserjéket.
  • Takarás: Takard le a talajt szalmával vagy komposzttal a gyomok elnyomására és a nedvesség megtartására.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gégevizenyő

súlyos bántalom, amely a légutak (légzőkészülék) szűkülése révén fulladást okozhat.... Tovább

Biatorbágy és Vidéke Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Egyesületünk közhasznú, nonprofit tevékenységet végez. Céljaink... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert