Akad gazda, aki már hetekkel ezelőtt elkezdte a metszést. A nagyobb területekkel rendelkező szőlősgazdák ültetvényein kihasználják a jó időt, s a hegyoldalakban már egyre több helyen csattognak a metszőollók.Szőlő, szőlő metszése, gyümölcsök metszése

Már metszik a szőlőt

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Akad gazda, aki már hetekkel ezelőtt elkezdte a metszést. A nagyobb területekkel rendelkező szőlősgazdák ültetvényein kihasználják a jó időt, s a hegyoldalakban már egyre több helyen csattognak a metszőollók. A szőlő most még nyugalmi állapotban van, így alkalmas az időjárás a metszéshez, ugyanis a nedvkeringés sem indult be.

Akad gazda, aki már hetekkel ezelőtt elkezdte a metszést. A nagyobb területekkel rendelkező szőlősgazdák ültetvényein kihasználják a jó időt, s a hegyoldalakban már egyre több helyen csattognak a metszőollók.Szőlő, szőlő metszése, gyümölcsök metszése

 

Ugyanakkor a nagyobb területen gazdálkodó szőlősgazdák jól tudják, hogy nem késlekedhetnek, ha a vegetáció márciusra várható beindulásáig valamennyi tőke metszésével végezni akarnak.
 
A villány–siklósi és a szekszárdi borvidék termelői is elégedetten nyugtázhatják, hogy mindeddig nem érte fagykár a szőlőültetvényeket. Azonban pont a tavalyi esztendő figyelmeztetett arra, hogy a február második fele, sőt, a rügyfakadás időszaka is tartogathat még kellemetlen meglepetéseket. "A térség valamennyi termelőjénél zajlik már a metszés, van, aki már decemberben megkezdte a munkálatokat, kihasználva az alkalmas időjárást" – tájékoztatott Bock József, a Villányi borvidék elnöke.
Az ismert borász megerősített, hogy kitűnő állapotban vannak a tőkék, mindeddig a fagy egyáltalán nem tett kárt a szőlővesszőkben. Jó hír ráadásul, hogy a november óta jellemzően lassú eső, kevés formájában lehullott csapadék szinte teljes egészében hasznosult az ültetvényeken.
A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársai rendszeres vendégei a Szekszárdi borvidéknek is. Dr. Kozma Pál igazgatóhelyettes legutóbb Vince-nap táján járt a szekszárdi szőlőhegyen. A szakember szerint a tavalyi aszályos esztendő után a szőlőtőkék nagyon biztató állapotban vannak, és ha nem éri komoly természeti csapás az ültetvényeket, minden remény megvan az újabb termőidőszak jó beindítására.

Forrás: EU-Info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

teljes trágya

Olyan trágyaszer,amely a növény számára szükséges valamennyi tápanyagot tartalmazza.Ilyen... Tovább

géptároló telep

olyan üzemrész a gazd. üzemi központjában, ahol az erő- és munkagépek tárolása,... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet