Így termessz otthon mangót 5 lépés alapján - mangó termesztése magról otthon, egyszerűen, 5 lépésben!

Így nevelj mangó magból új növényt 5 lépésben

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az elmúlt 10-15 évben a mangó népszerűsége robbanásszerűen megnőtt az Egyesült Államokban, de hazánkban is egyre kedveltebb gyümölcs. Meg fogsz lepődni, hogy a mangó magot otthon is új növénnyé termesztheted és szobanövényként tarthatod.

Mangó termesztése

Mangó mag ültetése

A mangó magból történő termesztésének folyamata valójában nagyon egyszerű. Míg a mag kivonása során óvatosan kell eljárni, felnőttek és gyermekek egyaránt szórakoztatónak és hasznosnak találhatják a folyamatot. Mielőtt elkezdenéd, győződj meg arról, hogy minden anyag és eszköz a helyén van, és készen áll a használatra.

•    Mangó
•    Kés
•    Olló
•    Papírtörlő
•    Cipzáras műanyag zacskó
•    Virágföld
•    Tartály

Mangó termesztése 5 lépésben 

1. lépés

A folyamat első lépése a legjobb: edd meg a mangót! A nagy mag eltávolítása előtt a gyümölcs húsát el kell távolítani. A kézben lévő mangó érettségétől függően a héja gyakran viszonylag könnyen lefejthető; az élénk narancssárga húst késsel levághatjuk, vagy almához hasonlóan fogyaszthatjuk. Mindkét esetben ajánlatos utána kéznél tartani a fogselymet.

2. lépés

Miután a héjat alaposan megtisztítottad, hagyd száradni körülbelül 24 órán keresztül. Ezután távolítsd el a magot a fehér külső héj belsejéből. A maghéjjal a kezedben ollóval vágd le a héj "vékony oldalának" egy részét. Miután kinyitottad a kezdeti lyukat, ollóval vágd végig a héj oldalát, hogy felfedd a benne lévő magot. Legyél nagyon óvatos ebben a szakaszban, mivel a héj és a mag csúszós lehet. A héjon belüli magnak fehér színűnek kell lennie. Bármilyen barna vagy fekete elszíneződés vagy foltok vannak rajta, akkor általában azt jelentik, hogy a mag már nem életképes.

3. lépés

Távolítsd el a magot a héjból. Lehetséges, hogy egynél több magot találsz. Az, hogy egyet vagy kettőt látsz, a fajtától függ. Ha többet látsz, akkor óvatosan szétválaszthatod és egyenként elültetheted őket.
Hogyan termesztünk mangót beltérben?

4. lépés

Csomagold be a palántákat nedves papírtörlőbe. Egy normál méretű megnedvesített papírtörlő elegendő ahhoz, hogy teljesen körbetekerd az egyes magot, nehogy kiszáradjanak. A becsomagolás után tedd a kis palántát egy cipzáras műanyag zacskóba, és tartsd meleg, világos helyen, amíg a zöld növekedés nem kezdődik meg. Attól függően, hogy milyen meleg a hely és mennyire volt érett a mangó, amikor szedték, ez a várakozási idő néhány naptól néhány hétig tarthat. Legylk türelmes, és kerüld a tasak mozgatását.

5. lépés

A zöld növekedés megjelenése után vedd ki a palántát a műanyag zacskóból, és óvatosan csomagold ki a papírtörlőből. A friss virágföld keverékkel töltött edénybe helyezd a palántát éppen olyan mélységbe, hogy a mag nagy részét ellepje anélkül, hogy az új zöld növekedést befedné. Az új növény talaját mindig tartsd nedvesen, és tedd meleg, napos helyre. 

A mangó, mint szobanövény

A mangófa szobanövényként való gondozása olyan egyszerű, mint más jól ismert beltéri fáké.  Adj műtrágyát mangónövényednek a növekedéséhez az első néhány évében, majd válts magasabb foszfor- és káliumtartalmú keverékre. Ne ess kísértésbe, hogy többet adj hozzá, mint amennyit a csomagoláson feltüntetett utasítások jeleznek. Csak az aktív növekedés során, tavasszal és nyáron alkalmazz műtrágyát. Ügyelj arra, hogy a talaj nedves legyen az első néhány évben. Miután a palánta kinőtte az első cserepet, ültessük át egy mérettel nagyobb cserépbe.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

méh (anyaméh)

1. (anat.) Az embrió és a magzat védelmét, táplálását, majd a vemhesség végén a... Tovább

Baross-féle talajművelési rendszer

Baross László a húszas években a békés megyei Bánkút viszonyai között dolgozta ki a... Tovább

Tovább a lexikonra