Így termessz te is a kertedben mandulafát, ami gyönyörű rózsaszín virágaival mindenkit el fog kápráztatni tavasszal!

hirdetes

Virágzik a csodálatos mandulafa: így termeszd te is a kertedben!

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A mandulafa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, így számos ismert gyümölcsfának rokona. Különböző fajták léteznek, kezdve a kis díszcserjéktől (Prunus glandulosa), amelyeket csak szép tavaszi fehér vagy rózsaszín árnyalatú virágaikért termesztenek, a közepes méretű fákig, amelyek ehető diót teremnek. Általában körülbelül öt évbe telik egy olyan fa felnevelése, amely elég érett a diótermesztéshez. Egy mandulafa élettartama 25 év is lehet.

Mandulafa virágzása

Hogyan és mikor ültessünk mandulafát?

A mandulafák nem tűrik a fagyot, ezért tavasszal vagy kora ősszel ültessük el. Válassz teljes napsütéses helyet, melyet legalább hat-nyolc óráig ér a nap, és jól vízelvezető talajjal rendelkezik. A fa nem tolerálja az agyagos talajt. A mandulafákat ültesd távol a csatorna- és vízvezetékektől, különben a gyökerek az említett források felé nőnek.

Tér, mélység és támogatás

Ültesd el a mandulafákat 3-6 méter távolságra egymástól. Helyezz egy csupasz gyökeret vagy facsemetét egy körülbelül 45-60 cm mélységű lyukba, amelynek körülbelül akkorának kell lennie, mint amekkora tartályba került a fa. Legyél óvatos, amikor a karógyökeret a lyukba helyezed, de ügyelj arra, hogy szilárdan feküdjön az alján.
Mandulafa gondozása

Talaj

Fontos a jó vízelvezetés, ezért előnyben részesítik a homokos talajt az agyagos talajokkal szemben. Mélyen bedolgozzuk a talajba őket, hogy a gyökerek mélyen gyökerezhessenek.

Víz

A többi diófához hasonlóan a mandulafáknak is sok vízre van szükségük az egészséges növekedéshez. Célozz be körülbelül 7-10 cm vizet hetente, vagy annyit, hogy nedvesen tartsd a talajt. A mandulafák viszonylag jól tűrik a szárazságot, de a legjobb, ha elegendő vizet biztosítanak a megfelelő betakarításhoz. Ne feledd, hogy a fa túlöntözése gyökérrothadást okozhat: az átázott talaj azt jelenti, hogy a növény túl sok vizet kap.

hirdetes

Hőmérséklet és páratartalom

A mandulafák olyan éghajlaton nőnek a legjobban, ahol forró a nyár és alacsony a páratartalom, ami segít a fát egészséges diótermésben. Fontos, hogy egy hosszú, fagymentes időszak legyen, mivel a mandula dió érése hét-nyolc hónapig tart. A tavaszi fagy károsíthatja a mandulafa virágait, amelyek elengedhetetlenek a betakarításhoz. 

Trágya

Trágyázd meg mandulafádat tavasszal műtrágyával. Alkalmazd ezt a műtrágyát a fa cseppvonala mentén. A felhasználandó mennyiség meghatározásához kövesd a termék címkéjén található utasításokat.

hirdetes

Beporzás

A beporzás a mandulafa termesztésének legbonyolultabb része a diófélék számára. A mandulafák többnyire nem öntermékenyek, ahogy néhány ehető gyümölcsöt hozó fa sem: a beporzáshoz két vagy több fajtára lesz szükség, és ezek nem lehetnek akármilyen fajták (a virágzási időknek meg kell egyeznie). Egy okos módja annak, hogy ne kelljen különböző fajtákat beporzás céljából ültetni, az öntermékeny fajta kiválasztása lehet. 

A mandulafa metszése

Sok mandulafa-termesztő sokféle módon metszi meg növényeit. A mandulafákat legjobb télen metszeni, amikor nyugalmi állapotban vannak. Ha a fákat teljesen metszetlenül hagyják, előfordulhat, hogy nem fejlődnek. Egyes termelők úgy döntenek, hogy a fiatal fákat metszetlenül hagyják, hogy elősegítsék az állványzat (a lombkoronát alkotó ágak) növekedését, hogy a fa érésekor nagyobb gyümölcstermés szülessen.
Előfordulhat azonban, hogy idővel el kell távolítani néhány gyenge ágat, hogy elősegítsd a fa megfelelő növekedését anélkül, hogy megterhelnéd. Távolítsd el a következőket fertőtlenített metszőeszközökkel:

•    Elhalt vagy letört ágak, amelyek a fa közepéből nőnek
•    Erőteljes ágak és hajtások: ezek megakadályozzák, hogy a fény és a levegő elérje a fa közepét
•    Egymást keresztező ágak
•    Rossz szögű vagy széles szögű ágak, amelyek megakadályozzák, hogy a fa felfelé nőjön

Áttelelés

A téli hónapokban a mandulafa nyugalmi állapotban van, és kevés vízre vagy táplálékra van szüksége. De ez a fa nem él jól fagyos körülmények között. Éjszaka védd a fát a fagytól talajtakaróval vagy zsákvászon szövettakaróval, hogy megóvd a rügyeket a fagykártól.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kártevők rajzásdinamikája

az új nemzedékű fejlett rovar kártevők megjelenésének alakulása térben és időben. A... Tovább

Ajkai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Államizgatási szerv Cím: Ajka Eötvös u.10. 8400 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
kert