Így termessz te is a kertedben mandulafát, ami gyönyörű rózsaszín virágaival mindenkit el fog kápráztatni tavasszal!

Virágzik a csodálatos mandulafa: így termeszd te is a kertedben!

NA
Frissítve: 2024.03.16
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A mandulafa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, így számos ismert gyümölcsfának rokona. Különböző fajták léteznek, kezdve a kis díszcserjéktől (Prunus glandulosa), amelyeket csak szép tavaszi fehér vagy rózsaszín árnyalatú virágaikért termesztenek, a közepes méretű fákig, amelyek ehető diót teremnek. Általában körülbelül öt évbe telik egy olyan fa felnevelése, amely elég érett a diótermesztéshez. Egy mandulafa élettartama 25 év is lehet.

Mandulafa virágzása

Mi az a mandulafa?

A mandulafa egy lombhullató fa, amelyet a finom terméséről és gyönyörű tavaszi virágzásáról ismernek.  Ha mandulát szeretnél termeszteni, érdemes egy kertészeti áruházban vagy faiskolában szakemberrel konzultálni a megfelelő fajta kiválasztásáról és a gondozásról, de az alapvető tippeket most is megtudhatod róla!

Hogyan és mikor ültessünk mandulafát?

A mandulafák nem tűrik a fagyot, ezért tavasszal vagy kora ősszel ültessük el. Válassz teljes napsütéses helyet, melyet legalább hat-nyolc óráig ér a nap, és jól vízelvezető talajjal rendelkezik. A fa nem tolerálja az agyagos talajt. A mandulafákat ültesd távol a csatorna- és vízvezetékektől, különben a gyökerek az említett források felé nőnek.

Tér, mélység és támogatás

Ültesd el a mandulafákat 3-6 méter távolságra egymástól. Helyezz egy csupasz gyökeret vagy facsemetét egy körülbelül 45-60 cm mélységű lyukba, amelynek körülbelül akkorának kell lennie, mint amekkora tartályba került a fa. Legyél óvatos, amikor a karógyökeret a lyukba helyezed, de ügyelj arra, hogy szilárdan feküdjön az alján.
Mandulafa gondozása

Talaj

Fontos a jó vízelvezetés, ezért előnyben részesítik a homokos talajt az agyagos talajokkal szemben. Mélyen bedolgozzuk a talajba őket, hogy a gyökerek mélyen gyökerezhessenek.

Víz

A többi diófához hasonlóan a mandulafáknak is sok vízre van szükségük az egészséges növekedéshez. Célozz be körülbelül 7-10 cm vizet hetente, vagy annyit, hogy nedvesen tartsd a talajt. A mandulafák viszonylag jól tűrik a szárazságot, de a legjobb, ha elegendő vizet biztosítanak a megfelelő betakarításhoz. Ne feledd, hogy a fa túlöntözése gyökérrothadást okozhat: az átázott talaj azt jelenti, hogy a növény túl sok vizet kap.

Hőmérséklet és páratartalom

A mandulafák olyan éghajlaton nőnek a legjobban, ahol forró a nyár és alacsony a páratartalom, ami segít a fát egészséges diótermésben. Fontos, hogy egy hosszú, fagymentes időszak legyen, mivel a mandula dió érése hét-nyolc hónapig tart. A tavaszi fagy károsíthatja a mandulafa virágait, amelyek elengedhetetlenek a betakarításhoz. 

Trágya

Trágyázd meg mandulafádat tavasszal műtrágyával. Alkalmazd ezt a műtrágyát a fa cseppvonala mentén. A felhasználandó mennyiség meghatározásához kövesd a termék címkéjén található utasításokat.

Beporzás

A beporzás a mandulafa termesztésének legbonyolultabb része a diófélék számára. A mandulafák többnyire nem öntermékenyek, ahogy néhány ehető gyümölcsöt hozó fa sem: a beporzáshoz két vagy több fajtára lesz szükség, és ezek nem lehetnek akármilyen fajták (a virágzási időknek meg kell egyeznie). Egy okos módja annak, hogy ne kelljen különböző fajtákat beporzás céljából ültetni, az öntermékeny fajta kiválasztása lehet. 

A mandulafa metszése

Sok mandulafa-termesztő sokféle módon metszi meg növényeit. A mandulafákat legjobb télen metszeni, amikor nyugalmi állapotban vannak. Ha a fákat teljesen metszetlenül hagyják, előfordulhat, hogy nem fejlődnek. Egyes termelők úgy döntenek, hogy a fiatal fákat metszetlenül hagyják, hogy elősegítsék az állványzat (a lombkoronát alkotó ágak) növekedését, hogy a fa érésekor nagyobb gyümölcstermés szülessen.
Előfordulhat azonban, hogy idővel el kell távolítani néhány gyenge ágat, hogy elősegítsd a fa megfelelő növekedését anélkül, hogy megterhelnéd. Távolítsd el a következőket fertőtlenített metszőeszközökkel:

•    Elhalt vagy letört ágak, amelyek a fa közepéből nőnek
•    Erőteljes ágak és hajtások: ezek megakadályozzák, hogy a fény és a levegő elérje a fa közepét
•    Egymást keresztező ágak
•    Rossz szögű vagy széles szögű ágak, amelyek megakadályozzák, hogy a fa felfelé nőjön

Áttelelés

A téli hónapokban a mandulafa nyugalmi állapotban van, és kevés vízre vagy táplálékra van szüksége. De ez a fa nem él jól fagyos körülmények között. Éjszaka védd a fát a fagytól talajtakaróval vagy zsákvászon szövettakaróval, hogy megóvd a rügyeket a fagykártól.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

sávos művelés (szalagos művelés)

többnyire a lejtős területen használatos eljárásrendszer. A kapásnövények 12—50 m... Tovább

ellés jelei

elsősorban a medence környéki szövetekben kialakuló —> vizenyős beszűrődésből... Tovább

Tovább a lexikonra
kert