Virágzik a Mandulafa a Gellért-hegyen, Budapest legszebb tavaszi kilátója a Gellért-hegyi manduafa

Virágzik a Mandulafa- elmondjuk, hol van Budapest legszebb tavaszi kilátója

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A naptárunkat már márciusra lapoztuk, tehát hivatalosan is itt a tavasz. És mi lehet erre jobb bizonyíték, hogy több helyen is virágzik már a mandulafa. Mutatjuk, merre kell menned, hogy Budapesten megpillanthasd a mandula csodaszép rózsaszínjének és a kellemes menta zöld hídnak üde, tavaszi színpompáját.

Mandulafa Gellért-hegyen mikor virágzik?

Virágzik a Mandulafa- megérkezett a tavasz

Van annál jobb érzés, mint a tavaszi fényesen ragyogó nap sugarainak melegét a fejünk tetején érezve a madarak legszebb tavaszi dalait hallgatva csodaszép virágokat nézni, miközben belélegezzük a kellemes, és friss tavaszi levegőt? Valahogyan így tudok elképzelni egy tökéletes márciusi napot, amihez már csak egy tökéletes mandulafa hiányzik. Február közepe és március közepe között a mandulafa bimbói gyönyörű fehér és világos rózsaszín virágba törnek ki és örvendeztetnek meg minket csodaszép lombkoronájukkal már a tavasz legeslegelején. Hazánkban több helyen is lehet mandulafákat látni, például egy nevezetes sor a Balatongyörök közelében a 71-es út mellett található. A Budapestiek nagy kedvence pedig a Gellért-hegy mandulafája, ami a csúcsra menet található, éppen a Szabadság-híd felett.

Budapest legszebb tavaszi kilátóhelye- az ország mandulafája

Minden országba, minden nagyobb városban vannak olyan titkos helyek, amit csak a helyiek ismernek. Nos a Gellért-hegy Citadellája egyértelműen nem ezen helyek közé tartozik, ugyanis többségében idegen nyelvű szavakat lehet csak hallani a Citadellához felfelé menet. Egyébként most le van zárva átépítés miatt kordonokkal a Citadella környéke, de a csodás kilátás így is meg lehet szemlélni a híd tetejéről. És ha már arra mentek így márciusban, akkor út közben álljatok meg a mandulafánál, mert annak látványa is tetszeni fog!

Hol van a Gellérthegyi mandulafa pontosan?

A Gellért-hegy mandulafája a nagy keresztnél található, a barlang felett. A kijelölt utat kell követni, és egy ponton letérni róla, de már messziről látni lehet a rózsaszín üde színfoltokat. Igazából már a hídról ki lehet szúrni, ha a pesti oldalról közelítetek, a járást nem lehet elrontani. Amikor fotót készítetek legyetek óvatosak, sokan átlépik a kijelölt korlátot, ami nem tűnik veszélyesnek, de amennyiben te nem érzed magad magason komfortosan, inkább csak a korlát mögül szemléld a mandulavirág rózsaszínjét, a Szabadsághíd menta zöldjét, és Budapest több ezer színét a tavaszi napsütésben.

Hogy kerül mandulafa a Gellért-hegyre?

A mandula őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia, de hozzánk olasz közvetítéssel került, amire a bizonyíték, hogy a mandula szó is olasz eredetű, és ugye az olaszok is oda vannak a mandulás finomságokért. A mandula azokon a helyeken nő szívesen, ahol a szőlő is. És ugye a Gellért-hegyen annak idején volt szőlő is. A Gellért-hegy mandulafáit az 1880-as években Kerkápoly Károly telepítette, tehát neki köszönhetjük ezt a csodás élményt, amit ad minden márciusban. De vannak olyanok is, akik úgy tartják, hogy még a török időkből maradtak ránk a mandulafák, de az is lehet, hogy csak XX. század eleji parkosítás során kerültek mai helyükre.
Mandulafa a Gellért-hegyen régen. fotó: Fortepan / Drobni NándorFotó: Fortepan / Drobni Nándor; 1972: pesti látkép a Gellérthegyről, a Belgrád rakpart az Erzsébet híd és a Szabadság híd között.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-02-05

Igazi mesevilág: Ezek Európa legszebb virágfesztiváljai 2024 tavaszán

Mutatjuk Európa legszebb virágfesztiváljait 2024 tavaszára. Te hallottál mer ezekről a nagyszabású rendezvényekről? Meseszépek, mi választani sem tudnánk!

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hidropónia

talaj nélküli növénytermesztés tápoldatban. Ha a termesztett növények támasztóközeg... Tovább

2006. évi LXXXVIII. törvény

a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerrõl- Az Országgyûlés a mezõgazdaságot sújtó elemi... Tovább

Tovább a lexikonra
Ünnep virág