Virágzik a Mandulafa a Gellért-hegyen, Budapest legszebb tavaszi kilátója a Gellért-hegyi manduafa

hirdetes

Virágzik a Mandulafa- elmondjuk, hol van Budapest legszebb tavaszi kilátója

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A naptárunkat már márciusra lapoztuk, tehát hivatalosan is itt a tavasz. És mi lehet erre jobb bizonyíték, hogy több helyen is virágzik már a mandulafa. Mutatjuk, merre kell menned, hogy Budapesten megpillanthasd a mandula csodaszép rózsaszínjének és a kellemes menta zöld hídnak üde, tavaszi színpompáját.

Mandulafa Gellért-hegyen mikor virágzik?

Virágzik a Mandulafa- megérkezett a tavasz

Van annál jobb érzés, mint a tavaszi fényesen ragyogó nap sugarainak melegét a fejünk tetején érezve a madarak legszebb tavaszi dalait hallgatva csodaszép virágokat nézni, miközben belélegezzük a kellemes, és friss tavaszi levegőt? Valahogyan így tudok elképzelni egy tökéletes márciusi napot, amihez már csak egy tökéletes mandulafa hiányzik. Február közepe és március közepe között a mandulafa bimbói gyönyörű fehér és világos rózsaszín virágba törnek ki és örvendeztetnek meg minket csodaszép lombkoronájukkal már a tavasz legeslegelején. Hazánkban több helyen is lehet mandulafákat látni, például egy nevezetes sor a Balatongyörök közelében a 71-es út mellett található. A Budapestiek nagy kedvence pedig a Gellért-hegy mandulafája, ami a csúcsra menet található, éppen a Szabadság-híd felett.

Budapest legszebb tavaszi kilátóhelye- az ország mandulafája

Minden országba, minden nagyobb városban vannak olyan titkos helyek, amit csak a helyiek ismernek. Nos a Gellért-hegy Citadellája egyértelműen nem ezen helyek közé tartozik, ugyanis többségében idegen nyelvű szavakat lehet csak hallani a Citadellához felfelé menet. Egyébként most le van zárva átépítés miatt kordonokkal a Citadella környéke, de a csodás kilátás így is meg lehet szemlélni a híd tetejéről. És ha már arra mentek így márciusban, akkor út közben álljatok meg a mandulafánál, mert annak látványa is tetszeni fog!

hirdetes
hirdetes

Hol van a Gellérthegyi mandulafa pontosan?

A Gellért-hegy mandulafája a nagy keresztnél található, a barlang felett. A kijelölt utat kell követni, és egy ponton letérni róla, de már messziről látni lehet a rózsaszín üde színfoltokat. Igazából már a hídról ki lehet szúrni, ha a pesti oldalról közelítetek, a járást nem lehet elrontani. Amikor fotót készítetek legyetek óvatosak, sokan átlépik a kijelölt korlátot, ami nem tűnik veszélyesnek, de amennyiben te nem érzed magad magason komfortosan, inkább csak a korlát mögül szemléld a mandulavirág rózsaszínjét, a Szabadsághíd menta zöldjét, és Budapest több ezer színét a tavaszi napsütésben.

Hogy kerül mandulafa a Gellért-hegyre?

A mandula őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia, de hozzánk olasz közvetítéssel került, amire a bizonyíték, hogy a mandula szó is olasz eredetű, és ugye az olaszok is oda vannak a mandulás finomságokért. A mandula azokon a helyeken nő szívesen, ahol a szőlő is. És ugye a Gellért-hegyen annak idején volt szőlő is. A Gellért-hegy mandulafáit az 1880-as években Kerkápoly Károly telepítette, tehát neki köszönhetjük ezt a csodás élményt, amit ad minden márciusban. De vannak olyanok is, akik úgy tartják, hogy még a török időkből maradtak ránk a mandulafák, de az is lehet, hogy csak XX. század eleji parkosítás során kerültek mai helyükre.
Mandulafa a Gellért-hegyen régen. fotó: Fortepan / Drobni NándorFotó: Fortepan / Drobni Nándor; 1972: pesti látkép a Gellérthegyről, a Belgrád rakpart az Erzsébet híd és a Szabadság híd között.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-03-23

A régi nagy húsvéti kedvenc: csokoládés ostoros kalács recept

Puha tészta, rengeteg töltelék, fantasztikus íz: ez az ostoros kalács! Mindenképp készítsd el te is húsvétra, az biztos, hogy egy morzsa sem fog belőle maradni!

2023-03-31

5 budapesti fesztivál áprilisban, amiket nem érdemes kihagyni! Művészet, bor, zene és kultúra minden mennyiségben!

Budapest gyönyörű, amely számos szórakozási, oktatási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Nincs ez másképp áprilisban sem, ezek a fesztiválok várnak!

2023-03-23

9 gyönyörű húsvéti virág és a jelentésük

A húsvéthoz hagyományosan sok gyönyörű virág kapcsolódik, mindegyiknek megvan a maga egyedi jelentése. Tekintsd meg listánkat ezekről a csodálatos virágokról!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

28/2006. (IV. 7.) FVM rendelet

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról szóló 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet... Tovább

májmételykór

mételyek (szívóférgek, a világon mindenütt, így nálunk is elterjedt Fasciola hepatica)... Tovább

Tovább a lexikonra
Ünnep virág