Legyen több száz mandarint termő fád otthon

Legyen több száz mandarint termő fád otthon, megmutatom, mit kell tenned érte!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Legyen több száz mandarint termő fád otthon

Mandarin vagy narancs? Nézzük meg a botanikai jellemzőket

A mandarin a citrusfélék legnagyobb és legváltozatosabb csoportjába tartozik. Gyümölcseik mérete és édessége változó, egyesek sok magot tartalmazhatnak, mások teljesen nélkülözhetik. A mandarinfa általában valamivel kisebb, mint a narancsfa. Bár ez nem jelenti azt, hogy a törpe növényekhez tartozik - egy felnőtt fa széles koronával rendelkezik, és meghaladhatja a 7 métert. Ezek tüskés örökzöldek, vékony ágakkal és illatos fehér virágokkal. Az első 5 évben a fa gyakorlatilag nem hoz termést, és körülbelül 12 évvel éri el a termőcsúcsot.

Ennek a citrusfélének a gyümölcse sokkal kisebb, mint a narancs, enyhén lapított héjjal, az élénk narancstól a vörös-narancsig. Érett gyümölcsökben a héj laza és könnyen leválik a lebenyekről. Ezek a növények a narancshoz képest jobban ellenállnak a hidegnek és a szárazságtűrőnek, ugyanakkor az érett mandarin gyümölcsök érzékenyebbek, könnyebben károsodnak. De mint a citrusfélék minden képviselője, a mandarin sok vitamint és ásványi anyagot biztosít a szervezetnek, miközben gyakorlatilag nem tartalmaz kalóriát és zsírt. Manapság ennek a növénynek számos fajtája létezik, ezért a tudósok különféle osztályozásokat használnak rá.

Összefoglalva

  • A mandarin népszerű citrusfélék, amelyek nem azonosak a narancsfajtákkal.
  • A mandarinnak akár 200 fajtája és hibridje is létezik a világon, köztük a közönséges mandarin és a klementin.
  • Sok tápanyagban gazdagok, például C-vitaminban és rostban, amelyek az immunrendszer jobb működéséhez és a bélrendszer egészségéhez kapcsolódnak.
  • Tárolja őket szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben. Akárhogy is, egészséges, ízletes és tápláló snack.

Forrás: farmer-online

Gondoltad volna ezt a mandarinról?
 

  • A mandarin betakarítása ősszel történik, ezért október és január között érdemes a hazai boltokban vásárolni.
  • A gyümölcs valójában Délkelet-Ázsiából és a Fülöp-szigetekről származik, míg Európába csak az 1800-as évek elején érkezett.
  • A mandarin név Kínából származik a gyümölcskereskedelem miatt. A válogatásnál a kereskedők keresik a hibátlan szeleteket, mivel a narancshéj vékony, a dudorok, tökéletlenségek szinte biztosan befolyásolják a mandarin minőségét.
  • A méret azonban nem feltétlenül függ össze a minőséggel – tanácsolja a Kertesz.blog.hu. A narancs C-vitaminban gazdag (30mg/100g), nagy mennyiségű káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, víztartalma pedig közel 90%.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

idegszövet

a többsejtű állatok iegdifferenciáltabb, az —>idegrendszert felépítő szövete.... Tovább

vándorvirág (Helminthia echioides [L]. Gaertn.)

a ->fészkesek családjának nyelvesvirágúak alcsaládjába tartozó, szántókon, főként a... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem