A legjobb málnás receptek - ismerd meg őket Te is

Tudd meg, hogy készül a legfinomabb málnaszörp, málnabor!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
Szuper málnás receptek

Miután a víz lehűlt, kezdd el szétnyomkodni a málnákat egy fertőtlenített krumplinyomóval, vagy hasonló jellegű eszközzel. Egyelőre takard le a hordót. A következő lépés az élesztő aktiválása. Ha a csomagoláson van leírás ehhez, akkor járj el az alapján – ha nincs, akkor forralj fel 200 ml vizet, és öntsd egy fertőtlenített befőttesüvegbe, majd adj hozzá fél teáskanál cukrot. Várd meg, hogy ez a keverék 35°C-ra hűljön, majd szórd a felszínére az élesztőt, takard le, és hagyd állni 20-25 percig.

A 20-25 perc leteltével fedd fel a hordót, és add hozzá a teáskanálnyi pektinbontó enzimet, ugyan ennyi savkeveréket, és végül az élesztőt. Mindezt egy fertőtlenített kanállal alaposan keverd át, hogy jól elkeveredjenek. Végül zárd le légmentesen a hordót, hogy semmilyen szennyeződés ne juthasson bele. Az erjesztés már néhány órán belül is beindulhat. Az élesztő elkezd szaporodni, és elfogyasztani cukrot, amiből széndioxidot és alkoholt termel.

Ha egy nappal a bekeverés után felnyitod a hordót, láthatod majd, hogy a málnadarabok a felszínre emelkedtek és habzani kezdtek. Ezt a gyümölcsréteget vissza kell nyomkodni a borba napi 1-2 alkalommal a következő 5 nap során. Ne feledd, hogy ehhez is fertőtlenített eszközt kell használnod! 5 nap elteltével el kell választanod egymástól a gyümölcsöket és a levet. Ehhez fertőtlenítened kell a szűrőzsákot (forrald 5 percig egy kancsó vízben), illetve egy demizsont, egy tölcsért, egy dugót, és egy szelepet is.

hirdetes

Míg a fertőtlenítés zajlik, mérj ki 500 g cukrot és másfél liter vizet, majd öntsd őket egy lábasba. Kezdd el forralni, hogy a cukor alaposan feloldódjon benne. Helyezd a tölcsért a demizson szájába, majd igazítsd bele a szűrőzsákot. Óvatosan kezdd el beleönteni a bort és várd meg, hogy átfolyjon rajta. Ügyelj rá, hogy ne nyomkodd túl erősen, nehogy átpasszírozd a gyümölcsdarabokat a szűrőn. Miután az összes bort átszűrted, öntsd hozzá az előbb felforralt cukros vizet (ha az már teljesen kihűlt), és önts még annyi vizet a demizsonba, hogy teljesen tele legyen.

A bor ezután egy-két hétig tovább erjed majd, és további néhány hét elteltével az élesztő elkezd leülepedni a demizson aljára – ekkora a bor láthatóan tisztábbá válik. Miután egy réteg élesztő leülepedett az üveg aljára, el kell választani tőle a bort, nehogy megromoljon az íze, és hogy tovább tisztulhasson. Ehhez egy másik fertőtlenített demizsonra és egy gumicsőre lesz szükséged, amivel átszívhatod a bort az egyik üvegből a másikba. Ez után várd meg, hogy a bor teljesen megtisztuljon.

Miután a bor a második demizsonban is megtisztult, készen áll az üvegezésre. Ha van hidrométered, akkor teszteld vele borodat – ideális esetben egy 1000 körüli értéket mutat majd. Ha nincs ilyened, akkor simán kóstold meg – ha mindent jól csináltál, akkor érezhetően száraz lesz, nem édes. A bort természetesen fertőtlenített üvegekbe öntsd át, lehetőleg egy előzetes szűrés után, hogy a maradék élesztő se kerülhessen át az üvegekbe. A legjobb eredmények érdekében ez után várj legalább további 3 hónapot, mielőtt fogyasztanád.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-13

Felkopaszodott mikulásvirág elleni tippek! Így előzd meg idén

A felkopaszodott mikulásvirág problémájával sokan találkoznak az ünnepek alatt és után. Mutatunk néhány hasznos tanácsot és tippet az elkerülése érdekében.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-09-06

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A szürke madársóska nem csupán egy gyom! Fedezd fel, miért érdemes megtartani a kertben: méhek kedvence, fogyasztható, tyúkoknak tápláló és még sok más!

2024-09-06

A kert csodaszere: a bio neem olaj természetesen véd a kártevők ellen

A neem olaj a kertészkedés titkos fegyvere: természetes, környezetbarát és könyörtelen a kártevőkkel, miközben megóvja a növényeidet és a hasznos rovarokat.

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-11-04

Gyógytea köhögésre: természetes segítség megfázás idején a kertből

Egy gyógytea köhögésre alkalmazva természetes segítséget nyújt megfázás idején, és sok esetben a kertben is megtalálható gyógynövényekből készíthető el.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

5/2006. (V. 17.) TNM-GKM-FMM-FVM-KvVM-TNM együttes rendelet

az Európai Unió strukturális alapjaiból finanszírozott operatív programok és a Kohéziós... Tovább

szuperpresszió

Olyan gén. folyamat, amelyben egy mutáció hatását egy másik, tőle független mutáció... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem