A legjobb málnás receptek - ismerd meg őket Te is

hirdetes

Tudd meg, hogy készül a legfinomabb málnaszörp, málnabor!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Szuper málnás receptek

Így készül a málnabor

A málnabor elkészítéséhez használhatsz fagyasztott és friss málnákat is. A fagyasztott málnáknak annyi előnye van, hogy kiolvadáskor a gyümölcsök részben már lebomlanak, ami valamivel felgyorsíthatja az erjedési folyamatot. Éppen ezért még a frissen szedett vagy vásárolt málnáidat is érdemes (habár nem muszáj) lefagyasztani, ha bort szeretnél készíteni belőlük.

Előkészületek

A borkészítéshez első sorban egy erjesztőre lesz szükséged, amire általában egy nagy légmentesen zárható műanyag hordó tökéletesen megfelel.  Minden eszközödet fontos, hogy alaposan letisztítsd és fertőtlenítsd, mielőtt bármire elkezdenéd használni őket, elkerülve ezzel, hogy a káros baktériumok és élesztőgombák tönkretegyék főzetedet.  Az erjesztőhordót legegyszerűbben úgy fertőtlenítheted, hogy feltöltöd langyos vízzel, és 3,5 literenként egy evőkanálnyi sima, szagtalan fehérítőt keversz hozzá.

hirdetes

Ezt óvatosan keverd meg, hogy a fehérítőből mindenhová jusson, majd hagyd ülni 10 percig, mielőtt alaposan kiöblítenéd. Ne felejtsd el fertőtleníteni a hordó tetejét is! Egy másik tárolóban készítsd el ugyan ezt a fehérítős keveréket ugyan ezzel a koncentrációval (1 evőkanál/3,5 liter víz) – ezt a többi eszköz fertőtlenítéséhez használhatod.

hirdetes

Hozzávalók

A következő hozzávalók 3,75 liter, nagyjából 11%-os száraz málnabor elkészítéséhez elegendők. 1 kg fagyasztott málna, 1 kg fehér cukor, 1 Campden tabletta (opcionális), 1 teáskanál pektinbontó enzim, 1 teáskanál savkeverék (borkősav, almasav, citromsav), 1 teáskanál élesztő tápanyag, 1 csomag borélesztő.

Elkészítés

Fogd a fertőtlenített erjesztőhordót, és helyezd bele a fagyasztott málnákat, 500 g cukrot, és önts rá két liter forró vizet. A forró víz segít elpusztítani a málnában esetlegesen előforduló baktériumokat, biztosítva ezzel, hogy azok később nem rontják el a bort. A víz beöntése után alaposan keverd meg a hordó tartalmát, hogy a cukor szétolvadhasson. A következő oldalon folytatom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Eclair

Gombaölő permetezőszer, szőlőben szőlőlisztharmat, szőlőperonoszpóra, szőlőorbánc,... Tovább

magzat felpuffadása (magzati emfizema)

az elhalt és —>méhben rekedt ->magzatban alakul ki, ha rothasztó baktériumokkal... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem