A maláriának négyféle típusa létezik, amelyet négy különböző parazita (Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium malariae és Plasmodium ovale) okoz

Tények a maláriáról

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A malária a legelterjedtebb fertőző betegség a Földön. A világon minden ötödik ember olyan területen él, ahol komoly veszélyt jelent a malária. Évente mintegy félmilliárd ember betegszik meg maláriában, és minden évben 2,7 millió ember hal meg a betegség következtében.
A malária a legelterjedtebb fertőző betegség a Földön
Ezeknek a megbetegedéseknek a 90 százaléka a Szahara közeli afrikai térségben fordul elő, ezen kívül a trópusi és szubtrópusi területeken (Ázsia, Afrika, Közép-és Dél-Amerika, Óceánia és a Karib-térség bizonyos területein) is nagyon gyakori.

Több, mint száz országban jegyeztek fel maláriajárványokat és megbetegedéseket. A legveszélyeztettebbek a gyermekek és a terhes nők, a malária miatti halálesetek többsége az öt éven aluli gyermekek közül kerül ki. Naponta mintegy 3.000 kisgyermek hal meg maláriában.

Mi is az a malária?A maláriának négyféle típusa létezik, amelyet négy különböző parazita (Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium malariae és Plasmodium ovale) okoz. A parazitákat az anopheles szúnyogok családjába tartozó rovarok hordozzák, terjesztik. A moszkitók a fertőzött emberek véréből felszívják a parazitákat, majd egy újabb csípés alkalmával továbbadják azokat az egészséges embereknek.

A négy különböző malária közül a legveszélyesebb a Plasmodium falciparum által okozott betegség, amely az esetek 1-2 százalékában halállal végződik. A malária általános tünetei a fejfájás, a hideg és meleg váltólázzal jelentkező rohamok, és az általános gyengeség. A falciparum esetében a betegség a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők körében kómához, majd halálhoz vezethet.

A maláriafertőzés-veszélyes területeken élők egy idő után rezisztenssé válnak a parazitákra, tehát nem betegednek meg a kórtól, ugyanakkor a kisgyermekeket, a terhes anyákat és az ideutazókat óriási veszély fenyegeti. Sőt azok a helyi lakosok is ismételten elkaphatják a maláriát, akik egy időre maláriamentes országban élnek, így fogékonnyá válnak ismét a parazitákra, mert elveszítik a védekezőképességüket.

A malária elleni védekezésrőlA WHO nemrégiben nyílt levelet fogalmazott meg az utazóknak a maláriával kapcsolatban. E szerint négy különböző tényezőt kell szem előtt tartania az utazónak ahhoz, hogy hatékonyan védekezhessen a malária ellen:

  • Legyen tisztában a maláriaveszéllyel, a fő tünetekkel és a lappangási idővel!
  • Tegyen meg mindent a szúnyokcsípések ellen, külsőleg is védekezzen, különösen esős időben és napnyugtakor! Érdemes megfelelő ruházatot viselni, és védőkrémet használni, a szobában pedig moszkitóhálóval és elektromos szúnyogriasztóval védekezni
  • Szedjen malária elleni gyógyszert, hogy megelőzze a betegséget!
  • A maláriafertőzés-veszélyes területről való visszaérkezés után még 3 hónappal később is erre a betegségre kell gyanakodni, amennyiben maláriára jellemző tünetek jelentkeznek az utazónál!

Hatékony védekezés antimaláriás szerekkelA malária ellen többféle gyógyszerrel is lehet védekezni. A készítmények a napozásra és alkoholfogyasztásra való javallataikat tekintve eltérőek. Vannak olyan készítmények, amelyeket utazás előtt egy héttel kell elkezdeni szedni, és vannak olyan gyógyszerek is, amelyeket elég elkezdeni az indulást megelőző napon is, így a „last minute” utazók is igénybe vehetik.

Néhány malária parazitafaj bizonyos gyógyszerekben található hatóanyagokra rezisztens, ezért ezekkel a készítményekkel a rezisztens fajok ellen nem lesz hatékony a védekezés. A terhes kismamáknak nem ajánlott a malária elleni gyógyszerek szedése. A kisgyermekek védelme azonban megoldható. Ha valaki gyermeket szeretne, akkor ügyeljen arra, hogy a malária elleni gyógyszer kiürüljön a szervezetéből, némelyik készítménynél ez akár több hónap is lehet.

A hatékony malária ellenes készítményekről érdemes mindenképpen kikérni az oltóközpontok ajánlását. Hazatérés után folytatni kell a malária elleni készítmények szedését. Azt, hogy meddig kell szedni, szintén attól függ, hogy milyen hatóanyagú a készítmény. Egyes készítmények esetében akár még több hétig is folytatni kell a gyógyszer alkalmazását.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

törzsjuhászat

Az átlagosnál jobb szaporulati és felnevelési,gyapjú- és tejtermelési eredményeket elérő... Tovább

döntéselmélet

a gazd. tevékenységek közül a legjobb megoldással, ill. annak kiválasztásával foglalkozik. A... Tovább

Tovább a lexikonra