Az aszályos idő miatt kevesebb hagyma termett Makó környékén

hirdetes

Az aszályos idő miatt kevesebb hagyma termett Makó környékén

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az idei termés vöröshagymából a magyar igények felét fedezheti a termésátlag alapján; az aszályos idő miatt mind a vörös-, mind a fokhagyma gyengén teljesített- mondta el a XIX. Makói Hagymafesztivál megnyitóját megelőzően Vízi István termelő. A dugványos hagyma elfogadható hozama 30 tonna, a magról 40-50 tonna lenne hektáronként, az idén azonban ebből csupán 15- illetve 20 tonnát tudtak felszedni.
Az aszályos idő miatt kevesebb hagyma termett Makó környékén

A szakember kifejtette: az aszályos tavasz és a forró nyár miatt a tavalyinál kevesebb és méretében kisebb vöröshagyma termett Makó környékén. A mennyiség az előző évhez képest hatvan százalékos lett, a minőséggel azonban nincs probléma. A makói térségben területileg is visszaesett a hagymatermelés az utóbbi évtizedben. A dugványos hagymatermesztés teljesen visszaszorult, hiszen drága és időigényes a dugvány előállítása, így már csak egyetlen szárítóüzem készít saját felhasználásra dughagymát. A magról vetett hagyma pedig, soha nem volt nagy volumenű a térségben.

A dugványos hagyma elfogadható hozama 30 tonna, a magról 40-50 tonna lenne hektáronként, az idén azonban ebből csupán 15- illetve 20 tonnát tudtak felszedni.
Jelentősen visszaesett a termésterület is, hisz a vidékre jellemző dugványos termelés egykor 3-4000 hektáron zajlott mostanra 500-ra szorult vissza. A termelők ha lehet, azonnal eladják a termést, hisz a tárolástól megdrágul és utána már csak veszteséggel értékesíthető.
Tapasztalataik szerint a magyar vöröshagyma-termést teljesen felszívja a hazai piac - mondta Vízi István. Számítások szerint a tavalyi termés 70 százalékban elégítette ki az igényeket, bár nagyon alacsony ár alakult ki, mert úgy tűnt, hogy túlkínálat van. Ez azonban csalóka, mert szeptemberben kerül piacra a magyar és a külföldi hagyma is így tavaly úgy tűnt több van a kelleténél. Ez azonban januárra mérséklődött és behozatalra szorult az ország.
Ez idén sem változik, a termésátlagból kiindulva most a magyar igények mintegy ötven százalékát tudja kielégíteni a magyar vöröshagyma-termés. Az ár azonban nem növekszik majd, hisz abban a pillanatban, ahogy az import bejön 45 forintért, azt veszik inkább meg, nem a magyart. Így a magyar vöröshagyma 45-50 forint között kerül a piacra. Az ár leghamarabb február környékén emelkedhet - tette hozzá a termelő.
A fokhagymánál sem volt jobb az év a termés szempontjából - mondta el Fekete János őstermelő, a Csanád Agro Kft. munkatársa. A csapadékhiány miatt kevesebb lett a termés. A minőséget azonban itt sem befolyásolja, a magyar fokhagyma továbbra is kiváló. Ez az a szempont, amellyel versenybe száll a behozott kínai termékkel szemben - véli a makói termelő. Utóbbi ugyanis mutatós, de nem ízes és egész Európában ismerik a finom magyar fokhagymát. Az ár az idén jónak mondható, hisz a kevesebb termés miatt emelkedett. Az extra fokhagyma kilójáért 500 forintot fizetnek.
A makói termelők elsősorban nagybani piacon értékesítik a fokhagymát, de néhány áruházlánccal is szerződésben vannak. A beszállítás azonban nem túl kifizetődő, hisz akár tizenöt százalékkal kevesebbet fizetnek a szerződötteknek, mint a piaci ár - tette hozzá Fekete János.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

fauna

egy adott területen élő állatok v. egy nagyobb állatrendszertani csoport fajainak az... Tovább

esszenciális aminosavak (nélkülözhetetlen aminosavak)

olyan aminosavak, amelyeket egyes heterotróf szervezetek nem képesek bioszintetizálni, ill. a... Tovább

Tovább a lexikonra