Az aszályos idő miatt kevesebb hagyma termett Makó környékén

Az aszályos idő miatt kevesebb hagyma termett Makó környékén

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az idei termés vöröshagymából a magyar igények felét fedezheti a termésátlag alapján; az aszályos idő miatt mind a vörös-, mind a fokhagyma gyengén teljesített- mondta el a XIX. Makói Hagymafesztivál megnyitóját megelőzően Vízi István termelő. A dugványos hagyma elfogadható hozama 30 tonna, a magról 40-50 tonna lenne hektáronként, az idén azonban ebből csupán 15- illetve 20 tonnát tudtak felszedni.
Az aszályos idő miatt kevesebb hagyma termett Makó környékén

A szakember kifejtette: az aszályos tavasz és a forró nyár miatt a tavalyinál kevesebb és méretében kisebb vöröshagyma termett Makó környékén. A mennyiség az előző évhez képest hatvan százalékos lett, a minőséggel azonban nincs probléma. A makói térségben területileg is visszaesett a hagymatermelés az utóbbi évtizedben. A dugványos hagymatermesztés teljesen visszaszorult, hiszen drága és időigényes a dugvány előállítása, így már csak egyetlen szárítóüzem készít saját felhasználásra dughagymát. A magról vetett hagyma pedig, soha nem volt nagy volumenű a térségben.

A dugványos hagyma elfogadható hozama 30 tonna, a magról 40-50 tonna lenne hektáronként, az idén azonban ebből csupán 15- illetve 20 tonnát tudtak felszedni.
Jelentősen visszaesett a termésterület is, hisz a vidékre jellemző dugványos termelés egykor 3-4000 hektáron zajlott mostanra 500-ra szorult vissza. A termelők ha lehet, azonnal eladják a termést, hisz a tárolástól megdrágul és utána már csak veszteséggel értékesíthető.
Tapasztalataik szerint a magyar vöröshagyma-termést teljesen felszívja a hazai piac - mondta Vízi István. Számítások szerint a tavalyi termés 70 százalékban elégítette ki az igényeket, bár nagyon alacsony ár alakult ki, mert úgy tűnt, hogy túlkínálat van. Ez azonban csalóka, mert szeptemberben kerül piacra a magyar és a külföldi hagyma is így tavaly úgy tűnt több van a kelleténél. Ez azonban januárra mérséklődött és behozatalra szorult az ország.
Ez idén sem változik, a termésátlagból kiindulva most a magyar igények mintegy ötven százalékát tudja kielégíteni a magyar vöröshagyma-termés. Az ár azonban nem növekszik majd, hisz abban a pillanatban, ahogy az import bejön 45 forintért, azt veszik inkább meg, nem a magyart. Így a magyar vöröshagyma 45-50 forint között kerül a piacra. Az ár leghamarabb február környékén emelkedhet - tette hozzá a termelő.
A fokhagymánál sem volt jobb az év a termés szempontjából - mondta el Fekete János őstermelő, a Csanád Agro Kft. munkatársa. A csapadékhiány miatt kevesebb lett a termés. A minőséget azonban itt sem befolyásolja, a magyar fokhagyma továbbra is kiváló. Ez az a szempont, amellyel versenybe száll a behozott kínai termékkel szemben - véli a makói termelő. Utóbbi ugyanis mutatós, de nem ízes és egész Európában ismerik a finom magyar fokhagymát. Az ár az idén jónak mondható, hisz a kevesebb termés miatt emelkedett. Az extra fokhagyma kilójáért 500 forintot fizetnek.
A makói termelők elsősorban nagybani piacon értékesítik a fokhagymát, de néhány áruházlánccal is szerződésben vannak. A beszállítás azonban nem túl kifizetődő, hisz akár tizenöt százalékkal kevesebbet fizetnek a szerződötteknek, mint a piaci ár - tette hozzá Fekete János.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

artéria (osztóér, ütőér, verőér)

a szívből kilépő, ill. a kilépő érből elágazó ér. A nagyvérkör a.-i oxigénben dús, a... Tovább

nagy fehér hússertések

a sz. -forduló követően a fogyasztói igények fokozatos változásanak hatására a sert.-ben... Tovább

Tovább a lexikonra