Máig hat a méreg a magyar paprikában

hirdetes

Máig hat a méreg a magyar paprikában

P.M.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tönkre tették híres termékünket, de most újra lép a VM, mivel máig nem heverte ki a magyar fűszerpaprika-termelés a 2004-es aflatoxinos botrányt, amikor gombamérget mutattak ki a hazai termékekben.

Máig hat a méreg a magyar paprikában

A paprikaterület és a termelés a botrány nyomán drasztikusan csökkent, és ez a helyzet máig sem változott meg. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) most 150 millió forinttal támogatja a minőségi termelést folytató gazdákat.

 

Az idén mintegy 150 millió forintnyi támogatást nyújt a kiváló minőségű fűszerpaprikát termelő gazdáknak a VM. A minisztérium közleménye szerint a fűszerpaprika kiemelkedő fontosságú, kézimunka-igényes fűszernövény, amelynek termésterülete azonban „több kedvezőtlen piaci folyamat” következtében 2008-ra rohamosan csökkent egészen 1500 hektárig, majd az elmúlt évek enyhe emelkedését követően ma mintegy 2500 hektáron termesztik.

hirdetes

További képek

Nem csak a termelés, az export is visszaesett

 

Korábban 10-15 ezer hektáron termeltek fűszerpaprikát. A terület zsugorodása abban is közrejátszott, hogy sajnálatos módon a 2000-es években kétötödére csökkent az exportált mennyiség is. A kormányzat ezért most kiemelt foglalkozik a fűszerpaprika termelés minőségi árualapjának megteremtésével, hiszen a külpiacokon keresett ez a klimatikus adottságaink és kiváló fajtáink okán különleges magyar termék.

 

A fűszerpaprika-ágazatot az rendítette meg, hogy a rendszerváltás után több botrány is kirobbant a termékekkel kapcsolatban. Az egyik ilyen 1994-ben következett be, amikor míniummal kevert, azaz ólmozott pirospaprika-őrlemény került forgalomba, amely országszerte megbetegedéseket okozott. A rendőrség adatai szerint a hamisított paprikától 121-en betegedtek meg, közülük nyolcvannégy ólommérgezéssel kórházba is kerültek. A kórházban ápoltak közül harmincöt személy állapota súlyos volt, ketten maradandó egészségkárosodást szenvedtek. A fűszerpaprika-hamisítás miatt országosan 171 büntetőeljárást indítottak

 

A másik ilyen élelmiszerbiztonsági botrány tíz évvel később, 2004-ben robbant ki, amikor kiderült, hogy több forgalmazó cég termékeiben az aflatoxin, vagyis egy gombák által termelt mérgező anyag mennyisége meghaladta a megengedett szintet. A kormány ennek nyomán akkor rövid időre elrendelte a fűszerpaprika-készítmények forgalmazásának tilalmát is. Az őrleményekbe import paprikával került a méreganyag.

 

A 2004-es botrány még mindig hat a fogyasztókra

 

Szakértők szerint elsősorban a 2004-es paprikabotrány hat máig is, és közrejátszik a hivatalos paprikaterület jelentős csökkenésében. A magyar fogyasztók egy része továbbra sem bízik a nagyüzemi-ipari előállítókban, ezért kistermelői paprikát vásárol, utóbbi termékek egy része viszont a szürkegazdaságot erősíti.

 

A VM most olyan támogatási konstrukciót dolgoz ki, amellyel a minőségi árutermelést feltételeit és a jövedelmezőséget kívánja javítani. Azok a termelők, akik idén igazolt származású fémzárolt vetőmagot vásárolnak és ezt számlával és vetőmag minősítő bizonyítvánnyal igazolni is tudják, e költségeik 75 százalékáig támogatást igényelhetnek majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.

A kormányhivatalok hatáskörébe tartozó vetőmag-felügyelet végzi majd a számlához csatolt minősítő bizonyítványok ellenőrzését. A támogatást a termelők úgynevezett „de minimis” támogatásként igényelhetik, tehát az új európai uniós szabályok értelmében maximum 15 ezer eurós „de minimis” keretük terhére.

 

Az élőmunka költségeit is csökkentették

 

A támogatás kiegészíti a Vidékfejlesztési Minisztérium munkaigényes ágazatokat segítő korábbi intézkedéseit, úgymint a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási támogatás két évvel ezelőtti, újbóli megnyitását és 2014 végéig történő meghosszabbítását, amellyel 85 fűszerpaprika termelő több mint 500 hektár után részesül az élőmunka költségeit csökkentő támogatásban – fogalmaz a VM közleménye.

Máig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikábanMáig hat a méreg a magyar paprikában

Forrás: agrárszektor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

vándorvirág (Helminthia echioides [L]. Gaertn.)

a ->fészkesek családjának nyelvesvirágúak alcsaládjába tartozó, szántókon, főként a... Tovább

leándermérgezés

nagyobb mennyiségű leánderlevél felvételekor alakul ki lóban, szm.-ban, vízibfi.-ban.... Tovább

Tovább a lexikonra