Termelj Te is mahóniát! - Mahónia gondozása otthon!

Hogyan neveljünk mahóniát?

SFV, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A mahónia nemzetségbe tartozó cserjék többsége sűrű, nagy lombozatú, szemet gyönyörködtető növény. Tipikusan olyan cserjék, amelyek gyönyörűen mutathatnak udvarunk árnyékosabb szegleteiben. Manapság különösen nagy teret hódítanak a minimalista tájtervezésben, azon belül is legfőképpen Amerika déli államaiban.

Mahónia

A mahóniák Észak-Amerika erdeiben őshonosak, megjelenésük pedig trópusi hangulatot kölcsönöz a legegyszerűbb kerteknek is. 


Az illatos aranysága virágok nem mellesleg igazán vonzó a beporzók számára – például a méheknek és a lepkéknek. A sötét, kékes-feketés bogyók pedig a madaraknak kínálnak táplálékot, akik otthonra is lelhetnek a zöld lombozatban. 


A mahóniákat az enyhébb tavaszi-őszi időszakban érdemes elültetnünk, amikor a hőmérséklet enyhébb, kevésbé szélsőséges, így a mostani időszak erre tökéletes lehetőséget kínál.


Hova ültessük a mahóniát?


A mahóniákról köztudott, hogy lassan növekvő, szívós és kevés karbantartást igénylő cserjék. Nem szeretik, ha elmozdítják őket, és sikerükhöz pedig kulcsfontosságúa megfelelő helyszínválasztás. Érdemes tehát óvnunk a mahóniacserjéinket a fagyos szelektől, hogy elkerüljük az ezzel járó fagyásos hőmérsékletet, valamint arra is érdemes figyelmet fordítanunk, hogy növényünknek elegendő helye legyen a növekedéshez, ugyanis nem igazán kedveli a zsúfoltságot.


A mahónia fényigénye


A mahóniák viszonylag nagy tűrőképességűek, így elviselik azt is, ha folyamatosan éri őket a napsütés és azt is, ha teljesen árnyékban vannak, de a legjobban a csak részben árnyékos helyeken érzik magukat.


Milyen talajba ültessük a mahóniát?


A mahóniafajok egyik nagy előnye, hogy nem befolyásolja őket különösebben, hogy milyen talajban növekszenek. Általánosságban mondhatjuk, hogy jól teljesítenek mind homok, mind pedig agyagos talajtípusokban és a pH-érték sem különösebben van rájuk hatással. A lényeg csak az, hogy a talaj jó vízelvezető képességgel rendelkezzen és kellően nedves legyen.


A mahónia vízigénye


A mahóniák számára általában az a legjobb, ha rendszeresen mélyöntözéssel elégítjük ki vízigényüket – legalábbis addig mindenképp, míg megtelepszenek. (Ilyenkor is érdemes azonban elkerülnünk a túlöntözést.) Megtelepedést követően a mahóniák meglehetősen nagy szárazságtűrő képességgel rendelkeznek, így inkább csak a meleg, száraz időszakokban kell öntöznünk őket.


Milyen hőmérsékleten, mekkora páratartalomban érdemes nevelni a mahóniát?


A mahónia esetében – ahogyan már fentebb is említettük – elsősorban arra kell figyelnünk hőmérséklet terén, hogy növényünk lombja ne szenvedjen fagyási sérüléseket. Egyébként a mahónia viszonylag nagy hőmérséklet-tartományban képes toleránsan viselkedni, még a -15 fokot is képes kezelni. Ha azonban ennyire alacsony hőmérsékletre számítunk, érdemes még ősszel talajtakarást végeznünk a növény körül, hogy gyökereit védelmezzük.


A mahónia trágyázása


A mahóniáknak nincs szükségük különösebb rendszerre a trágyázás terén: bőven elég őket évente egyszer, tavasszal trágyázni lassan felszabaduló, alacsony nitrogéntartalmú műtrágyával,  vagy talajtakaróval, komposzttal, hal- és csontliszttel.


A mahónia metszése


A mahóniák a metszés területén sem igényelnek különösebben rendszeres gondozást, a fagyok elmúltával azonban kora tavasszal érdemes őket megmetszeni – legalább párévente. Így elősegíthetjük a egészséges növekedését, míg az ágak megritkításával megőrizhetjük növényünk megjelenését.
 

Forrás: thespruce.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lóöszvér

lókanca és szamárcsődör ivadéka. Az anyai hatás megnyilvánulásaként szervezete finomabb,... Tovább

zöld pántlikafű (Phalaris arundinacea [L.] Dum.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, laza ->gyepet nevelő, hosszú tarackot hajtó, magas... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény