notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magyarországi madarak bemutatása

Hirdetés

Kertünk csodálatos madarai – Bemutatom a magyarországi madarakat (1. rész)

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egy páratlan cikket hoztam most nektek, aminek folytatása is lesz. Ismerjétek meg ti is közelebbről a kertjeinkben található csodálatosan szép madárkákat! Figyelem, nemcsak a leírásukat hoztam el nektek, hanem meseszép képeket is, amik sokat fognak segíteni abban, hogy felismerjétek a szárnyasokat, ha megpillantjátok a kertben! 

Ismerd meg a magyarországi madarakat

Magyarországi madarak - Széncinege

Színpompás madár, csőre, feje teteje és ezzel összeköttetésben levő torokfoltja fekete, és egyegy fehér arcfoltot vesznek körbe. A török feketéje a sárga kas közepén a farokig folytatódik, a lábak között a hímek esetében kiszélesedik, a tojóknál viszont szaggatott. Háta zöldes színű, a szárnyak és a farok valamivel sötétebb, a szárnyakon fehér sáv fut végig. A nagyobb testalkatú cinegék közé tartozik, testhossza 12-14 centiméter között mozog kinézete jellegzetes, könnyen lehet azonosítani. Érdemes megnéznetek galériánkat, amiben bemutatjuk a cikkben szereplő magyarországi madarakat! 

Magyarországi madarak - Kékcinege

A kékcinege fejének teteje kék, valamint szárnyai és a farokrésze is kékes. Csőre, torka, valamint fehér arcfoltjait közrefogó szem-, és nyakszalagja fekete, hasa sárga, háta zöldes színben pompázik. A Kanári-szigetek élő alfajok élénkebb színűek, de hátuk és fejtetejük sötétebb. Az európai alfajoknál megfigyelhető fehér szárnyfoltokat is, a két nem egyforma, átlagos hosszuk 11-12 centiméter, testtömegük 10-14 gramm, szárnyfesztávolságuk 17-20 centiméter. 

Hirdetés

 

Magyarországi madarak - Barátcinege 

Egyszerű kinézetű, főleg, ha a közismertebb szén-, és kékcinegével hasonlítjuk össze. Háta, farka és szárnyai sötétebb, hasa és begye világosabb barna, fehér arcfoltját tarkóig nyúló, fekete sapkája, és torokcsíkja fogja közre. Átlagos testhossza 10-12 centiméter, testtömege 10-13 gramm, szárnyfesztávolsága 18-20 centiméter. 

 

Magyarországi madarak - Mezei veréb

Hossza 12,5-14 centiméter, szárnyfesztávolsága 21-26 centiméter, testtömege 24-38 gramm. Feje teteje, halántéka és nyakszirtje vörösbarna. Szemsávja, a szeme alatt levő sáv, hátsó fültájék-foltja és az állát-torkát beborító nagy folt fekete. Pofája és nyaka felső része fehér; hasi oldala fehéresbarnás.

Hirdetés

 

Magyarországi madarak - Házi veréb

Hossza 14 centiméter, szárnyfesztávolsága 21-26 centiméter, testtömege 24-38 gramm. A fej eleje, valamint a fejtető középső része barnásszürke, a szemtől kezdődő s a halántékon keresztül a tarkóig húzódó széles sáv szürke. Hasi oldalának egyéb alsó részei fehérek, az oldalak felé hamu szürkések. Farktollai sötétbarnák. Szeme barna, csőre fekete, de télen szürke, s csak a hegye sötét színű; lába sárgásbarna. A következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
416 609
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
416 609
Közösség

zsírszükséglet

a zsírokban előf. telítetlen zsírsavakon (—>esszenciális zsírsavak) és kolinon kívül... Tovább

vándorvirág (Helminthia echioides [L]. Gaertn.)

a ->fészkesek családjának nyelvesvirágúak alcsaládjába tartozó, szántókon, főként a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 6

Átlagos értékelés: 4.5

Állatok