Magyarországi madarak bemutatása

hirdetes

Kertünk csodálatos madarai – Bemutatom a magyarországi madarakat (1. rész)

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Egy páratlan cikket hoztam most nektek, aminek folytatása is lesz. Ismerjétek meg ti is közelebbről a kertjeinkben található csodálatosan szép madárkákat! Figyelem, nemcsak a leírásukat hoztam el nektek, hanem meseszép képeket is, amik sokat fognak segíteni abban, hogy felismerjétek a szárnyasokat, ha megpillantjátok a kertben! 

Ismerd meg a magyarországi madarakat

Magyarországi madarak - Széncinege

Színpompás madár, csőre, feje teteje és ezzel összeköttetésben levő torokfoltja fekete, és egyegy fehér arcfoltot vesznek körbe. A török feketéje a sárga kas közepén a farokig folytatódik, a lábak között a hímek esetében kiszélesedik, a tojóknál viszont szaggatott. Háta zöldes színű, a szárnyak és a farok valamivel sötétebb, a szárnyakon fehér sáv fut végig. A nagyobb testalkatú cinegék közé tartozik, testhossza 12-14 centiméter között mozog kinézete jellegzetes, könnyen lehet azonosítani. Érdemes megnéznetek galériánkat, amiben bemutatjuk a cikkben szereplő magyarországi madarakat! 

Magyarországi madarak - Kékcinege

A kékcinege fejének teteje kék, valamint szárnyai és a farokrésze is kékes. Csőre, torka, valamint fehér arcfoltjait közrefogó szem-, és nyakszalagja fekete, hasa sárga, háta zöldes színben pompázik. A Kanári-szigetek élő alfajok élénkebb színűek, de hátuk és fejtetejük sötétebb. Az európai alfajoknál megfigyelhető fehér szárnyfoltokat is, a két nem egyforma, átlagos hosszuk 11-12 centiméter, testtömegük 10-14 gramm, szárnyfesztávolságuk 17-20 centiméter. 

hirdetes

Magyarországi madarak - Barátcinege 

Egyszerű kinézetű, főleg, ha a közismertebb szén-, és kékcinegével hasonlítjuk össze. Háta, farka és szárnyai sötétebb, hasa és begye világosabb barna, fehér arcfoltját tarkóig nyúló, fekete sapkája, és torokcsíkja fogja közre. Átlagos testhossza 10-12 centiméter, testtömege 10-13 gramm, szárnyfesztávolsága 18-20 centiméter. 

Magyarországi madarak - Mezei veréb

Hossza 12,5-14 centiméter, szárnyfesztávolsága 21-26 centiméter, testtömege 24-38 gramm. Feje teteje, halántéka és nyakszirtje vörösbarna. Szemsávja, a szeme alatt levő sáv, hátsó fültájék-foltja és az állát-torkát beborító nagy folt fekete. Pofája és nyaka felső része fehér; hasi oldala fehéresbarnás.

hirdetes

Magyarországi madarak - Házi veréb

Hossza 14 centiméter, szárnyfesztávolsága 21-26 centiméter, testtömege 24-38 gramm. A fej eleje, valamint a fejtető középső része barnásszürke, a szemtől kezdődő s a halántékon keresztül a tarkóig húzódó széles sáv szürke. Hasi oldalának egyéb alsó részei fehérek, az oldalak felé hamu szürkések. Farktollai sötétbarnák. Szeme barna, csőre fekete, de télen szürke, s csak a hegye sötét színű; lába sárgásbarna. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hallás

a levegő részecskéinek periodikusan ismétlődő nyomásváltozásai (hanghullámok) által... Tovább

Szeghalomi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Szeghalom Nagy M. u. 4. Magyarország Telefon: +36-371-152 ... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok